През 2024 г. ще отвори врати последният музей на Меснер: Рока

Той ще отвори врати през есента на 2024 година

0
 

Сподели

Shares
Последният музей на Меснер: Рока на Монте Елмо
Снимка: www.messner-mountain-museum.it

Вече сме ви разказвали за  необичайните музеи на алпинизма на Райнхолд Меснер. Това са шест внушителни сгради в различни кътчета на родната му Италия, стъпили върху зелени хълмове и събрали стотици символи и артефакти на човешкото присъствие във високата планина.

Въпреки, че проектът изглеждаше завършен и не се очакваше да има следващ музей, наскоро в официалната страница на Messner Mountain Museum излезе съобщение, че вече „последният“ музей ще бъде готов през лятото/есента на 2024 година.

Най-новият и последен музей ще бъде разположен на Монте Елмо в Сесто. Той ще носи името MMM Roca („рока“ на испански и латински означава „скала“) и ще разказва историята на алпинизма от началото му в планината Elbe Sandstone, до днешното фрий соло катерене.

Последният музей на Меснер: Рока на Монте Елмо
Снимка: www.messner-mountain-museum.it

Както винаги Райнхолд Меснер ще се фокусира върху страховете, преживяванията близо до смъртта и експозицията – всички части от катеренето на огромни скални стени. „Богинята на закрилата“, хималайска бронзова статуя, символизираща мерките за безопасност, които са основополагащи за екстремното катерене по скали и лед от близо 200 години, ще стои в сърцето на музея.

Messner Mountain Museum Roca at Monte Elmo ще бъде възможен чрез реновиране и превръщане на старата станция на кабинковия лифт в изложбено пространство.

Вижте още: Райнхолд Меснер: Вярвам, че аз съм строителят на собствената си съдба

Последният музей на Меснер: Рока на Монте Елмо
Снимка: www.messner-mountain-museum.it

„Дори с новото използване на техническата структура като изложбено пространство, грубият характер на съществуващата сграда трябва да бъде запазен“, обяснява архитектът Ула Хел. – „От друга страна, намерението на проекта е да се създаде възможно най-тиха зона около музея, която в момента е натоварена с много функции на кабинковия лифт. Сградата трябва да се впише добре в околния релеф, като основният обем на старата гара ще бъде визуално подчертан. Цялото развитие на проекта е в баланса на „колкото е възможно и толкова, колкото е необходимо“, без да се отказваме от уверения архитектурен език“, заключава Хел.

Вижте още: Райнхолд Меснер – повелителят на планините

Последният музей на Меснер: Рока на Монте Елмо
Снимка: www.messner-mountain-museum.it

Изграждането на MMM Roca бележи завършването на визията на Райнхолд Меснер, 30 години след нейното създаване. От 2024 г. Южен Тирол ще бъде дом на шест планински музея Меснер. Музеят на Доломитите в Dolomiti Bellunesi, посветен специално на местната планинска верига, вече не е част от групата MMM: подобно на Sherpa Himal, който разказва историята на най-високите планини в света, той сега принадлежи на MMH (Messner Mountain Heritage), Messner „Планинско наследство“.

Вижте още: Райнхолд Меснер: Сам срещу планината

Последният музей на Меснер: Рока на Монте Елмо
Снимка: www.messner-mountain-museum.it

Музеите на алпинизма / Messner Mountain Museum (MMM) е структурирана група от шест музея, създадени, за да разкажат пълната история на алпинизма, който започва през 1786 г. с изкачването на Монблан. Музеите предават преживяванията, емоциите и историите, които заедно съставляват историята на алпинизма – и наследството на планините.

Шест локации – шест изложби – шест преживявания

Проектът за музеите на алпинизма, разработен от Райнхолд Меснер, се състои от структурирана група от шест музея, като всеки музей е посветен на конкретен аспект от общата тема, обикаляйки го като сателит. В основата на проекта е музеят в замъка Зигмундскрон близо до Бозен (MMM Firmian), който е посветен на произхода и оформянето на планините и планинското катерене. В замъка Ювал (MMM Juval), неговия личен замък в региона Виншгау в Южен Тирол, Райнхолд Меснер разказва за Светите планини. В Monte Rite (MMM Dolomites), южно от Cortina, фокусът е върху скалното катерене, докато ледът е обект на Sulden в подножието на Ortler (MMM Ortles). Замъкът Bruneck (MMM Ripa) в долината Puster е посветен на планинските народи, а шестият музей на Kronplatz (MMM Corones) представя традиционния алпинизъм в големите стени на света.

Планинските музеи Меснер не са нито конвенционални художествени галерии, нито природонаучни музеи; те са хибрид с интердисциплинарна насоченост. Всеки от музеите заема уникално място, където предметът и колекцията са свързани с архитектурата; местоположението, реликвите и произведенията на изкуството се комбинират, за да образуват взаимосвързано цяло.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.