Втори шанс за хижите у нас: Хижа „Христо Смирненски“

Предстои сериозен труд, за да се реновира знаковият обект!

0
 

Сподели

Shares

В рамките на дарителската кампания “ВТОРИ ШАНС ЗА ХИЖИТЕ У НАС” ви представяме всяка от хижите с отличени проекти, но несъбрали достатъчен брой точки, за да спечелят финансиране по някоя от трите грант програми от инициативата “Хижа на годината”. Разказваме ви накратко за вече извършените подобрения и реновации, както и за най-належащи дейности, за които с ваша помощ, ще се опитаме да съберем допълнителни средства, защото вярваме, че само заедно можем да променим към по-добро облика на планинския ни туризъм!

хижа "Христо Смирненски"
снимка: Георги Аврамов

Хижа „Христо Смирненски“ е построена на 1860 м н.в. в източната част на Рила. Достъпна е с автомобил – намира се на асфалтовия път между Юндола и язовир Белмекен. Представлява масивна триетажна сграда с общо 60 места. Предлага 11 стаи с по 2 или 3 легла и два апартамента със самостоятелни санитарни възли с бани и парно отопление. Има и още 5 стаи с обща баня и тоалетна. До сградата са изградени две луксозни бунгала – в първото има 6 стаи с по 2 легла, а второто е тип апартамент. На 100 метра от нея има ски-писта за начинаещи с паничков ски влек, дълъг 450 м. В хижата има зала с 30 места, подходяща за семинари и курсове за обучение; ски гардероб, сауна и барбекю. Кухнята предлага богато меню от ястия, приготвени с местни продукти, както и местни специалитети. Хижа „Христо Смирненски” е обект от европейския пешеходен маршрут Е-8. Тя е изходен пункт за маршрути до върховете Белмекен, Ибър и Славов връх, м. Юндола и др. В района има условия за практикуване на спортове като ски, ориентиране, планинско колоездене и др.

Повече за стопанисването на обекта ни разказва хижарят Емил Бегунов:

„Ние сме наематели едва от няколко месеца и в последните седмици започнахме стягане на сегашния котел, с цел въвеждането му в експлоатация. Разходът, който установихме е между 1,5 – 2,5 кубика дърва на денонощие, което прави средно 350 кубика дърва за студените 6 месеца през годината. Това е ужасно голямо количество дърва на стойност около 50 000 лв. на сезон. Освен това 90% от радиаторите в хижата са за подмяна, 50% от тези за смяна са спукани и течащи, а останалите са стар чугун, големи и неефективни, съответно качващи разхода. А голяма част от работещите в момента не могат да се захранват, поради повреди и течове от колекторните кутии. До момента сме сменили две колекторни кутии, но е необходимо да се сменят още 5.

Именно поради тази причина, след консултации с фирми, занимаващи се с отоплителни системи, а и поради вече настъпилата зима, стигнахме до решение първо да започнем с подмяна на радиатори и колектори, зареждане на системата с подходяща течност за минусови температури и след това закупуване на три котела. Всяка една от тези стъпки ще доведе до намаляване на разхода. Освен това и при пълен капацитет и работа на трите котела, разходът ще падне на 50%.

Отоплението е изключително важно и моментните показатели ще доведат до невъзможност за отопляване през зимата, а нашата цел и програма е да развиваме мястото за база за подготовка на състезатели по ски бягане, биатлон, ски ориентиране и др., защото в България тези спортове имат недостиг на бази за подготовка.“

хижа "Христо Смирненски"
снимка: хижа „Христо Смирненски“

ПРЕДСТОЯЩИ ДЕЙНОСТИ

Състоянието на покрива на хижата в момента е доста лошо – неподдържан, с изгорели ламарини, без изолация и неправилно наредена конструкция, което води до постоянни течове и конденз. Това изисква цялостен ремонт на покрива. Без да се оправи този проблем, не може да се премине към ремонт на вътрешната част на хижата и също така не може да се установят причините за други течове по долните етажи.

Частична подмяна и ремонт на ВиК инсталация, подмяна и обезопасяване на ел. табла и системи. Въвеждане на система за пожаробезопасност и закупуване на оборудване, кухненски уреди и обзавеждане, подмяна на легла и матраци, основен ремонт на общи санитарни възли, смяна на подови настилки във фоайе и ресторант. Цялостен ремонт на фоайе с обзавеждане. При частичен ремонт, под настилката (балатум) на фоайето е открита влага, локви и мухъл, което се оказва главно от мръсните канали и изгоряла ел. система, които вече са ремонтирани. Фоайето е лицето на хижата и за това стопанинът желае да го реновира. Обособяване на помещение за работна зона и библиотека, основен ремонт на туристическа столова, която в момента е склад, основен ремонт на парно помещение, което тече от тавана през бетона и тухлените стени, които са пред събаряне.

Проектите, с които обектът кандидатства в инициативата “Хижа на годината”, са: 

Ако искате да подкрепите с дарение хижа „Христо Смирненски“, можете да го направите по следния начин:

 IBAN: BG20UNCR70001525517740                                                             
Титуляр: Марибел 66 ЕООД                                                                     

Основание: Втори шанс за хижите у нас
К
онтакти: 0877 332 969 – Кристиян и Ани

За да следите всичко под око, последвайте Фейсбук страницата на "Хижа на годината и 
Инстаграм профила на "Хижа на годината".

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.