Втори шанс за хижите у нас: Заслон „Черни връх“

Какви са належащите дейности пред един от най-посещаваните туристически обекти в българските планини?

0
 

Сподели

Shares

В рамките на дарителската кампания “ВТОРИ ШАНС ЗА ХИЖИТЕ У НАС” ви представяме всяка от хижите с отличени проекти, но несъбрали достатъчен брой точки, за да спечелят финансиране по някоя от трите грант програми от инициативата “Хижа на годината”. Разказваме ви накратко за вече извършените подобрения и реновации, както и за най-належащи дейности, за които с ваша помощ, ще се опитаме да съберем допълнителни средства, защото вярваме, че само заедно можем да променим към по-добро облика на планинския ни туризъм!

Заслон "Черни връх"
снимка: заслон „Черни връх“

Заслон „Черни връх“ се намира във Витоша, на едноименния връх. Обектът е без места за нощуване, но притежава столова и санитарни възли. Разположен е в сградата на метеорологичната станция, построена през 1935 г. – малко след обявяването на Витоша за народен парк – първият такъв на Балканския полуостров.

Този обект е победителят по грант програмата за строителни материали на GP Group, на стойност 5000 лв. Въпреки това се нуждае от допълнителна помощ, поради което включваме и него в кампанията „Втори шанс за хижите у нас“. Ние от своя страна се ангажираме да следим и своевременно да ви информираме за реализацията в срок на предприетите по програмите дейности, както и за начина, по който са изразходвани допълнително събраните средства от даренията.

Заслонът спечели общо 138 от 200 възможни точки, като под внимание бяха взети следните фактори:

  • Положен е предварителен обем работа за възстановяване на обекта, което е атестат за сериозните намерения на стопаните.
  • Това е един от най-посещаваните туристически обекти в българските планини, следователно от подобренията ще се възползват по-голям брой ползватели.
  • Ремонтът е от критично значение за състоянието на обекта, поради открит конструктивен дефект.
  • Обектът е ключова база за ПСС на Витоша.
Заслон "Черни връх"
снимка: заслон „Черни връх“

За краткото време, през което стопанисва заслона, благодарение на общи усилия, неспирен ентусиазъм и желание да са в полза на обществото, както и чрез подкрепата на БТС, Сдружение „Черни връх“ успява да възстанови част от материалната база, без да прекъсва работата на заслона. Поетапно са извършени подобрения, изразяващи се в направата на нови пейки и маси, подмяна на част от ВиК и отоплителната инсталации, основен ремонт на кухненското помещение и на две от помещенията за персонала. А работата продължава…

ПРЕДСТОЯЩИ ДЕЙНОСТИ

Заслон "Черни връх"
снимка: заслон „Черни връх“

Предвид констатираните пукнатини на носещ каменен зид на външното стълбище на заслона и забележки по армировката под банята и преддверията, ремонтирането на тези зони се счита за приоритетно.

Отделно предстои ремонтирането и модернизацията на общото помещение за туристи, преддверията към заслона, банята, две служебни помещения, вътрешните стълбища, външните стълбища и на помещение на кота -3,5. Предвидени са система за отопление на помещенията, зарядни станции, топла вода и други функционалности от типа, с което да се подобри комфортът на посетителите, като ще бъдат предприети енергоспестяващи мерки, насочени към стени, подове, врати и прозорци.

Належащите дейности включват къртене, чистене и извозване на отпадъци, общо укрепване, изграждане на ВиК инсталация, електроинсталация, ОВИ инсталация, полагане на топло- и хидроизолация, полагане на ламперия, гранитогрес, подови настилки, обзавеждане и други.

Заслон "Черни връх"
снимка: заслон „Черни връх“

Също така заслонът се нуждае от обновяване на легловата база. За целта е необходимо закупуването на 8 матрака за леглата, с които заслонът разполага. Те са единственото място за почивка на персонала, който се грижи за уюта и доброто настроение на уморените туристи, решили да изкачат върха на Витоша по всяко време на годината. В извънредни ситуации се е случвало туристи да ползват легловата база (например семейства с малки деца/бебета), което е създавало изключително притеснение и неудобство на стопаните на заслона за настаняване на нуждаещите се. Леглата са в окаяно състояние ‐ морално остарели и амортизирани, и с изтърбушени пружини. За да се облекчи спането на персонала, дюшеците са примитивно пригодени с постлани няколко ката одеяла. Затова към настоящия момент една от задачите на Сдружението е заслонът да бъде оборудван с нови легла и матраци за тях.

Заслон "Черни връх"
снимка: заслон „Черни връх“

Проектите, с които обектът кандидатства в инициативата “Хижа на годината”, са: 

Ако искате да подкрепите с дарение заслон „Черни връх“ можете да го направите по следния начин:

 IBAN: BG33FINV91501217470782                                                               
Титуляр: Сдружение „Черни връх“
Основание: Втори шанс за хижите у нас
К
онтакти: 0879 119 457 – Николай Миков

За да следите всичко под око, последвайте Фейсбук страницата на "Хижа на годината и 
Инстаграм профила на "Хижа на годината".

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.