Втори шанс за хижите у нас: Хижа „Беласица“

За последно основен ремонт е правен през 2008 г.

0
 

Сподели

Shares

В рамките на дарителската кампания “ВТОРИ ШАНС ЗА ХИЖИТЕ У НАС” ви представяме всяка от хижите с отличени проекти, но несъбрали достатъчен брой точки, за да спечелят финансиране по някоя от трите грант програми от инициативата “Хижа на годината”. Разказваме ви накратко за вече извършените подобрения и реновации, както и за най-належащи дейности, за които с ваша помощ, ще се опитаме да съберем допълнителни средства, защото вярваме, че само заедно можем да променим към по-добро облика на планинския ни туризъм!

Хижа "Беласица"
Хижа „Беласица“ (снимка: х. Беласица)

Хижа „Беласица“ е разположена в едноименната планина, на 7 км от град Петрич.  Сградата разполага със 70 места леглова база и над 150 места вътрешна и външна столова. Макар основен ремонт да е правен през 2008 г., поддръжката на дома в планината изисква непрестанни усилия. От първите си дни като хижар, през 2017 г., Емил Кузманов непрекъснато внася подобрения със собствени сили и средства и успява да създаде подходящ вид и удобства за преминаващите туристи. През годините успява да модернизира и ремонтира столовата на хижата, кухнята, парната инсталация, водопровода, ел. инсталацията, общите помещения, да ремонтира голяма част от спалните помещения, общите санитарни възли и още много други дребни ремонти.

Разбира се, това не е достатъчно, за да покрие всички належащи ремонти, ето защо Емо ще има нужда и от нашата помощ! 

Хижа "Беласица"
Хижа „Беласица“ (снимка: Фейсбук страница на хижата)

ПРЕДСТОЯЩИ ДЕЙНОСТИ

През последните 6 години хижарят полага огромни усилия, за да „закърпи“ положението, като използва различни методи. Но при силни бури (а те не са рядкост в планината), водата си намира път и влиза под покрива. В комбинация с ламариненото покритие, което при вятър издава стряскащи звуци, и липсата на изолация, високите температури и задухът в спалните помещения през лятото са гарантирани.

Зимата естествено пък консумацията на енергия за отопление е двойна, а резултатът незадоволителен. Решението е поставяне на изолация тип Фибран XPS с дебелина 2 см на тавана. Това ще направи добра изолация на последния етаж, като ограничи изгубването на топлина през зимата и запази хлад в стаите през лятото. В същото време няма да намали осезаемо височината на стаите.

Друг важен проблем е състоянието на водопреносната мрежа. Маркучът, осигуряващ вода за хижата, е на 13 години, в резултат на което прави непрестанни проблеми, особено през зимния период. Ето защо е наложителна подмяната му по цялото 7-километрово трасе.

Тъй като матраците в хижата не са подменяни от 2008 г., в началото на 2023 г. Емо започва поетапната им подмяна. В резултат към момента обектът разполага с 22 чисто нови матраци (всички двойни стаи на хижата) и 5 спални в апартаментите, а планът е до края на 2024 г. със собствени средства да бъдат подменени и останалите легла. Тук ще обърнем внимание, че по тази причина Емил спортсменски преотстъпва мястото си по проекта за обновяване на легловата база с Matrax, на хижа по-нуждаеща се от нови матраци, но скромно ни беше помолил, при оставащ бюджет или при възможност за закупуване с отстъпка, да му помогнем да обзаведе хижата с нови мемори възглавници!

Проектите, с които обектът кандидатства в инициативата “Хижа на годината”, са: 

Ако искате да подкрепите с дарение хижа „Беласица“, можете да го направите по следния начин:

IBAN: BG91UNCR70001524354305
Титуляр: Емил Здравков Кузманов
Основание: Втори шанс за хижите у нас
К
онтакти: 0877 055 530 – Емил Кузманов

За да следите всичко под око, последвайте Фейсбук страницата на "Хижа на годината и 
Инстаграм профила на "Хижа на годината".

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.