Организатори на злополучен ултрамаратон в Китай ще влязат в затвора

7 от организаторите на ултрамаратона, в който 21 бегачи изгубиха живота си, са осъдени на от 3 до 5 години затвор

0
 

Сподели

Shares
Спасителни екипи издирват участници в Gansu ultramarathon
Спасителни екипи издирват участници в Gansu ultramarathon / снимка: Xinhua News

Организатори на китайския ултрамаратон Gansu ultramarathon от 2021 г., в който 21 бегачи изгубиха живота си, са били арестувани и получават присъди, съобщава Еxplorersweb.

Състезанието в северозападен Китай се превръща в смъртоносно през нощта на 22 май 2021 г., когато отчайващи метеорологични условия внезапно връхлитат трасето. Дезориентирани бегачи се разпръскват, като една част се спасяват, а други са сполетени от бедствие.

Сега седем души, които са помагали за планирането на събитието, ще бъдат пратени в затвор. Съдът в Байин, Гансу (където се е провело състезанието) им е наложил присъди от три до пет години, съобщава държавната информационна агенция Синхуа.

Неизпълнение на задължения и „организиране на мащабно събитие само на хартия“, довело до значителен инцидент, свързан с безопасността“, сочат обвиненията.

Официалните лица са разрешили състезанието да продължи, въпреки предупрежденията за настъпващо лошо време. Прогнозите се оправдават в началото на 100-километровото трасе. Дъжд и градушка се изсипват върху леко облечените бегачи, заедно с толкова силен вятър, че някои са съборени на земята и се борят да не бъдат отнесени.

Планината Yellow river stone forest, в която се е провел Gansu ultramarathon
Планината Yellow river stone forest, в която се е провел Gansu ultramarathon / снимка: Tracylxh, Wikipedia

Трагичният 22 май 2021 г.

„Беше трудно да се изправиш и да продължиш напред“, казва един оцелял пред Xinhua News тогава. „Когато вятърът беше най-силен, трябваше да се хвана за земята с две ръце, за да не ме отнесе.“

31-годишният Лян Дзин, ултрамаратонец от световна класа, е сред починалите. И докато китайската общност за бягане на дълги разстояния е процъфтявала, до времето преди инцидента, сега тя работи при затегнати разпоредби. Спортното министерство на Пекин е спряло събитията, позовавайки се на „националните стандарти за безопасност“, според The Guardian.

На 22 май 2021 г, когато ударя студеният фронт, дъждът и зърната лед са били пренесени от пориви, достигащи ниво 9 (75–88 km/h). Усещането е било за температура от 1°C в 10:00 ч. до −5 °C от 11:20 до 13:50 ч. Много бегачи са изпаднали в безсъзнание от хипотермия, докато достигнат 2230-метровата контролна точка. Организаторите не са били наясно с обхвата на бедствието, тъй като не са назначили персонал между контролно-пропускателните пунктове и не са знаели, че бедстващият пункт е в слепите зони на сигнала на мобилния оператор. Колабиращите бегачи не оцеляват и спасителите не пристигат до 19:00 часа. Загиналите са от водещата група, докато по-бавните бегачи оцеляват.

Сполетените от бедствие участници в злополучния ултаамаратон Gansu ultramarathon
Сполетените от бедствие участници в злополучния ултаамаратон Gansu ultramarathon / стоп кадри Twitter

Организатор е местната власт

Състезанието е организирано съвместно от спортния отдел на гр Байин и Комитета на комунистическата партия на окръг Джингтай. Провежда се всяка година от 2018 г. Действителният координатор на събитието на терена е била „Yellow River Stone Forest Administration“, чийто ръководител по-късно се самоубива.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.