Втори шанс за хижите у нас: Хижа „Мургаш“

Обновената хижа Мургаш ще доведе повече туристи по маршрута „Ком-Емине", част от Е-3.

0
 

Сподели

Shares

В рамките на дарителската кампания “ВТОРИ ШАНС ЗА ХИЖИТЕ У НАС” ви представяме всяка от хижите с отличени проекти, но несъбрали достатъчен брой точки, за да спечелят финансиране по някоя от трите грант програми от инициативата “Хижа на годината”. Разказваме ви накратко за вече извършените подобрения и реновации, както и за най-належащи дейности, за които с ваша помощ, ще се опитаме да съберем допълнителни средства, защото вярваме, че само заедно можем да променим към по-добро облика на планинския ни туризъм!

хижа "Мургаш"
снимка: хижа „Мургаш“

Хижа „Мургаш“ е собственост на туристическо дружество „Кремиковци“. Сградата е на четири етажа, с капацитет 60 места, от които в момента се ползват 40. Водоснабдена и електрифицирана от собствени източници. Разполага с вътрешни санитарни възли и баня. Отоплението е на парно. Туристическата столова е с камина и капацитет 60 места. Кухнята предлага топли супи, вкусни български ястия, скара и разнообразни напитки. Период на активна дейност – целогодишен. Достъпът до хижата е възможен пеш, с велосипед или мотоциклет и с автомобил с висока проходимост. Пътят е с трошено-каменна настилка /14км/, а изходната точка е град Бухово. Всички маршрути до хижата са маркирани. Хижа „Мургаш“ е междинен обект по маршрута „Ком – Емине“, част от Международния маршрут „Е3“ – Пиринеи, Алпи, Стара планина, Черно море.

Хижата е на акт 14, съгласно нотариалния акт за собственост. От 2009 г., след изготвен и съгласуван работен проект, е извършена цялостна реконструкция и разширение на разгъната площ 980 кв.м. По време на ремонтните дейности е изграден собствен ФЕЦ 6 квт и са поставени акумулаторни батерии за съхранение на елекро енергия. Водоснабдяването е от собствен каптиран водоизточник, намиращ се северно от сградата. Изградена е канализация за чиста вода на първия етаж и отходна канализация, която се отвежда в септична яма с пречистване на водата. Изградена е инсталация за топла вода с две тоалетни, с бани на партера, които се подгряват на дърва. Отоплението в хижата е на дърва – столова и спални помещения.

хижа "Мургаш"
снимка: хижа „Мургаш“

ПРЕДСТОЯЩИ ДЕЙНОСТИ

Възстановяване на нормалната функционалност на трети етаж на хижата с доставка на необходимите строителни материали и последващи строително-монтажни дейности.

Сградата има нужда от доставка на дървени греди 12/8 см с различни дължини, ламперия за тавани, минерална вата за изолация към тавана, ламиниран паркет за пода, материали за шпакловка и минерална мазилка за стени.

Дограмата за прозорците е монтирана, а касите и вратите за стаите са доставени на обекта и ще бъдат монтирани при рехабилитацията на етажа. За коридора и стълбището има доставени плочи от гранитогрес, които е предвидено да се монтират по време на ремонтните дейности. Очаква се рехабилитацията да е 90 календарни дни – март, април, май 2024 г. Всички дейности се извършват на закрито и температурите в пощенията са от порядъка на 15-18°C.

Завършването на проекта ще даде възможност да се увеличи капацитетът на обекта от 40 на 60 легла. Това ще позволи посещение от по-големи групи туристи, организиране на зелени училища, екскурзионни летувания, работни срещи и мероприятия в този красив дял на Западна Стара планина. От получените по-големи приходи ще се отделят средства за инвестиции и окончателно завършване на туристическия обект. Добрите условия на хижата са предпоставка за привличане на чуждестранни туристи по международния маршрут Е3.

Проектите, с които обектът кандидатства в инициативата “Хижа на годината” са: 

Ако искате да подкрепите с дарение хижа „Мургаш“, можете да го направите по следния начин:

 IBAN: BG25UBBS88881000250755                                                               
Титуляр: Евгений Димитров, член на дружеството
Основание: Втори шанс за хижите у нас
К
онтакти: 0886 414 927 – Евгений Димитров 

За да следите всичко под око, последвайте Фейсбук страницата на "Хижа на годината и 
Инстаграм профила на "Хижа на годината".

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.