От полюс до полюс: 30 000 км с електрически автомобил

Съпрузите авантюристи Крис и Джули Рамзи са изминали над 30 000 км с изцяло електрическия автомобил Nissan Ariya

0
 

Сподели

Shares
Съпрузите авантюристи Крис и Джули Рамзи са изминали над 30 000 км с изцяло електрическия автомобил Nissan Ariya
Съпрузите авантюристи Крис и Джули Рамзи и електрическия автомобил Nissan Ariya, с който пътуват от полюс до полюс / снимка: EV Nissan/PA

Крис и Джули Рамзи завършиха своето предизвикателство Pole to Pole, управлявайки електрически автомобил от полюс до полюс. Те пристигнаха на Южния полюс на 15 декември, след като бяха тръгнали от Канада през март. Двамата станаха първите хора, пътували между двата полюса с електрически автомобил, и с автомобил изобщо.

Крис и Джули потеглят през март от местоположението на Северния магнитен полюс, установено през 1823 г., и оттогава са изминали около 30 000 км, прекосявайки 14 държави, за да стигнат до Антарктида. В своето 10-месечно приключение те карат по разнообразните терени и условия на Северна, Централна и Южна Америка, преди внимателно да прекосят най-отдалечения континент на планетата, за да достигат Южния полюс.

За необичайното си пътешествие те се доверяват на изцяло електрическия си автомобил Nissan Ariya. Автомобилът е с e-4ORCE управление на всички колела. Той е без модификации на задвижването или батерията. Единствената модификация е направена от специалистите по полярна мобилност Arctic Trucks, за да побере 39-инчови гуми BF Goodrich.

Съпрузите авантюристи Крис и Джули Рамзи са изминали над 30 000 км с изцяло електрическия автомобил Nissan Ariya
Екранна снимка: Youtube: Fully Charged Show

Пътешествениците започват да планират Pole to Pole през 2017 г., след като завършват Монголското рали със своя Nissan LEAF – това е първият път, когато EV (електрически автомобил) е използван за справяне с предизвикателството от 10 000 км. Те си дават сметка какъв интерес може да предизвика този тип епично приключение към електрическите превозни средства. Смятат, че Pole to Pole е най-доброто EV приключение и го превръщат в реалност чрез ангажимент за сътрудничество и иновации с партньори с еднакви идеи и мисли.

Двойката от Абърдийн прекарва няколко години в подготовка за експедицията от полюс до полюс, като се надява да помогне за повишаване на осведомеността относно изменението на климата. След успешния финал двамата се надяват да са успели да развенчаят „често срещаните митове“ около електрическите превозни средства (EV).

Преди шест години се роди идеята и мечтата зад тази целенасочена експедиция. Мнозина го смятаха за лудост. Днес тази мечта се сбъдна. Ние сме доказателство, че мечтите могат да се сбъднат, ако работите достатъчно усърдно и никога не се отказвате от тях.

 – казва двойката.

Крис коментира: „Не мога да повярвам, че сме на Южния полюс. След толкова много години планиране, се чувствам нереално. Винаги съм имал пълно доверие в невероятните възможности на електрическите превозни средства и знаех, че нашият Nissan Ariya ще се справи с всичко, което му се наложи. Но беше много по-трудно, отколкото очаквах. Горд съм, че Pole to Pole достигна до милиони хора по света и ги ентусиазира да възприемат EV в ежедневния си живот.“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.