Втори шанс за хижите у нас: Хижа „Дружба“

Новите стопани на хижа Дружба я възстановяват изцяло със собствени сили.

0
 

Сподели

Shares

В рамките на дарителската кампания “ВТОРИ ШАНС ЗА ХИЖИТЕ У НАС” ви представяме всяка от хижите с отличени проекти, но несъбрали достатъчен брой точки, за да спечелят финансиране по някоя от трите грант програми от инициативата “Хижа на годината”. Разказваме ви накратко за вече извършените подобрения и реновации, както и за най-належащи дейности, за които с ваша помощ, ще се опитаме да съберем допълнителни средства, защото вярваме, че само заедно можем да променим към по-добро облика на планинския ни туризъм!

хижа "Дружба"
снимка: хижа „Дружба“

Хижа „Дружба“ е разположена на северния склон на възвишението Голям Бакаджик, на 16 км от град Ямбол. Надморската височина, на която се намира е 480 метра. Представлява масивна, триетажна сграда с 27 стаи. Сградата е водоснабдена, електрифицирана, с локално парно отопление, туристическа кухня и столова, ресторант. В момента хижата не функционира. Всички инсталации са разграбени. Текущото състояние на хижата е за основен ремонт.

Новите стопани „Бакаджиците“ ЕООД са заварили хижата в ужасно състояние. Те  започват да я реновират през пролетта на 2023 година, като стартират с пренареждане на камък гнайс, тъй като е пропаднал.

хижа "Дружба"
снимка: хижа „Дружба“

Повече за стопанисването на обекта ни разказва хижарят Иван Димитров:

Ние сме семейство, което се е нагърбило с доста трудна задача. Вече имаме кредит за закупуването на хижа „Дружба“ и не искаме да рискуваме с още един за ремонтни дейности. Именно затова аз и цялото ми семейство работим през седмицата и във всеки свободен момент ремонтираме. Инвестираме всичко именно в хижата. Предимството ни е, че в много редки случаи ще се викат майстори, тъй като правим всичко сами. Сумите за труд в днешно време са убийствени и това е огромно предимство, че можем да разчитаме на знанията и опита си в ремонтните дейности. Набелязали сме първо облагородяване на градината, за да може туристите, които са в района, да има къде да отсядат за почивка“.

хижа "Дружба"
снимка: хижа „Дружба“

ПРЕДСТОЯЩИ ДЕЙНОСТИ

Най-неотложните задачи на хижарите са ремонт на покрива, укрепване на поддалата стена. Нужно е и изграждането на бетонен пояс, който ще предпази от пукнатини по самата хижа и пропадане на каменната настилка. Ремонт на басейн, пренареждане на оградата, която е силно компрометирана. Ремонт на външно барбекю.

Следващата стъпка е реновиране на вътрешния ресторант и 27-те стаи в хижата. Изграждане на ел. инсталация и ВиК инсталация. Поставяне на дограма в цялата сграда.

Проектите, с които обектът кандидатства в инициативата “Хижа на годината”, са: 

Ако искате да подкрепите с дарение хижа „Дружба“, можете да го направите по следния начин:

 IBAN: BG60BPBI79421025030501
Титуляр: „Бакаджиците“ ЕООД
Основание: Втори шанс за хижите у нас
К
онтакти: 0876 805 533 – Иван Димитров

За да следите всичко под око, последвайте Фейсбук страницата на "Хижа на годината и 
Инстаграм профила на "Хижа на годината".

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.