Втори шанс за хижите у нас: Хижа „Преспа“

Хижа Преспа има нужда от нова, отоплителна система.

0
 

Сподели

Shares

В рамките на дарителската кампания “ВТОРИ ШАНС ЗА ХИЖИТЕ У НАС” ви представяме всяка от хижите с отличени проекти, но несъбрали достатъчен брой точки, за да спечелят финансиране по някоя от трите грант програми от инициативата “Хижа на годината”. Разказваме ви накратко за вече извършените подобрения и реновации, както и за най-належащи дейности, за които с ваша помощ, ще се опитаме да съберем допълнителни средства, защото вярваме, че само заедно можем да променим към по-добро облика на планинския ни туризъм!

хижа Преспа
хижа Преспа, снимка: Уикипедия

Хижа „Преспа“ се намира в местност Горелата хвойна, северно от с. Славейно. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 70 места, с вътрешни и външни санитарни възли и умивални. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова. Хижата е пункт от европейския маршрут „Е-8“.

хижа Преспа
снимка: хижа „Преспа“

ПРЕДСТОЯЩИ ДЕЙНОСТИ

Хижа Преспа е в добро общо състояние, но има нужда и от някои спешни ремонти и подобрения. Най-важното перо е изграждане на нова централна отоплителна система в 11 стаи и общи помещения. Необходими са 35 радиатора + направа на водна UPS, термостати, помпи.

Необходимо е да се извърши цялостен ремонт на кухнята, която в момента е неизползваема. Трябва да се измажат стените на стаите и коридорите, да се изградят етажни санитарни възли. Спешна нужда има да се оправи и водохващането, поради намаления дебит на водата. Фасадата се нуждае от цялостен външен ремонт и саниране.

Около хижата има чудесни условия за създаване на детски кът и зони за активен отдих, както и кътове за отмора. Хубаво е да се направят обособени места за контролирано палене на огън.

Проектите, с които обектът кандидатства в инициативата “Хижа на годината”, са: 

Ако искате да подкрепите с дарение хижа „Преспа“, можете да го направите по следния начин:

 IBAN: BG40UNCR70001598042146                                                                 
Титуляр: Виолета Караиванова
Основание: Втори шанс за хижите у нас
К
онтакти: 0876 212 032 – Виолета Караиванова

За да следите всичко под око, последвайте Фейсбук страницата на "Хижа на годината и 
Инстаграм профила на "Хижа на годината".

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.