Втори шанс за хижите у нас: Хижа „Здравец“, м. Къркътлъка

Възраждането на един занемарен обект край Айтос.

0
 

Сподели

Shares

В рамките на дарителската кампания “ВТОРИ ШАНС ЗА ХИЖИТЕ У НАС” ви представяме всяка от хижите с отличени проекти, но несъбрали достатъчен брой точки, за да спечелят финансиране по някоя от трите грант програми от инициативата “Хижа на годината”. Разказваме ви накратко за вече извършените подобрения и реновации, както и за най-належащи дейности, за които с ваша помощ, ще се опитаме да съберем допълнителни средства, защото вярваме, че само заедно можем да променим към по-добро облика на планинския ни туризъм!

хижа "Здравец", м.Къркътлъка
снимка: хижа „Здравец“, м. Къркътлъка

Хижа „Здравец“, разположена в местността Къркътлъка, в община Айтос, се намира над село Тополица. Тя се явява централно място на 4 екопътеки в района. В миналото хижата е била посещавано място от любители на туризма в региона. Туристи и ученици са я ползвали за престой при организирани походи и разходки в планината от близките населени места.

Повече за стопанисването на обекта ни разказват в следващите редове:

„Стопанисваме обекта от май 2023 година. Състоянието на хижата беше много занемарено. От дълги години не са правени инвестиции в имота и цялата хижа беше  морално остаряла. Таванът имаше нужда от ремонт, дограмата беше стара, подовата настилка се нуждаеше от подмяна, легловата база – над 15-годишна. Желанието ни е хижа „Здравец“ да възвърне своята важност за развитие на планински туризъм в региона. До момента е направена нова фасада на сградата. Изчистено е и са извършени вътрешни ремонтни дейности“.

Хижа Здравец, м.Къркътлъка
снимка: хижа „Здравец“, м. Къркътлъка

ПРЕДСТОЯЩИ ДЕЙНОСТИ

Предстои хижата да бъде модернизирана, като се увеличи и легловия капацитет, след ремонт на навеса, който ще позволи създаването на 3 нови стаи и 2 бани.

Част от пространството около хижата ще бъде превърнато в селскостопанска градина. Така посетителите ще могат да се обучават в земеделски практики, като я поддържат при своя престой, както и да се възползват от плодовете и зеленчуците, които ще бъдат засети.

В двора също така ще бъдат поставени два дървени компостера, чрез които ще се демонстрират възможностите на живота в съответствие с философията на нулевия отпадък. Остатъците от хранителните продукти, смесени с листа и клонки, ще спомогнат за създаване и поддържане на компост, който ще се употребява в зеленчуковата градина. Планирано е и създаването на система за събиране на дъждовни води, която да се използва за поливане и за вода в санитарните помещения.

Сградата ще се оборудва с контейнери за разделно събиране на отпадъците – пластмаса, хартия и метал, като за минимизиране на метала и пластмасата ще се поставят и преси за пресоване на отпадъците.

Отделно се предвижда и подновяване на маркировка и указателни табели, което е изключително важно за безопасна разходка в планината, както и дигитално обработване на данни от GPS координати на всички туристически пътеки в района.

Стремежът е чрез образователните дейности и примера, който хижарите дават с начина си на живот, да се създаде бранд на хижата, за чието популяризиране се планира и разработката на уебсайт, профили в социалните мрежи и собствено лого.

Проектите, с които обектът кандидатства в инициативата “Хижа на годината” са: 

Ако искате да подкрепите с дарение хижа „Здравец“, можете да го направите по следния начин:

 IBAN: BG54UBBS80021043865950
Титуляр: „ЕКОДОМ 2009“ ЕООД
Основание:
Втори шанс за хижите у нас                                                   
Контакти: 0885 123 111 – Иван Велев

За да следите всичко под око, последвайте Фейсбук страницата на "Хижа на годината и 
Инстаграм профила на "Хижа на годината".

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.