Откриха неофициално сезона на Витоша

0
 

Сподели

Shares

Любители на зимните спортове – скиори, сноубордисти и планинари, откриха неофициално ски сезона на Витоша без ски съоръженията да работят – в знак на протест срещу концесионера „Витоша ски“ АД.

Инициативата на коалиция „За да остане природа в България“ събра стотици привърженици във „Фейсбук“.

Появиха се едва 30-40, твърдят обаче от „Витоша ски“ АД по повод протестната акция.

Фирмата отказа да пусне лифтовете и влековете в планината с обяснението, че новият Закон за горите изисква всеки лифт и влек да се експлоатира само след учреден сервитут, и напомниха, че за сервитут не могат да кандидатстват заради липсата на одобрен подробен устройствен план. Поисканите промени в Закона за горите вече са публикувани на портала за обществени консултации към Министерския съвет. Срокът за обществени консултации по тях изтича на 31 декември.

Това не попречи на хората да се радват на добрата снежна покривка и мекото време – условията за каране на ски и сноуборд бяха прекрасни. Невъзможността да се използва лифта обаче доведе до тежък трафик и проблеми с паркирането. Паркингът преди хижа „Алеко“ не бе достатъчен и хората спираха автомобилите си по пътя.

Събралите се заявиха, че не желаят модернизацията на туристическа и ски зона „Алеко“, не искат подмяна на лифтовите съоръжения и са против изграждането на нови ски писти на Витоша.

Настояват планината да остане в този си вид и обвиниха „Витоша Ски“ за спирането на лифтовете през този сезон„, обясниха концесионерите.

Според тях екоактивистите са открили сезона само като са разходили колите си в планината.

В позиция на дружеството се посочва, че съоръженията на Витоша не работят, тъй като под „натиска на същата коалиция („За да остане природа в България“) от април е в сила нов Закон за горите, с който са подменени единствено текстовете, които засягат развитието на туризма в българските планини“.

Те обясняват, че другите големи зимни центрове са в национални паркове, които се управляват чрез Закона за защитените територии, а не чрез Закона за горите, или в територии частна собственост.

„Освен във Витоша, рестрикциите не дават възможност и във всички други планини да се изграждат локални туристически ски центрове, обслужващи по-малките населени места и слабо развити от към туризъм региони“, пише в позицията.

Въпреки мъглата, десетки любители на планината и зимните спортове се спуснаха по пистите и на Боровец в последния ден от коледните празници. Сезонът на Боровец бе открит на 23 декември.

Източник: БГНЕС

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.