Втори шанс за хижите у нас: Хижа „Грънчар“

Когато любовта към хижата е по-силна от несгодите!

0
 

Сподели

Shares

В рамките на дарителската кампания “ВТОРИ ШАНС ЗА ХИЖИТЕ У НАС” ви представяме всяка от хижите с отличени проекти, но несъбрали достатъчен брой точки, за да спечелят финансиране по някоя от трите грант програми от инициативата “Хижа на годината”. Разказваме ви накратко за вече извършените подобрения и реновации, както и за най-належащи дейности, за които с ваша помощ, ще се опитаме да съберем допълнителни средства, защото вярваме, че само заедно можем да променим към по-добро облика на планинския ни туризъм!

Хижа "Грънчар"
снимка: хижа „Грънчар“

Хижа „Грънчар“ се намира на територията на Национален парк „Рила“ на 2187 м. надморска височина. Хижата представлява масивна постройка и към настоящия момент предлага 63 места за нощуване, разпределени в четири общи спални с двуетажни метални легла в основната сграда. До нея се намират панелни бунгала със стаи с две и три дървени легла. Използваемите към момента бунгала, в които може да се спи само през лятото, събират до 20 души. Хижата е водоснабдена, а отоплението се извършва посредством печки на дърва. Тоалетните и умивалните са външни, баня няма. На разположение на гостите е и туристическа столова, разположена в основната сграда.

Обектът вече спечели две от трите грант програми в инициативата „Хижа на годината“, а именно тази за възстановяване на SiteGround, на стойност 20 000 лв., в която събра 313 от 400 възможни точки и тази за реновиране на легловата база на Matrax, на стойност 5000 лв., по която събра 159 от 200 възможни точки.

Както ще се убедите по-нататък обектът наистина е попаднал в ръцете на силно мотивирани и отдадени стопани и макар да печели два гранта, той все така заслужава и се нуждае от вашата помощ, поради което също е включен в кампанията „Втори шанс за хижите у нас“. Ние от своя страна се ангажираме да следим и своевременно да ви информираме за реализацията в срок на предприетите по програмите дейности, както и за начина, по който са изразходвани допълнително събраните средства от даренията.

Хижа „Грънчар“ спечели с единодушното одобрение на журито, по няколко важни причини:

  • Положен е предварителен голям обем работа за възстановяване на обекта, което е атестат за сериозните намерения на стопаните.
  • Важна е за развитието на туризма, защото функционирането ѝ ще позволи популяризирането на по-слабо известния път за Мусала от изток.
  • Изначало е създадена за работа с деца, каквито са и плановете за развитие на настоящите наематели.
  • Разполага с огромен капацитет от почти 100 легла, следователно от подобренията ще се възползват по-голям брой ползватели.
  • Реновирането ще позволи работа през зимата.
  • Не е електрифицирана, заради което към момента се налага употребата на дизелов генератор.
  • Разположена е на труднодостъпен терен.
Хижа "Грънчар"
снимка: хижа „Грънчар“

Петър Кузмев, който заедно със семейството си стопанисва хижата от ноември 2022 г., разказва повече за това, което ги е накарало да поемат отговорност към нея и трудностите пред тях:

„Въпреки че знаехме много добре в какво състояние се намира обектът, личните сантиментални чувства, които таим към мястото и заобикалящата го природа, се превърнаха в наш мотив. Семейството ми има тясна връзка с мястото, тъй като преди 30 години баща ми е работил като хижар на въпросната хижа. Въпреки че родителите ми прекараха повече от 15 години в Испания, мечтата да се върнат и да работят на това място никога не ги напусна. Същото се отнася и за мен и сестра ми, тъй като имаме достатъчно прекрасни детски спомени, свързани с нея и ни беше крайно неприятно всеки път, в който отивахме на разходка до нея да виждаме в какво окаяно състояние се намира. Искахме да променим нещата и кандидатствахме, веднага щом разбрахме, че отново се отдава под наем. Тази новина накара родителите ми да напуснат Испания с едничката цел да сбъднат своята отдавнашна мечта.

И така, това което заварихме, беше база, необновявана от над 30 години. По предварителни планове, в рамките на първата година от работата ни, трябваше да сме извършили много повече подобрения от реално реализираните. Сблъскахме се обаче със суровата истина на крайното занемаряване, което при първоначалните огледи беше прикрито – човекопотокът, неочаквано променливите, истински сурови атмосферни условия и разходите, които успяха да надхвърлят неколкократно първоначално предвидения ни бюджет. Много основни аспекти от работата на хижата, като процедурата по електрифициране или изграждане на баня се оказаха не просто изключително финансово изискващи, а в състояние на невъзможност за поправяне.

Хижа "Грънчар"
снимка: хижа „Грънчар’

Отделно суровите метеорологични условия пък ограничават работата ни само в периода на месеците юни-октомври, като в началото и в края на този пeриод е необходимо да се превъзмогва снежна покривка, ако трябва да се работи. Силните ветрове също нанесоха не една и две материални щети, като съборен навес, разбити покриви на бунгала, счупени прозорци и така нататък.

