Най-фрапиращите случаи на измама в маратоните за всички времена

От няколко спирки с метрото, до размяна на тениски между близнаци...

0
 

Сподели

Shares
Йоасия Закжевски се вози в кола в продължение на няколко километра по време на 80-километров ултрамаратон
Йоасия Закжевски се вози в кола в продължение на няколко километра по време на 80-километров ултрамаратон / снимка: joe.co.uk

В модерната си история бягането на маратон датира от преди повече от 100 години (1896 г.). Дистанцията е 42,195 км и обикновено се бяга на асфалт. Дръзналите да премерят сили в коронната атлетическа дисциплина, знаят, че тялото е подложено на неимоверни усилия. Затова и всеки, който успее да финишира успешно, носи с гордост медала си. Или поне първия такъв медал. Наблюдения сочат, че без маратон се живее лесно, но само с един е невъзможно.

Обръщайки поглед отново към това колко тежко изпитание е да пробягаш маратон, може да се замислим дали всички участват спортсменски. Би следвало да е така. Историята обаче сочи, че мнозина се изкушават да излъжат. Какви хора го правят, не може да се каже, тъй като свидетелствата говорят за измами както сред неподготвените, така и сред някои от елитните състезатели. Едни са използвали превозно средство, за да се повозят няколко километра, други са повикали роднина да ги замести. Вижте за какво става въпрос:

Йоасия Закжевски 
Йоасия Закжевски / снимка: bbc.com

# 1

Обади се на приятел: Йоасия Закжевски 

Започваме прегледа на измамниците с един от най-пресните случаи. Елитна бегачка беше дисквалифициран от ултрамаратон през април 2023 г. за използване на автомобил по протежение на 4 км от маршрута на 80-километов ултрамаратон в Англия. Йоасия Закжевски завършва трета в състезанието, но данните от приложението Strava карат организаторите да се усъмнят, след като виждат, че е „пробягала“ 1600 м за 1 минута и 40 секунди.

Закжевски твърди, че е смятала да се откаже и затова е ползвала колата на приятелка, като била уведомила маршалите на състезанието. Незнайно как тя пресича финиш линията с номера си, класирана е трета и дори се качва на почетната стълбичка, приемайки награди и овациите на публиката. Обяснява, че била прекалено уморена, заради дълго пътуване преди старта, както и страдала от замъглено съзнание след края на бягането и затова не казала на организаторите за нечестната си постъпка. Явно замъглението е било сериозно, щом изобщо не ѝ е дошло на ум да се извини, а се е стигнало до едногодишна забрана от управата на британската атлетика за участие в състезания по бягане.

Куриозното тук е, че Закжевски не е случайна. Тя е печели 48-часово състезание в Тайпе, Тайван, седмици преди бягането в Обединеното кралство. Има победа и на 24-часово състезание в Австралия през 2020 г., след като пробягва повече от 236 км и преди това поставя национални рекорди за състезания на 200 км и 100 мили.

Вижте: Клаус Хенинг-Шулке: Кой е човекът, подаващ бутилките на Елиуд Кипчоге

# 2 

Дано не ни хванат: 11 000 декласирани в Мексико сити

На 27 август 2023 г. на старта на маратона в Мексико Сити застават над 30 000 души. Организаторите започват да разследват анонимни оплаквания от участници след състезанието и това довежда до дисквалифициране на цели 11 000 човека. Посредством данни от електронните чипове на бегачите, се установява, че хиляди не са успели да преминат през контролно-пропускателните пунктове на трасето. Оказва се, че са използвали превозни средства и обществен транспорт.

Това не е първият подобен случай с маратона в Мексико. Близо 6000 бегачи са били дисквалифицирани от състезанието през 2017 г.

