Неизвестен алпинист счупи рекорда за най-бързо соло изкачване на страховития Ел Капитан

Ник Еман, служител в националния парк Йосемити, счупи 13-годишния рекорд на Алекс Хонолд

0
 

Сподели

Shares
Ел Капитан
Снимка: mpora.com

Във вторник, 10 октомври, рекордът за соло изкачване на Алекс Хонолд на Носът на Ел Капитан, поставен през 2010 г., падна бързо и тихо. В късния следобед Ник Еман завърши опита си, постигайки време от 4 часа и 39 минути, подобрявайки с това предишния рекорд от 5 часа и 50 минути с аванс от час и 11 минути.

Ник Еман подобри рекорда за най-бързо фрий соло изкачване на страховития Ел Капитан
Снимка: Tom Evans (ElCap Report)

Докато Хонолд е използвал маршрута King Swing, Еман се е изкачил по Jardine Traverse. И двамата катерачи са използвали комбинация от осигуровка с въже и свободно катерене.

Ник Еман
(снимка: Фейсбук, Nick Ehman)

28-годишният Еман, който е родом от Блумингтън, Индиана, работи в долината Йосемити от 2020 г., като част от спасителния екип. През последните няколко години той се влюбва в Носът и се катери по него често.

Поемането по Jardine Traverse позволява на Еман да използва по-късо въже, което той смята за ключово за своя успех. Отчита, че така се е чувствал по-лек и по-спокоен.

Еман започва изкачването си, без да е имал цел да победи времето на Хонолд: ”Исках просто да прекарам един прекрасен ден, катерейки някои от любимите ми линии. Знаех, че това е нещо, което искам да опитам, но тази сутрин не мислех, че това е нещо, което ще направя“, казва той.

Ник е изминавал маршрута по различни начини около 15 пъти този сезон. Неговата изключителна диета от месо, сол и вода изглежда му е дала необичайна сила и издръжливост и той не е приемал вода или храна по време на това рекордно минаване по маршрута. „Местните ни вегетарианци онемяха!“, пише Том Еванс от ElCap Report., който е бил свидетел на рекордното изкачване и е снимал Еман.

Ник Еман подобри рекорда за най-бързо фрий соло изкачване на Ел Капитан
Снимка: Tom Evans (ElCap Report)

Алекс Хонолд вече е изказал поздравления към Еман пред списание Climbing.
Запитан дали ще опита да си върне рекорда на Носът, Хонолд е изразил съмнение, но все пак не го изключва: „Не съм сигурен дали някога ще се опитам да направя по-бързо време. Би ми отнело много време в Йосемити, а просто вече не съм там толкова често. Но със сигурност би било забавно“, казва той.

Ник Еман подобри рекорда за най-бързо фрий соло изкачване на Ел Капитан
Снимка: Tom Evans (ElCap Report)

Соло изкачвания на Ел Капитан

Първото соло Nose-in-a-Day е завършено през 1989 г. от Стив Шнайдер “Shipoopi“ за 21 часа и 22 минути. Първото соло с въже по Ел Капитан за по-малко от 24 часа пък е дело на Пийт Уитъкър. През последните трийсет и повече години соловите преминавания се правят от малцина избрани, включително рекордьорите Дийн Потър и Ханс Флорин. Катерачите, завършващи постижението, са използвали различни техники, включително фрий соло, соло с въже и „Metroviching“ (използване на вериги за закрепване; терминът е измислен от Russ Mitrovich, който използва техниката на скоростно соло без въже на Zodiac).

По темата вижте още:

Разновидности на соло катеренето
Алекс Хонолд: соло на пръсти и скала
Как се става фрий соло катерач?
Ел Капитан: най-скоростно изкачване на Носът
Първото соло с въже по Ел Капитан за по-малко от 24 часа
Носът на Ел Капитан: Значимите изкачвания

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.