Втори шанс: Хижа „Момчил юнак“

Българка и аржентинец творят с размах сред покоя на Родопите

0
 

Сподели

Shares

В рамките на дарителската кампания “ВТОРИ ШАНС ЗА ХИЖИТЕ У НАС” ви представяме всяка от хижите с отличени проекти, но несъбрали достатъчен брой точки, за да спечелят финансиране по някоя от трите грант програми от инициативата “Хижа на годината”. Разказваме ви накратко за вече извършените подобрения и реновации, както и за най-належащи дейности, за които с ваша помощ, ще се опитаме да съберем допълнителни средства, защото вярваме, че само заедно можем да променим към по-добро облика на планинския ни туризъм!

хижа "Момчил юнак"
снимка: хижа „Момчил юнак“

„Момчил юнак“ е туристическа хижа в Западните Родопи. Разположена е на 1680 м н.в., на 10 км от Националната астрономическа Обсерватория „Рожен“, на 18 км от КК Пампорово и на 11 км от с. Момчиловци.

Хижата се състои от основна двуетажна сграда с 18 легла, построена през 1940 г. – водоснабдена и електрифицирана, с вътрешни санитарни възли. Отоплява се с твърдо гориво и с ток. В съседство има и 2 дървени бунгала с по 8 легла с вътрешни санитарни възли и бани, които също могат да бъдат наети от туристи. Разполага с място за паркинг, летен бар, детски атракциони и механа с автентична родопска кухня и аржентински специалитети.

Повече за стопанисването на обекта ни разказва хижарката Николета Зунино:

“Ние сме младо семейство хижари – аз съм българка, а съпругът ми Ули е аржентинец. Ценители сме на природата, пазим я и живеем в синхрон с нея. Запознахме се в Сан Франсиско на автобусна спирка, започнахме да пишем общата си история първо в Щатите, след това Мексико, Коста Рика и Перу. Когато взехме решение да останем в България, избрахме да живеем сред природата. Като начало реставрирахме наследствените ни бунгала в съседство на хижата. В туристическия бизнес съм от дете – дядо ми е бил хижар тук, а бакалавърската ми степен е ,,Регионално развитие’’.  Натъжаваше ни лошото стопанисване на хижата, в която мина моето детство, но първоначалните постъпки за промяна не бяха увенчани с успех. 

хижа "Момчил юнак"
снимка: хижа „Момчил юнак“

По време на пандемията имахме време да разпишем добър план за развитие на хижата и местността. Това доведе до положителната развръзка – през юли 2021 г. да получим правото да се грижим за хижа „Момчил юнак“. Щастливци сме, че имахме възможността да работим в екип с хора от световни туристически компании в Аляска, Патагония- Аржентина, Нова Зеландия, Коста Рика и др. и да черпим много различни и иновативни идеи, които можем да развием и внедрим и тук.

В началото хижата не функционираше по предназначение, беше занемарена отвън и отвътре. С помощта на приятели и семейството ни успяхме да ремонтираме падналите тавани, възстановихме интериора, боядисахме сградата, изградихме камина и комин в трапезарията, изчистихме площите навън. Но това беше само началото. За последните 2 години целта ни е да подобряваме и модернизираме базата – построихме външен горски бар за летните гости, огнище за уют, детска площадка за малките. 

хижа "Момчил юнак"
снимка: хижа „Момчил юнак“

Радва ни прогресията на посетителите в хижата – отначало със случайно минаващи туристи или приятели на приятели за уикенда, сега можем да се похвалим с редовни гости, звънки детски лагери, работещи дистанционно гости (благодарение на сателитния интернет) в седмичните дни. Доверяват ни се за уъркшопи с различна тематика – кулинарни, самоусъвършенстване, йога ритрийти, детски лагери, организирани събития, семейни празници, дори сватби. 

За развитието ни много помагат участието ни в „Да хванеш гората“, групите ни в социалните мрежи – Facebook и Instagram, споменаването ни в пътеписи и препоръките на доволни от престоя си туристи, комуникацията с организатори на събития и, разбира се, дозата любов, която добавяме към всичко, което правим.”

