Сечеда: Планината, от която не можеш да откъснеш поглед

Освен прекрасната панорамна гледка, Сечеда предлага пътеки за трекинг, виа ферати, възможност за планинско колоездене и парапланеризъм

0
 

Сподели

Shares
Сечеда
След качване с лифта в Сечеда, туристите могат да обходят района / Снимка: Дими Червенлиева

Сечеда си звучи италианско, откъдето и да го разглежда човек. По благозвучие може да се асоциира и с вкусно „манджаре“ и с тръпчиво „винаре“, но, честно казано не е нито едното. И въпреки това и двете неща – хапването и пийването, чудесно се вписват към прелестната панорамна гледка на 2500 м н.в. в планината Сечеда в италианските Алпи. А колкото до храната, може да я консумирате с удоволствие в близкия ресторант или като си направите пикник.

Сечеда, или Alpe di Seceda, е планина, която се намира в природния парк Puez Odle във Вал Гардена. Тя е част от Доломитите, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Вижте: Алпийски курорти: Италия

Сечеда
Снимка: Дими Червенлиева

Вал Гардена е популярен ски курорт в Северна Италия, разположен на 1563 м н.в., състоящ се от 3 ски курорта: Ортисей (Ortisei), Селва ди Вал Гардена (Selva di Val Gardena) и Санта Кристина (St. Cristina). Във Вал Гардена има общо 175 км ски писти и над 115 км трасета за ски бягане. Тази живописна долина в сърцето на Доломитите предлага също чудесни условия за катерачи, алпинисти, както и за популярния в Алпите тобоган. 

Популярната гледка на Сечеда

До високата панорамна точка на Сечеда може да се стигне пеша или с лифт, който тръгва от село Ортисей. Оттам се открива една от най-популярните гледки в Доломитите – можете да гледате през назъбените като игла върхове, да подсичате полегатите склонове, приличащи на снежна шанца, от която само безстрашни великани биха се спуснали със ски, а кой знае – сигурно и някои смелчаци сред простосмъртните. Именно тези склонове, подходящи за фентъзи сериал, са причината панорамната гледка от Сечеда да е  толкова популярна.

Вижте: Връх Фенгари-наблюдателницата на Прометей

Сечеда
Гледките от Сечеда са величествени / Снимка: seceda.it

Едно от най-хубавите неща за посещението на Сечеда е, че не се изисква голям преход. Кабинков лифт ви отвежда (почти) до върха и така си спестявате едно много дълго и нелеко изкачване, за да стигнете дотук. Ако разполагате с ограничено време в Доломитите, или ако нямате желание за продължителен пешеходен туризъм, Сечеда си заслужава посещението.

Вижте: Алпийската Венеция: Анси

Гледките от Сечеда са величествени
От горната станция на лифта в Сечеда, до панорамната гледка има малко разстояние, но със сериозно изкачване / Снимка: Eearth Ttrekkers

Как да стигнем до Сечеда?

Най-лесният начин да стигнете до Сечеда е да вземете кабинковия лифт от Ортисей (Ortisei). Станцията на лифта в Google е обозначена като Funivie Seceda Spa. Има много паркинги около началната точка на лифта и има такса за паркиране (13 €). Купете билет за паркиране и го поставете на таблото на автомобила.

Касата и началото на кабинковия лифт се намират над нивото на улицата. Изкачете се по стълбите, за да стигнете до там и вземете билет от гишето (39 €). След като потеглите, първо ще се возите до Фурнес, където ще трябва да се прехвърлите и после стигате до Сечеда.

Вижте: Пролет или есен над Доломитите

Гледка от кабинката на лифта в Сечеда
Гледка от кабинката на лифта в Сечеда / Снимка: EearthTtrekkers

От горната станция на кабинковия лифт се стига до панорамната гледка за около 10 минути. Маршрутът е право нагоре, ходене пеша и за някои хора може да се стори натоварващо, но си заслужава. Веднъж качили се на върха, имате 360° гледка към Доломитите. Стоите на 2500 метра надморска височина и в ясен ден можете да видите Гросглокнер, който е най-високият връх в Австрия.

Долината Puez Odle
Долината Puez Odle / Снимка: Eearth Ttrekkers

Един час е всичко, от което се нуждаете за спокойна разходка до най-добрата точка за снимки и за да се насладите на гледките към природния парк Puez Odle. Всъщност гледката към парка се открива още от горната станция на лифта.

Обикновено фокусът пада върху полегатите върхове на групата Odle/Geisler (Одле/Гайслер), която е наистина една страхотна гледка, но също така ви се открива и невероятна панорама към масивите Sella, Sassolungo и Marmolada.

Вижте: В небето над Доломитите

Парапланеризъм в Сечеда
Парапланеристите се радват на величествени гледки над Сечеда / Снимка: Дими Червенлиева

Активности в Сечеда

  • В долината има чудесни пътеки за трекинг и разбира се – спиращи дъха виа ферати.
  • Сечеда е божествено място и за парапланеризъм. Гледките със сигурност не могат да бъдат описани с думи, а ако вече си мечтаете за тях, то може да се свържете с местния клуб “Club Parapendio Val Gardena” (Val Gardena Paragliding Club).
  • Може да се насладите на прекрасната природа и с байка си. Добре е да проучите всички възможности предварително. На място може да си наемете велосипед (от март до октомври), а ако не се чувствате сигурни, че може да са справите сами, имате опция да си наемете водач и да обикаляте с група.

Едно е сигурно – да посетиш Сечеда си струва!

По Сечеда с колело
Колоезденето на Сечеда е доста вълнуващо занимание / Снимка: seceda.it

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.