Промени в Закона за горите

0
 

Сподели

Shares

„Предложената промяна в Закона за горите ще облагодетелства не само „Витоша ски“, но и всички инвеститори в ски курорти в горските територии на Стара планина, Рила, Родопите и Пирин. Изчисления показват, че премахването на процедурата за промяна на предназначението на горите ще спести на инвеститорите над 50 млн. лв. за застрояването на не по-малко от 10 000 дка гори със ски писти и лифтове. Това представлява схема за държавна помощ, която е недопустима в Европейския съюз и ще доведе до наказателна процедура срещу България.“

Това се казва в официалното становище на коалицията „За да остане природа в България“. Природозащитниците се обявиха против оповестените официално днес от правителството промени в Закона за горите, които регламентират строежа на стълбове за лифтове, влекове и други съоръжения за придвижване в планината без контакт с повърхността на земята. Досега върху площ, собственост на държавата в защитени територии, бе разрешено изграждането само на електропроводи.

Поправката в законодателството бе поискана преди три седмици от фирма „Витоша ски“, която отказа да пусне лифтовете си на планината и да открие сезона. Исканията на фирмата бяха да се даде възможност за изграждане на лифтове в парковете с отстъпено право на строеж. Досегашният закон не даваше такава възможност.

Освен това според 10-годишния план за управление на природен парк „Витоша“ (в сила до 2014 г.) е забранена промяната на предназначението на земи в защитената територия. Така фирмата не можеше да получи право на строеж за лифт или нова ски писта върху публичната държавна земя в парка.

След заседанието на Министерския съвет министърът на земеделието Мирослав Найденов се оправда, че не удовлетворява интересите само на една фирма. Според него, ако страната иска да оцелява в бизнеса със зимните спортове, не може да има подобен рестриктивен закон. Той отрече съмненията, че правителството се опитва да предостави нерегламентирана държавна помощ на частни фирми, предоставяйки площ за строеж.

По думите му собствеността на земята, където ще бъдат изградени площадките на лифтовите съоръжения, ще остане със сигурност държавна, с което подобно тълкуване било невъзможно. „Терените няма да променят собствеността си, дава се сервитут“, доуточни той. 

Природозащитниците обаче видяха тъкмо обратното в новите поправки. В становището им се казва, че за пореден път се предлага строителството на ски писти и лифтове в горите да става без промяна на предназначението на територията и съответно без заплащане на такса за изключване на земята от горския фонд, което ще лиши държавата от десетки милиони левове приходи.

Предложените изменения също така давали законови вратички за застрояването на най-стария природен парк на Балканите.

Чрез спиране на лифтовете, работили включително и през ноември, целта на „Витоша ски“ била да създаде обществено недоволство, което да се използва в подкрепа на исканите от фирмата промени.

„Ако тези поправки в Закона за горите бъдат приети, това ще бъде ясен знак за инвеститорите в други проекти като голф игрища, алтернативни енергоизточници и други да подадат заявка за още промени в Закона за горите в ущърб на държавния и обществен интерес.“

„Със законопроекта управляващите са на път да прокарат и още няколко лобистки поправки, свързани с увеличаване сроковете за лов, износа на незаконна дървесина и застрояването на приватизирани частни гори без общ устройствен план“, обвиняват от „За да остане природа в България“.

В писмото им се акцентира и върху начина, по който промените се придвижват – „при пълна непрозрачност и в нарушение на разпоредбите за консултации с обществеността“. „Законодателството в България трябва да отговаря на принципите за равнопоставеност на всички граждани и защита на обществените интереси. Но този законопроект е пример за точно обратното – защита на частните интереси на един или няколко ползватели на горски територии за сметка на цялата общественост.“

Източник: Дневник

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.