Нетрадиционна медитация: откриване на дзен с една нестандартна практика

0
 

Сподели

Shares
Медитация
източник: pexels.com

Медитацията често се свързва със седене с кръстосани крака и затворени очи в тиха стая или на фона на церемониална музика. Същността на медитацията обаче се крие в осъзнатостта и способността да се фокусира умът, а това означава, че може да бъде постигната и чрез много други дейности, включително чрез логически игри.

Медитацията е практика, която включва трениране на ума за постигане на състояние на яснота, съсредоточаване и релаксация. Тя се практикува от хиляди години и се среща под различни форми в различни култури по цял свят. Крайната цел на заниманието е да се култивира спокойно и стабилно психическо състояние, което да спомогне за цялостното благосъстояние на ума, а в някои традиции и за духовното израстване. В този смисъл, всяка една практика, която позволява на ума да се съсредоточи върху конкретна дейност в настоящия момент и да се отпусне, без да мисли за нищо друго, може да бъде медитативна.

Според покер посланика и шампион по шахмат ДЖЕНИФЪР ШАХАДИ логическите игри могат да окажат положително въздействие върху релаксацията и медитацията на играчите. Като ревностен застъпник на игрите и тяхната полза отвъд шахматната дъска и масата за покер, американката има сериозен опит в двете логически дейности и свидетелства за тяхната способност да развиват ценни умения у играчите.

За да разберем по какъв начин те биха могли да ни помогнат да намерим дзен и да медитираме успешно, трябва първо да разгледаме кои са ключовите компоненти на една медитативна практика.

  1. Осъзнатост: осъзнатостта е основен аспект на много медитативни практики. Тя включва внимание към настоящия момент. Практикуващите често се фокусират върху дишането, телесните усещания или външен обект, като пренасочват вниманието си всеки път, когато умът започне да блуждае.
  2. Съсредоточено внимание: медитацията обикновено включва концентриране върху определена точка на внимание. Това може да бъде дишането, мантра (повтаряща се дума или фраза), визуален обект или усещанията в тялото, а също и определена дейност. Фокусираното внимание помага на ума да се научи да реагира по-слабо на разсейващи мисли.
  3. Релаксация: медитацията има за цел да предизвика състояние на РЕЛАКСАЦИЯ, както психическа, така и физическа. Техниките често включват дълбоко дишане и прогресивна мускулна релаксация, за да се насърчи чувството за спокойствие и да се намали стресът.
  4. Наблюдение на мислите: вместо да се опитва да потиска мислите, медитацията насърчава тяхното наблюдението без привързаност или осъждане. Тази практика помага на хората да осъзнаят по-добре своите мисловни модели и емоции.
  5. Последователно практикуване: подобно на всяко друго умение, медитацията е най-ефективна, когато се практикува редовно. Последователността е от ключово значение за извличане на дългосрочни ползи от подобреното съсредоточаване, емоционалното благополучие и намаляването на стреса.

Сега нека разгледаме идеята за използване на логическите игри като покер и шах като средство за медитация. Подобен вид занимания изискват сериозно съсредоточаване, стратегическо мислене и осъзнаване на настоящия момент – все ключови елементи на традиционната медитация. Когато се подхожда с правилната нагласа, логическите игри могат да се превърнат в успешно медитативно упражнение.

Шах
източник: pexels.com

Въпреки че често са напрегнати, продължителни и дори изтощителни, игрите на ума дават ценни уроци на играчите. На първо място, те изискват стратегическо мислене, планиране на ходовете и постоянно наблюдение и съсредоточаване над играта. Подобно на класическите медитативни практики, фокусирането в дадена цел и задача не позволява на ума да се разсейва и да мисли за нещо друго извън игралното поле, покривайки по този начин първите два ключови компонента на успешната медитация.

От друга страна, тези игри могат да бъдат високо емоционални и наситени с различни чувства. Най-успешните играчи в сферата постоянно тренират своите емоции и реакции, както и ТЪРПЕНИЕТО СИ, за да се справят с продължителните партии и да запазят самообладание. Несъмнено подобно умение за контрол дори в стресова ситуация води до релаксация и изисква много вътрешно наблюдение и себеанализ, с което мисловните игри покриват и следващите два елемента на медитацията.

Накрая, но не на последно място, също като класическите духовни практики, логическите игри изискват значителна практика и постоянство, за да доведат до успех. Те учат играчите на самодисциплина и упоритост, които несъмнено намират широко приложение не само в медитацията, но и във всеки един житейски аспект и занимание. По този начин две на пръв поглед различни занимания като мисловните игри и медитацията могат да имат еднакъв резултат и успех, когато се практикуват правилно.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.