Стартираме дарителска кампания „Втори шанс за хижите у нас“

Инициативата е в помощ на проектите, подготвени за "Хижа на годината" 2023

0
 

Сподели

Shares

Кои са победителите в конкурса "Защо харесвам тази хижа"?

Инициативата “Хижа на годината” 2023 приключи. В рамките на тазгодишното издание, освен че отличихме най-добрите хижи и заслони в осем категории, предоставихме шанс на стопаните им да кандидатстват с проект за три съфинансиращи програми, които да подпомогнат развитието на техните обекти.

Финансиращите програми към „Хижа на годината“

Основната програма, насочена към възстановяването и развитието на хижи и заслони, с грант от 20 000 лв., осигурени от една от водещите IT компании за софтуерни продукти, решения и уебсайт хостинг услуги в света SiteGround. Целта беше да се даде възможност на някоя от многото на брой хижи и заслони, които не бяха номинирани в конкурса, да заживее нов живот.

Също така бяха осигурени и два по-малки гранта, на стойност от по 5000 лв. За обновяване на легловата база с Matrax, тъй като в голяма част от обектите тя не е подменяна от много години, а качественият сън е един от важните фактори при преходи в планината. За строителни материали, осигурени от GP Group, които да послужат за подобряването на средата, в и около планинските обекти.

Оценяването

Поканихме 8 организации, свързани с планината, които обективно да оценят по точкова система всеки един от получените проекти, по предварително зададените във формата за кандидатстване критерии, съобразени с достъпа и обслужването на обекта и значението му за развитието на планинския туризъм. Под внимание бе взета и възможността на кандидатите да реализират съответния проект, на база своя предходен опит и качеството на стопанисването.

Проектите

Включиха се 30 хижи и туристически спални, повечето от които участваха във всеки един от трите гранта. Общият брой на получените проекти беше 67. Така хижа “Грънчар” успя да събере 313 от 400 възможни точки по програмата на SiteGround и 159 от 200 възможни, по програмата на Matrax и да спечели финансирането по двете програми, а заслон “Черни връх” пък бе оценен със 138 от 200 възможни точки по програмата на GP Group, и си спечели помощ в строителни материали.

Кампанията „Втори шанс за хижите у нас“

Останалите получени от нас проекти, кой от кой по-интересен, по-смислен или по-спешен за реализиране, обаче също заслужават внимание! 

Ето защо в знак на уважение към всеки един стопанин и с разбиране нуждите на поверения му обект, даваме начало на проекта „Втори шанс за хижите у нас“. С него ще се опитаме още веднъж да помогнем на тези кандидати, които не успяха да спечелят финансиране в рамките на „Хижа на годината“ 2023, като реализираме специална дарителска кампания!

Из хижите на България със Subaru XV
снимка: Epic Collective

Поканихме всички кандидатствали стопани на хижи и заслони, да споделят своите проекти с нашите читатели и да потърсим заедно помощ за реализиране на техните мечти. За всички от тях, които решиха да се включат в тази инициатива, разказваме в следващите редове. Представяме ви накратко всяка хижа, подобренията, които вече са извършени в нея, както и предстоящите такива, а вие ще можете да я подпомогнете като дарите сума по ваш избор директно по сметката на обекта или да се свържете с хижарите, за да разберете как можете да помогнете като доброволец или по друг начин.

Приветстваме и други компании да последват добрия пример на SiteGround, Matrax и GP Group, и да се включат в инициативата за подобряване на планинския туризъм у нас. Това може да се случи, като подкрепят някой от проектите по-долу или се включат в следващото издание на Хижа на годината 2024. 

Получихме много смислени проекти, които заслужават да бъдат реализирани!

Срокове и отчет

Кампанията вече е активна и ще продължи до края на февруари 2024 г., а на 5 март ще обявим коя хижа какви средства е събрала. Вземайки предвид условията в планините през зимата и специфичния характер на различните дейности, ще предоставим необходимото техническо време на хижарите за оползотворяване на средствата, затова ще ви дадем отчет за извършените ремонти и подобрения в специален материал, който ще излезе в края на юни 2024 г. 

Вярваме, че обединени, планинарите сме сила, и ако работим задружно за общата цел, ще видим положителната промяна, която всички искаме, много по-бързо. Защото сговорна дружина може и да не повдига планина, но със сигурност я прави едно по-хубаво място за туризъм!

За да следите всичко под око, последвайте Фейсбук страницата на „Хижа на годината и Инстаграм профила на „Хижа на годината“.

УЧАСТНИЦИТЕ

Хижа “Беласица”

Хижа “Ботево”

Хижа “Дружба”

Хижа „Здравец“

Хижа „Композиторите“

Хижа “Момчил юнак”

Хижа „Мургаш“

Хижа „Преспа“

Хижа „Христо Смирненски“

Хижа „Янтра“

Хижа „Извора“


Хижа „Грънчар“*

Заслон „Черни връх“*

*Хижа „Грънчар“ и заслон „Черни връх“ са победители в трите грант програми от инициативата „Хижа на годината“, но спечелените суми ще покрият само част от задачите, с които стопаните им трябва да се справят, затова, а и защото двата обекта са от голямо значение за планинския туризъм у нас, им предоставяме възможност също да бъдат подкрепени от вас, ако прецените, че каузите им си заслужават!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.