Tree Well или опасността от пропадане в „кладенец“ в близост до дърво

Попадането в дълбоките джобове от рохкав сняг близо до основата на дървета може да е фатално

0
 

Сподели

Shares
Жертва на Tree Well - затрупване под рехав сняг около ствола на дърво
Жертва на Tree Well / Снимка: snowest.com

Tree Well или Snow Trap (снежен кладенец или снежен капан) са дълбоки джобове от рохкав сняг, намиращи се близо до основата на вечнозелени дървета. Скиори, сноубордисти и моторни шейни, които падат в тях, често могат да умрат от задушаване, ако помощта не дойде бързо.

Въпреки че вниманието за лавинна безопасност е постоянно в съзнанието на фрийрайдърите и туристите с опит, феноменът Tree Well – пропадането под рехав сняг в основата на дърво, е компонент на снежната безопасност, който често се пренебрегва.

Какво е Tree Well?

Tree Well е „кладенец“ в дълбок сняг, образуван под короната на иглолистно дърво. Другият термин на английски е „spruce trap“ и буквално е смърчов капан. В по-редки случаи той може да се образува и под широколистно дърво.

Това е пространството около дърво, в периметъра под клоните му, което не получава същото количество сняг като околното открито пространство. Причината е, че запазената корона на вечнозеленото дърво служи като своеобразен чадър. Това създава празнина или зона от рехав сняг под клоните, която е опасна за всички туристи, скиори, сноубордисти и моторни шейни, които попаднат там.

Tree Well - рехав сняг около ствола на дърво, при подаването в който, човек може да бъде затрупан
Tree Well – рехав сняг около ствола на дърво, при подаването в който, човек може да бъде затрупан, без възможност да се измъкне / снимка: snowest.com

Ако някой се приземи в такъв кладенец, той може да се окаже твърде дълбок, за да може падналият да се изкачи по околния рохкав сняг, преди да бъде затрупан.  Ситуацията често е много опасна, защото хората падат в кладенеца с главата надолу и при евентуално нараняване, може да останат там ранени или в безсъзнание.

Вижте още: Пистовата спасителна служба: Да си поговорим за сигурността по снежните писти

Формиране на Tree Well

Клоните на едно дърво предпазват района около ствола му от снеговалеж. Ако снегът е достатъчно дълбок, има значителна празнина или площ, запълнена от рохкав сняг под клоните. Такива кладенци са наблюдавани на дълбочина до 6 метра. Те могат да се образуват и в близост до скали и покрай потоци.

Tree Well се появяват извън поддържаните пътеки и представляват значителен риск за тези, които карат ски или сноуборд извън пистите, но понякога се срещат и на границите между поддържаните и необработените зони.

Рискът от попадане на такъв е най-голям по време и непосредствено след силна снежна буря, когато се образуват значителни навявания и преспи.

Жертва на Tree Well - затрупване под рехав сняг около ствола на дърво
снимка: brundage.com

Опасността 

Жертвите на тези снежни капани остават приклещени и не могат да се освободят. В два експеримента, проведени в Северна Америка, 90% от доброволците, временно поставени в такава ситуация, не са успели да се измъкнат.

Ако снегът е достатъчно дълбок, околните снежни насипи могат да се срутят върху „жертвата“, лишавайки я от въздух. Така човекът може да умре бързо от задушаване – в много случаи толкова скоростно, колкото при удавяне във вода, според Tree Well and Snow Immersion Suffocation (SIS).

Вижте още: Как успешно да се потрошим в зимната планина

Жертва на Tree Well - затрупване под рехав сняг около ствола на дърво
Tree Well – затрупване под рехав сняг около ствола на дърво (screenshot)

Случаи на фатални инциденти 

В Съединените щати средно няколко скиори или сноубордисти умират всяка година от несвързано с лавина затрупване в сняг.

През януари 2022 г. канадската състезателка по бейзбол и хокей на лед Аманда Карлийн Асей умира, след като пада в Tree Well , докато кара ски в курорта Whitewater.

Съвети за предпазване

  • Когато карате ски в дълбок сняг, носете лопата и се уверете, че я достъпвате лесно.
  • Карайте с партньор. Поддържането на визуален и вербален контакт може да ви осигури бързото спасяване.
  • Ако вашият партньор падне в снежен кладенец, не тръгвайте, да търсите помощ. Ако е необходимо, повикайте планински спасители, но започнете да копаете веднага.
  • Двупосочните радиостанции са от решаващо значение за комуникацията с приятели, които са извън полезрението ви.
  • Карайте на достатъчна дистанция от големите дървета с широки, ниско висящи клони.
  • Ако попаднете в снежния капан, запазете спокойствие. Това ще забави дишането ви и ще предотврати падането на сняг върху вас.
  • Ако жертвата е с главата надолу, издърпайте го за края, на якето, вместо панталона или колана.

Вижте видеото, в което е заснет инцидент от март 2023 г., в който скиорът Франсис Зубер спасява попаднал в снежен капан сноубордист.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.