Роузи Руиз
Роузи Руиз / снимка: АР

# 3  

Бягство с метрото: Номерът на изпечена измамничка

На 21 април 1980 г. Роузи Руиз маха на тълпата, след като е обявена за победител в при жените на елитната надпревара на маратона в Бостън. Този ден Роузи Руиз не само побеждава, но и го прави за рекордно време от 2 часа и 31 минути. Но подозренията се появяват, след като тя дава телевизионно интервю малко след състезанието. Освен, че не прилича на елитен атлет, тя не изглежда уморена, казва, че досега е бягала само един маратон, тренира сама и… не помни междинните си времена по трасето. Служителите на маратона по-късно откриват, че Руиз е взела метрото за твърде голяма част от състезанието и се е промъкнала обратно на трасето на около миля от финалната линия – имала лошия късмет да бъде видяна от един от фотографите на събитието.

В годините след като нейната маратонска измама е разкрита, Руиз лежи в затвора за кражба на пари от компанията за недвижими имоти в Манхатън, в която работи, и за  сделка с кокаин в хотел на летището в Маями.

# 4 

Познай ме, ако можеш: Двама братя – двама лъжци

Братята Серхио и Арнолд Мотсоененг от Южна Африка си разменят местата по време на едно състезание. Двамата по-късно признават, че са измамили на маратона Comrades през 1999 г. в Южна Африка, след като са обвинени, че са се състезавали като един бегач и са си разменили местата по време на състезанието. По средата на дистанцията бягащият Арнолд влиза в преносима тоалетна, в която го чака Серхио и там разменят тениската със състезателния номер. Уловката е, че на снимките после се вижда, че бягат с часовници на различни китки, а освен това единият брат има белег на подбедрицата си.

Вижте: Какво се случва в тялото ни след като пробягаме маратон?

Братята Серхио и Арнолд Мотсоененг
Братята Серхио и Арнолд Мотсоененг / снимка: Cail Irwin

# 5 

1904: Победителят в маратона на първата олимпиада, организирана от САЩ, използва автомобил

Измамите в състезания не са от вчера. Фред Лорц е първият бегач, пресякъл финалната линия на маратона по време на Олимпийските игри през 1904 г., първите, проведени в САЩ. По-късно било разкрито, че Лорц се е возил в кола за повече от 16 км и че е излязъл само, за да бяга в самия край на състезанието. Състезанието било доста хаотично, показват официалните сведения, а само 14 от 32-мата участници завършили маратона.

Маратонското бягане на Олимпийските игри през 1904 г.
Маратонското бягане на Олимпийските игри през 1904 г. / снимка: Библиотеката на конгреса

# 6

70-годишен минава напряко, бърза да постави рекорд

Бегач на достолепна възраст е обвинен, че е скъсил трасето, за да постигне рекорд. 70-годишният Франк Меза е дисквалифициран от маратона в Лос Анджелис през 2019 г., след като става ясно, че е бягал със скорост, която е „невъзможна“ за възрастта му. Той завършва маратона за 2 часа, 53 минути и 10 секунди, което би било рекорд за неговата възрастова група. Състезателят с най-близко време в неговата възрастовата група 70-74 години, който се състезава този ден, изостава с повече от час.

Съдиите на маратона подхващат разследване и прегледаните кадри от сигурността показват, че Меза напуска и влиза отново в трасето на различни места. Възрастният състезател твърдо поддържа до последния си ден версията, че е напуснал трасето, само за да потърси тоалетна.

Вижте: 10 съвета – как да се възстановим след маратон

# 7

Бездомник на финалната права

Бездомник завършва Лондонския маратон през 2018 г. и взима медал, използвайки изгубения номер на друг бегач. 38-годишният Станислав Скупян се включил в маратона в някаква част от трасето, като се промъкнал през огражденията. Първо бягал без номер, но после намерил нечий изгубен и продължил с него. На финала бил силно развълнуван от получения медал. Впоследствие става ясно, че номерът всъщност принадлежал на 28-годишния Джейк Халидей, от Единбург, който вече бил събрал 48 000 паунда за благотворителната организация Bloodwise, но се оказал дисквалифициран заради загубата на номера си.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.