Българинът Красимир Илиев скочи с рекордно малък парашут край Еверест

Родният парашутист извърши скок от височина над 7 000 метра с парашут, който е 3 пъти по-малък от стандартните

0
 

Сподели

Shares
Българинът Красимир Илиев скочи с рекордно малък парашут край Еверест
Красимир Илиев в Непал / снимки: kazanlak.com

Българинът Красимир Илиев скочи от височина над 7 000 метра край Еверест с рекордно малък парашут. Той се е приземил успешно на един от най-трудните и неравни терени в света на височина над 3 700 м. За целта родният парашутист е разчитал на парашут с купол от едва 75 квадратни фута (22,86 кв.м.), което прави скока изключително опасен. За сравнение стандартните парашути са около 3-4 пъти по-големи.

Българинът Красимир Илиев скочи с рекордно малък парашут край Еверест
снимка: kazanlak.com

Второто си непалско приключение родният скайдайвър е осъществил в периода 6-9 ноември. Миналата година през април Красимир Илиев стана първият българин, скочил с парашут от същото място, като тогава скача с купол с площ 113 квадратни фута (34,44 кв.м.) В интервю за NOVA той обясни, че курсовете по парашутизъм започват с парашут между 240 и 280 квадратни фута. Парашутистите на средно ниво скачат с парашути с размери между 135 и 170 квадратни фута, а експертите, в зависимост от своето тегло, могат да достигнат до такива под 90 квадратни фута.

Вижте още: Джарет Мартин – вдъхновението!

Красимир Илиев: Височината на приземяване е такава, от която обикновено се правят скокове
Красимир Илиев: Височината на приземяване е такава, от която обикновено се правят скокове / снимка: kazanlak.com

За конкретния скок край Еверест Илиев пояснява, че височината на приземяване е такава, от която обикновено се правят скокове.

“Скоковете са в близост до връх Еверест над летище Сиангбоче в Непал, което е може би най-високото летище в света. Там такива скокове вече се организират 2-3 пъти в годината. За съжаление заради ерозията, то вече е неизползваемо за самолети, но се използва от вертолети. В действителност е площадка за излитане и кацане“, разказва българинът.

Вижте още: С парашут под дъгата

Българинът Красимир Илиев скочи с рекордно малък парашут край Еверест
снимка: kazanlak.com

По думите му полетът е бил доста опасен не сама заради трудния терен, но и поради силния вятър. Друг рисков момент идва от факта, че въздухът е много разреден и това прави купола по-бърз, лесно пропадащ и губещ височина.

Гледката е невероятна. Въпреки че съм скачал на много места по света, наистина когато отвориш вратата на вертолета, просто оставаш без дъх. Непал е невероятно красив,

– казва още Красимир Илиев.

Българинът Красимир Илиев скочи с рекордно малък парашут край Еверест
снимка: kazanlak.com

В Непал Красимир Илиев отива с екип от инструктори по парашутизъм. Той е повикан там отново от организацията „Parabellum Tactical Training”, която организира тандемни скокове край Еверест за бивши военнослужещи от английската армия, някои от които са инвалидизирани. Задачата на единствения българин в групата е да скочи заедно с тях и да заснеме преживяването.

Вижте още: Непал открадна къс от сърцето ми

Красимир Илиев с групата от инструктори по парашутизъм и ветерани от английската армия
снимка: kazanlak.com

Илиев има 44 години в професионалния парашутизъм. Първия си скок прави през 1979 година, а вече има 17 800 скока зад гърба си. Възпитаникът на Аероклуба в Стара Загора все още не приема работата си като нещо тривиално и определя всеки свой скок като невероятно преживяване. „Човекът винаги се е опитвал да лети като птиците, сега това е възможно“, смята Красимир Илиев.

В момента Краси Илиев работи в “Скайдаив Спейн” в Испания като ригер и инструктор.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.