Наред с тези множество препъникамъни, в течението на работата ни през топлите месеци наличието на туристи на хижата, изцяло обърна фокуса на вниманието ни към това да им създадем достатъчно прилични условия за престой, включващи преди всичко прясно приготвена храна и чисто и уютно място, на което да си починат след дългите преходи.

Всички тези фактори ни карат да търсим външна подкрепа в процеса на възстановяване на тази база, защото желанието ни е огромно и не падаме духом, но работата по възстановяване на базата е огромна и на моменти чак непостижима за петима души с голяма амбиция, но с недостатъчно възможности да я изпълнят.

Хижа "Грънчар"
снимка: хижа „Грънчар“

Имайки предвид състоянието, в което поехме хижата и всички препятствия и жертви, които то изправи пред нас в хода на работата, били те финансови, лични, здравословни и какви ли още не, няма да ви лъжа, че е имало не един момент на пълно отчаяние, но поглеждайки назад, мога смело да твърдя, че единствено някой, който не вижда пред себе си една порутена, мърлява, прогнила постройка, а място със собствен дух и аура и може да съзре потенциала в мизерията, е достоен да стопанисва подобно място.

През по-голямата част от времето, което сме прекарали в опити за реновиране ни е движила единствено любовта към магичната Рила и желанието ни и други хора да успеят да погледнат през нашите очи, да им покажем това, което ние виждаме или поне сме виждали и мечтаем да възстановим отново. Вкарваме безкрайни усилия и ентусиазъм, не просто да развием мястото за година или две, а да оставим нещо след себе си, за да знаем, че трудът си е струвал.

Имаме и интелектуалния капацитет да реализираме идеите си. Всеки член на екипа владее свободно два или три езика и също така разполагаме с двама професионални педагози. Можем да разчупим стереотипа за „скучна“ хижа в очите на подрастващите, като предлагаме международна кухня, най-вече испанска, и занимания, които да ги вълнуват и ангажират.

И въпреки че говоря твърде много за младежите, тъй като смятам, че те могат да продължат това наследство и да разпространят любовта към планината по-бързо от всеки друг, смятам, че всеки един от гореспоменатите аспекти на нашата работа има за цел да предложи максимално положително изживяване на всеки един турист, независимо от неговата възраст, пол или националност. И вие можете да бъдете част от това наследство, стига да прецените, че заслужаваме„.

хижа "гжрънчар"
снимка: хижа „Грънчар“

ПРЕДСТОЯЩИ ДЕЙНОСТИ

Първата и много приоритетна идея е стимулиране на подрастващите да изживеят планината и да я почувстват близка до себе си чрез съвместен проект с ПГ „П.Р. Славейков“, гр. Якоруда, в който учениците им, особено тези със специалност „Туризъм“ да извършват стажовете си на територията на хижата. Предвижда се и организиране на ученически лагери, в основата на които лежат състезателни игри на открито, свързани с ориентацията, опознаването на природните дадености, възможните туристически практики в региона и т.н.

„Ще стартираме тази идея с местни деца, неслучайно. Смятаме, че подрастващите деца в по-слабо развитите региони имат нужда от още по-голям стимул да опознаят заобикалящата ги среда, за да се превърнат в нейни посланици в бъдеще, да разпространяват даденостите ѝ извън пределите на родното си населено място и така да спомогнат за облагородяването му“, споделя Петър Кузменов.

хижа "Грънчар"
снимка: хижа „Грънчар“

Крайната цел е този проект напред във времето да се разпространи между подрастващите, както в пределите на България, така и в чужбина и организирането на ученически лагери и практики в природата да се превърне в запазена марка на хижа „Грънчар“.

За това обаче хижата се нуждае от сериозни подобрения на базата. Едно от тях е изграждането и оборудването на няколко спални помещения в новоизградена пристройка към основната сграда. Необходими са нови легла и комфортни матраци, които да компенсират онази част от капацитета на хижата, изгубен с разрушените бунгала, които на по-късен етап също се предвижда да бъдат реставрирани.

Друг голям проект  на хижа „Грънчар“ предвижда изграждане на автономна фотоволтаична система на територията на обекта. Чрез тази стъпка работата на хижата ще бъде подпомогната в три направления – спестяване на ежедневен труд по превозване на краткотрайни продукти, предлагане на достатъчен комфорт на пребиваващите на територията ѝ и осигуряване на достатъчно добри условия за изпълнение на бъдещия проект за провеждане на ученически лагери и стажове.

„Смятаме че с избора на възобновяеми източници на енергия, преди всичко даваме добър пример и помагаме както на себе си, така и на природата“, добавя хижарят.

хижа "Грънчар"
снимка: хижа „Грънчар“

Проектите, с които обектът кандидатства в инициативата “Хижа на годината”, са: 

Ако искате да подкрепите с дарение хижа „Грънчар“, можете да го направите по следния начин:

 IBAN: BG62BPBI79401088037301                                                                         
Титуляр: Петър Кузмев
Основание: Втори шанс за хижите у нас
К
онтакти: 0898 466 388 – Петър Кузмев 

За да следите всичко под око, последвайте Фейсбук страницата на "Хижа на годината и
 Инстаграм профила на "Хижа на годината".

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.