хижа "Момчил юнак"
снимка: хижа „Момчил юнак“

ПРЕДСТОЯЩИ ДЕЙНОСТИ

Най-неотложните приоритети на хижарите са подобряването на подовите настилки, чрез подмяна дюшемето на двата етажа и поставянето на гранитогрес в коридора на входа, за да е по-лесно почистването, особено през зимата. Замяна на остарялата дървена дограма с ПВЦ такава. Замяна на печките на твърдо гориво във всяка стая с парно. 

Легловата база в хижата е в задоволително състояние, но гостите, настанени веднъж в хижата и друг път в бунгалата, предпочитат при следваща визита да бъдат настанени в бунгалата, именно заради по-удобните матраци, благодарение на които се чувстват по-отпочинали и бодри на сутринта, затова при първа необходимост ще бъдат заменени и 12-те единични и 3-те двойни матрака от основната постройка. 

хижа "Момчил юнак"
снимка: хижа „Момчил юнак“

В плана за развитие на х. Момчил юнак обаче фигурират и още дейности като облагородяването на района, създаване на нови екопътеки, маркирането им, облагородяване на съществуващите планински маршрути, въвличане на младите хора от региона в този процес.

Ремонтни дейности за създаване на по-висока ефективност на отоплението на сградата, както и подобрения, свързани с подовите настилки. Целта на домакините е да приведат хижата в прекрасен, топъл и уютен вид, дори през зимните месеци. 

Предвижда се облагородяване на района около хижата, като се изградят още детски и спортни съоръжения –  стена за катерене и въжена градина. Изградените тоалетни до постройката биха могли да се въведат в експлоатация, като това би улеснило почиващите и гостите на хижата в летните месеци. В по-далечните планове влиза възстановяването и превръщането в co-working space на една съществуваща обслужваща постройка до хижата, която е на път да се разруши.

ГОРСКИ ПАРК „ЮНАК“

хижа "Момчил юнак"
снимка: хижа „Момчил юнак“

Един от впечатляващите проекти, които домакините на хижата представиха, е концепцията за изграждане на приключенска площадка в непосредствена близост до основната сграда – проект, вече разработен за тях безвъзмездно.

Горският парк „Юнак“ представлява приключенска площадка, която цели да възпита чувство за разбиране и уважение към природата, чрез приключенски занимания, интегрирани в природна среда. Концепцията за парка залага на две вплетени интерпретации на този подход. От една страна тя предлага елементи на приключенска детска площадка, както е дефинирана от датския ландшафтен архитект Карл Теодор Сьоренсен през средата на ХХ век – продукт на детското въображение, изграден от налични на място материали, а не от дизайнери и индустриални материали. От друга страна, тя предлага обезопасен „спейснет“ – висяща въжена структура, която обикновено се използва от катерачи във високопланински условия. Така деца и възрастни биха имали възможност да тренират и опознаят гората и планината от непозната гледна точка.

хижа "Момчил юнак"
снимка: хижа „Момчил юнак“

Предвижда се Горският парк да бъде изграден сред малка горичка в северозападната част на имота. В отворено кръгово пространство с диаметър около 18 м, във височина, измежду високите иглолистни дърветата ще бъдат разположени различните приключенски съоръжения. За деца и възрастни, наземни и въздушни.

Наземните занимания използват елементи като стълби, катерушки и пързалки. Те ще позволяват самостоятелна игра и/или ще се използват за алтернативен достъп до въздушните занимания. Техният дизайн е в унисон с подхода към приключенските детски площадки. Предвидени са дървени стълби, прилежащи към
съществуващи дървета, дървени катерушки и дървени пързалки.

Въздушните занимания използват „спейснет“ структура от три въжени площадки, обединени в един вертикален обем наподобяващ дърво. Площадките висят една над друга през 2.5-3 м височина. Свързани са помежду си чрез мрежест тунел, мрежеста стълба и висящо въже с възли. Позволяват и контролиран достъп откъм дърветата.

хижа "Момчил юнак"
снимка: хижа „Момчил юнак“

Проектите, с които обектът кандидатства в инициативата “Хижа на годината”, са: 

Ако искате да подкрепите с дарение хижа „Момчил юнак“, можете да го направите по следния начин:

 IBAN: BG02STSA93000026317221
Титуляр: Николета Зунино
Основание: Втори шанс за хижите у нас
К
онтакти: 0888 111 872 

За да следите всичко под око, последвайте Фейсбук страницата на "Хижа на годината и 
Инстаграм профила на "Хижа на годината".

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.