11 декември: Международен ден на планините

Планините са подложени на натиск от климатичните промени и свръх експлоатация, а това влияе на всички хора и бъдещето на планетата

0
 

Сподели

Shares
Международен ден на планините
Снимка: Планинско спасяване – област Пазарджик (Фейсбук)

11 декември е денят, в който отбелязваме Международния ден на планините

През 2003 г. Генералната асамблея на ООН фокусира вниманието върху проблемите на развитието на планинските райони и необходимостта от оказване на помощ на хората, живеещи в планините. Опазването на планините е ключов фактор за устойчивото развитие и е част от целите на Организацията на обединените нации.

С повишаване на вниманието върху значението на планините ООН обявява 2002 г. за Международна година на планините. За пръв път Международният ден на планините е честван през следващата 2003 г.

Пирин
Пирин / снимка: Даниела Манева

Планините заемат около 25% от сушата на земята и са източник на средства за съществуване на близо 15% от населението на планетата. Те приютяват и една четвърт от сухоземните растения и животни. Планините осигуряват водата, нужна за живот на половината човечество.

Общоизвестно е, че планините са подложени на натиск от климатичните промени и свръх експлоатация. Негативен ефект оказва и продължаващото затопляне на глобалния климат, а хората, населяващи планинските райони, които са и едни от най-бедните в света, се изправят пред все по-сериозни предизвикателства.

Като следствие от замърсяването на околната среда и повишаващите се температури, идва топенето на планинските ледници с невиждани темпове и това влияе на запасите от прясна вода на милиони хора по протежение на планинските реки. Населението на планинските райони все по-често се сблъсква със суша, глад, свлачища, наводнения и други стихийни бедствия.

В специална резолюция Генералната асамблея на ООН призовава международното общество да организира мероприятия с цел по-добра пропаганда на значението на развитието на планинските райони.

Международен ден на планините
Международен ден на планините

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.