История на първия студентски спортен клуб в България

Паметна плоча по случай 100-годишнината ще бъде поставена пред х. "Алеко" на 28 октомври 2023 г.

0


Дата на събитието: 28.10.2023

Сподели

Shares
На 27 ноември 1923 г. в една от аудиториите на Свободния университет за финансови и стопански науки е проведено учредително събрание
Планинарски клуб „Еко-номикс“

На 27 ноември 1923 г. в една от аудиториите на сформирания три години по-рано Свободен университет за политически и стопански науки, е проведено учредително събрание.

Група от около 40 студенти се събират и решават да основат първия студентски спортен клуб в България. Приет е Устав и е основан Първият студентски спортен клуб в България и с това е поставено началото на организирания студентски спорт в нашата страна.

В първите си години спортният клуб развива три вида спорт – футбол, туризъм и танци. Туризмът е най-популярният спорт сред студентите учредители, което е
логично, предвид силното развитие на планинарството у нас след войните.

Планинарски клуб "Еко-номикс"
Планинарски клуб „Еко-номикс“ към УНСС

Управителният съвет е изработил печат на клуба, който има кръгла форма и в средата му са изобразени три елемента – планина, слънце и шейна, символизиращи туризма, здравето и спорта, като емблемата подсказва за силното влияние на туристите в ръководството на клуба.

На 23 ноември 1924 г. клубът организира един от първите си преходи до новопостроената х. Алеко. Ето кратко резюме от вестник „АБВ“ от същата година:

Туристите при Студентския спортен клуб устроиха излет на 23 ноември до х. Алеко. с големи усилия те преодоляха всички препятствия от снежни преспи и стигнаха до хижата. Окуражени от своя успех, младите туристи решиха да разширят маршрута си, като избраха най-трудния, но красив път през местността „Комините“ и се върнаха.

Това е причината ръководството на УНСС и катедра „Физическо възпитание и спорт“ като приемник на Свободния университет, да избере х. Алеко като място, където да постави паметна плоча по случай 100-годишнината от създаването на клуба.

Събитието ще се състои на 28.10.2023 г., събота, пред х. Алеко. След поставянето на плочата участниците ще направят преход до връх Камен Дел. По този начин ще се повтори част от маршрута, по който пионерите от планинарската секция на клуба са се прибрали към града.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.