Първите пилоти на медицински хеликоптери получиха своите свидетелства

Първият хеликоптер за спешна помощ, от т.нар. бревети е произведен и тестван в Италия и се очаква да пристигне в България в средата на януари 2024 г.

0
 

Сподели

Shares
Първите пилоти на медицински хеликоптери получиха своите свидетелства
Акция със спасителен хеликоптер / снимка: givealittl.co.nz

След години на катарзис сагата с хеликоптерното спасяване у нас изглежда върви към успешна развръзка. Вчера, на церемония във въздушната база на „Гранична полиция“ на Летище София, първите шестима пилоти на хеликоптери, които ще изпълняват операции по спешна медицинска помощ по въздух – ХЕМС (Helicopter Emergency Medical Service – HEMS), получиха свидетелствата си за летателна правоспособност. Лицензите им бяха връчени лично от министър-председателя Николай Денков.

Очаква се първият хеликоптер за спешна помощ, от т.нар. бревети, да пристигне у нас в средата на януари 2024 г. и да бъде временно базиран в същата база. Той е дело на италианския производител „Леонардо“ (Leonardo S.p.A) и вече е излязъл от производствената поточна линия, като са извършени тестови полети. Предстои да бъде боядисан в избраната разцветка в червено и бяло.

Вижте: Стартира обществената поръчка по закупуването на медицински хеликоптер у нас?

Пилотите са преминали обучение в Италия, а свидетелствата им бяха връчени лично то министър-председателя Николай Денков. В началото полетите ще са само през деня, докато пилотите натрупат определен брой летателни часове, отговарящи на европейската директива.

Първият спасителен хеликоптер пристигна от Италия и ще бъде представен на авиобаза "Враждебна"
Първият спасителен хеликоптер пристигна от Италия (1.02.2024 г.) и ще бъде представен на авиобаза „Враждебна“ (Екранна снимка БНТ)

Очаква се до края на 2024 година да пристигнат още два хеликоптера, които да се разположат на точки, обхващащи цялата страна. Общият брой на поръчаните хеликоптери е 6, а в момента тече процедура броят на хеликоптерите, финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост, да бъде допълнен с още две машини и така да станат общо 8.

ВИЖТЕ: За хеликоптерното спасяване у нас в минало време…

В системата се очаква да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. Към екипите ще се присъединят и медици. По думите на министъра на транспорта Гвоздейков, има заинтересовани млади лекари, които искат да упражняват професията, а в момента обучението им се организира от Министерството на здравеопазването.

ВИЖТЕ: Българска фирма подготвя производството на многоцелеви хеликоптер, подходящ за спасителни операции

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.