Втори шанс за хижите у нас: Хижа „Ботево“

Хижата е знакова за туризма в добричко

0
 

Сподели

Shares

В рамките на дарителската кампания “ВТОРИ ШАНС ЗА ХИЖИТЕ У НАС” ви представяме всяка от хижите с отличени проекти, но несъбрали достатъчен брой точки, за да спечелят финансиране по някоя от трите грант програми от инициативата “Хижа на годината”. Разказваме ви накратко за вече извършените подобрения и реновации, както и за най-належащи дейности, за които с ваша помощ, ще се опитаме да съберем допълнителни средства, защото вярваме, че само заедно можем да променим към по-добро облика на планинския ни туризъм!

Хижа Ботево
снимка: хижа „Ботево“

Странно и любопитно звучи думичката “туризъм” в най-голямата равнина на България – Добруджанската. Но ето, че и тя има с какво да се представи. Добруджанският „планински туризъм“ набира своето развитие по Суходолието и бреговете на Суха река на 250 до 350 метра надморска височина. Природа, археология и туристическа база правят възможен този местен феномен.

Хижа „Ботево“ се намира в местността Ботевска гора, край село Ново Ботево, отстоящо на 25 км от град Добрич. Сградата е с капацитет 24 легла, вътрешни и външни санитарни възли, собствено ел. захранване, локално отопление и отопление с печки на твърдо гориво, туристическа столова и кухня, покрита лятна столова, паркинг, както и няколко беседки.

Хижа „Ботево“ е скъпа по своему на всяко местно семейство. Скрита в сърцето на Ботевската гора, на брега на язовир, като небесно огледало, тя е била събирателен пункт за приятелски семейства, весели компании, ученически излети от Добрич и региона. За съжаление до съвсем скоро, сградата е оставена в плен на разрухата. За щастие хижата вече има нов стопанин, който веднага запретна ръкави да реновира мястото. Към днешна дата дворът е облагороден, външните тоалетни, стаите, огнището, кухнята и столовата пък са прясно ремонтирани. Предстои обаче още много работа и точно тук можете да се включите и вие!

хижа "Ботево"
снимка: хижа „Ботево“

ПРЕДСТОЯЩИ ДЕЙНОСТИ

За да изпълни хижата отново своя капацитет в привлекателна среда, собствениците планират да възстановят голямото подпокривно пространство, като изградят баня и тоалетна там и създадат условия за спане, както и работилница за изработване на лампи от естествени материали, като клони, дървени пънчета. 

Предстои да се започне с редене на покрива, който е със здраво покритие, но е демонтирана компрометираната топлоизолация и обшивката отвътре. Ще бъде положена топлоизолация и рабица, която трябва да спре нахлуването на съсели в сградата. Следват поставяне на кабели за осветление, шпакловка, мазилка и подово покритие.

Хижата се нуждае и от подмяна на легловата база, тъй като матраците не са подменяни повече от 7 години, а след ремонта на покривното пространство се предвижда и закупуването на още 8 легла. 

След реновацията, на територията на хижата ще бъдат организирани редица дейности за деца – уроци за живот на открито, курсове по първа помощ, запознаване с билките на Добруджа, вело походи и др.

Планирано е и обхождането и маркирането на три околни маршрута – от ЖП гара Ботево до чешмата“ Ификлията“ в село Дончево; от село Дончево през прелеза – гората – хижата; от хижата до село Ведрина.

Проектите, с които обектът кандидатства в инициативата “Хижа на годината”, са: 

Ако искате да подкрепите с дарение хижа „Ботево“, можете да го направите по следния начин:

 IBAN: BG 68FINV91501017436752
Титуляр: СНЦ Еко Добруджа – ДоброЖънци
Основание: Втори шанс за хижите у нас
К
онтакти: 0988797279 – Галя Георгиева

За да следите всичко под око, последвайте Фейсбук страницата на "Хижа на годината и 
Инстаграм профила на "Хижа на годината".

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.