Победителите в „Хижа на годината“ 2023

В категория "Най-добра хижа без автомобилен или лифт достъп" победител е хижа "Мазалат" (Стара планина), а "Партизанска песен" (също в Стара планина) спечели отличието в категория "Най-добра хижа с автомобилен или лифт достъп"

0
 

Сподели

Shares

Победителите в "Хижа на годината" 2023На 06 декември 2023 г. на официална церемония, в рамките на фестивала “Дни на предизвикателствата”, бяха обявени победителите в националната кампания “Хижа на годината”. Призове в 8 категории и 3 финансови гранта бяха раздадени на най-добрите хижи и заслони за 2023 г.

Победителите в 8-те категории бяха определени с гласовете на повече от 25 000 запалени планинари. За първите места се бориха над 70 хижи и заслони, които бяха предварително номинирани от организации, свързани с планината.

Победителите в "Хижа на годината" 2023А ето и кои са победителите

Компанията, лидер в решенията за професионално почистване Kärcher, връчи и още една извънредна награда “За блестящи резултати” на хижа “Камен дел”.

"Хижа на годината" 2023В номинирането на туристически обекти в отделните категории и оценката на проектите участваха утвърдени организации, които пряко ползват тези обекти – Български туристически съюз, Български планински съюз, Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ), Български портал за планинско колоездене mtb-bg.com, екологично сдружение „За Земята“, сдружение за дива природа “Балкани”, сдружение „Планини и хора – асоциация на планинските водачи в България“, Асоциацията на парковете в България (АПБ) , Асоциацията по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) и телевизионната поредица „Разказите на хижаря“ и списание 360mag.

"Хижа на годината" 2023

Като част от кампанията “Хижа на годината” по време на събитието бяха връчени и три финансови гранта, на обща стойност 30 000 лв. По програмите на SiteGround, Matrax и GP Group са кандидатствали 67 проекта на хижи и заслони от цяла България. Всички те са били оценявани комплексно от организаторите на инициативата “Хижа на годината”, финансиращите компании и НПО партньорите на кампанията.

Вижте тук пълна галерия със снимки от церемонията по награждаването.

Победител във финансиращата програма на SiteGround за възстановяване на хижи и заслони е хижа “Грънчар”, събрала 313 точки от общо 400. Отново “Грънчар” има най-висок брой точки и за гранта на Matrax за обновяване на легловата база – 159 от 200 точки. По програмата на GP Group със 128 от 200 точки грантът за строителни материали се присъжда на заслон “Черни връх”.

Победителите в "Хижа на годината" 2023За да подкрепят усилията и мотивацията на хижите, организаторите от „Хижа на годината“, ще популяризират и направят допълнителна набирателна кампания за проектите, класирани на челни позиции в гласуването. По този начин се отваря втори шанс за всички подадени проекти, да намерят финансиране от бизнеси и общността на планинарите.

Кампанията “Хижа на годината” продължава и през 2024 г. Информация за всички резултати от 2023 г., както и за предстоящото продължение на кампанията през 2024 г. може да намерите на официалната страница huts.360mag.bgПобедителите в "Хижа на годината" 2023

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.