София Гомес – колумбийката, която тича под вода

Може да я видите как се гмурка с тежък камък и изплува с него или как тича по морското дъно, а миг след това изчезва в бездна - и всичко това на един дъх!

0
 

Сподели

Shares
София Гомес Урибе
София Гомес Урибе / снимка: Kalindi Wijsmuller

София Гомес Урибе е фрийдайвър от Колумбия. Тя става първият за своята страна световен шампион по свободно гмуркане. Освен това през 2014 г. влиза в Книгата на рекордите на Гинес, като плува динамична апнея 195,76 метра в Мексико.

През 2017 г. тя подобрява световния рекорд на CMAS World Underwater Federation –  Constant Weight Bi-Fins за свободно гмуркане, след като се спуска на 83,1 метра за време от 2 минути и 43 секунди, и така подобрява предишния рекорд на Аленка Артник от 82 метра. Два дни по-късно чупи собствения си световен рекорд, като се гмурка на 84 метра. На световното първенство CMAS през 2017 г. Артник и украинката Наталия Жаркова обаче отвръщат на удара и се гмуркат на 85 метра.

София Гомес Урибе, гмуркане
София Гомес Урибе / снимка: @daanverhoeven

През септември 2018 г. Гомес поставя нов световен рекорд за жени с гмуркане с постоянно тегло с би-плавници (CWT) до 86 метра.

През 2021 г. София Гомес се завръща към свободното гмуркане, след прекъсване поради медицински проблем и става трета на събитието Vertical Blue през 2022 г.

За почти 8 години София е поставила 6 национални рекорда в три дисциплини за свободно гмуркане, а сега преподава в собственото си училище Blue Element, където учи хората на този спорт.

Вижте: Силвия Рашкова постави 4 национални рекорда в 4 дни, постигайки -50 м в свободно гмуркане на един дъх

Родената през 1992 година гмуркачка, която по професия е строителен инженер, залага на атрактивно поведение и неслучайно само в една от социалните мрежи има над 100 000 последователи. Още преди години тя пускаше фотоси от своите гмуркания с предизвикателна визия, а напоследък рекламира костюми за гмуркане, които изглеждат така, сякаш носи стрингове върху неопрена.

София Гомес Урибе, гмуркане
София Гомес Урибе / снимка: @ johnnydeep110

Не по малко интересни са и видеата с нейни тренировки, за които едва ли трябва да казваме, че привличат милиони гледания. В едно от тях тя се потапя, а после „тича“ по стръмен склон до повърхността, докато държи в ръце огромен камък. В друго пък застава в нисък старт и бяга върху огромен скален ръб, а малко след това изчезва в бездната. Все пак трябва да се признае, че освен чудесната „хореография“, София полага и големи усилия – всички знаем колко тежки са опитите за ходене във вода, а какво остава за бягане под няколко тона от морската бездна, при това сдържайки дъха си!

Всъщност не можем да я виним за това, че прави видеа, които повече приличат на реклама. Макар вече извън борбата за рекорди, с очарователната си усмивка София Гомес вероятно е привлякла хиляди към гмуркането и активния начин на живот.

Вижте още: Алексей Молчанов постави нов световен рекорд от -136 метра в свободното гмуркане с моноплавник

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.