Кристин Харила помага на семейството на загиналия Тенджен Лама Шерпа

Норвежката алпинистка ще се погрижи и за образованието на синовете му, помага в набирането на средства за откриване на телата на Лама и Джина

0
 

Сподели

Shares
Кристин Харила и Тенджен Лама Шерпа
Кристин Харила и Тенджен Лама Шерпа / снимка: facebook/Kristin Harila

Норвежката алпинистка Кристин Харила, чийто партньор в подобряването на рекорда за изкачване на осемхилядниците беше Тенджен Лама Шерпа, поде редица инициативи в подпомагане на неговото семейство, след като той стана жертва на лавина в началото на октомври.

На 27 юли 2023 ч. Кристин и Лама изкачиха и последния от 14-те най-високи върха, подобрявайки рекорда на Нирмал Пурджа. За огромно съжаление близо 3 месеца по-късно Тенджен Лама изгуби живота си, придружавайки американката Джина Мари към Шиша Пангма.

Още в началото, след като новината за трагичния инцидент достигна до нея, Кристин Харила изрази дълбоката си скръб. Много скоро след това тя започна да помага на семейството.

Кристин Харила и Тенджен Лама Шерпа
Кристин Харила и Тенджен Лама Шерпа / снимка: facebook/Kristin Harila

Обещанието към Лама

В много разговори, които двамата са имали по време на 92-дневната им експедиция, Кристин и Лама са говорили за бъдещето на синовете му. Сега алпинистката е готова да изпълни обещанието си към Лама да помогне с образованието им. Тя възнамерява да спази това обещание с помощта на близки роднини и приятели:

Лакпа Санге и Лакпа Нурбу ще получат образованието, което Лама искаше.

Близките се надяват телата на изчезналите да бъдат намерени и върнати у дома

Много хора се свързват с Харила и питат как могат да помогнат на близките на Лама и Джина.

Едно от най-трудните неща за семействата в момента е фактът, че Джина и Лама все още не са открити и не могат да бъдат върнати у дома. Без значение от религията, културата или националността, всички имаме нужда от това. Съпругата и синовете на Лама, както и семейството на Джина просто искат да ги върнат у дома.

Една такава мисия е много трудна обаче. „Довеждането им у дома означава, че първо трябва да ги потърсим. И след като ги намерим, трябва да открием начин да ги свалим от планината. Това е сложна и скъпа мисия“, обяснява Харила. С тази цел е била създадена страницата GoFundMe за събиране на средства.

Такова е и желанието на синовете на Тенджен Лама. Двамата са казали на Кристин, че искат тялото на баща им да бъде намерено.

Вижте още: Рекорд 14х8000: Кристин Харила и Тенжен Шeрпа изкачиха всички осемхилядници за 92 дни

Кристин Харила и Тенджен Лама Шерпа
Кристин Харила и Тенджен Лама Шерпа / снимка: facebook/Kristin Harila

Фондация The Juniper Fund

Не е тайна, че Кристин Харила помага на фондация The Juniper Fund в усилията им за подкрепа на семейства и общности, загубили

хора, работещи високо в Хималаите. Сега от Juniper съдействат и на семейството на Лама, да посрещнат най-базовите си нужди.

Seven Summit Treks, компанията, която нае Лама, също вече помага на семейството, като покрива разходите за най-основните нужди като наем, електричество и други разходи. От фирмата са заявили, че ще правят това толкова дълго, колкото е необходимо.

Вижте още: Тенджен (Лама) Шерпа е загинал на Шиша Пангма

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.