Сила за живот: Да изгубиш двата си крака и седем пръста на ръцете и да изкачиш Еверест

Освен катерене, Андреа Ланфри практикува успешно планинско колоездене, поставя рекорди в бягането при параолимпийците. Той е първият човек с множество ампутации в историята, който достига връх Еверест

0
 

Сподели

Shares
Андреа Ланфри е с два ампутирани крака, но се справя отлично с планинското бягане
Андреа Ланфри / снимка: Ilaria Cariello Photography

На 29-годишна възраст италианецът Андреа Ланфри става жертва на фулминантен менингит (смъртността при който е 50-100%). Това променя живота му завинаги, лишавайки го от краката и седем пръста на ръцете. Той се възстановява и тренира неуморно. Седем години по-късно става първият човек с множество ампутации в историята, който достига връх Еверест, докосвайки небето с три пръста.

Андреа Ланфри
Андреа Ланфри (снимка: Фейсбук)

Ето как Андреа говори за случилото се:

Преди няколко години, точно през 2015 г., имах малка спънка… фулминантен менингит с менингококов сепсис, който ми отне двата крака и седем пръста.

Преди тази дата бях голям ентусиаст в планината, харесвах и практикувах всичко: от трекинг през катерене до алпинизъм. Докато бях в болницата, изкачвайки най-трудния връх, който можете да намерите, бях силно убеден, че един ден ще се върна да правя същите неща, както преди. Беше много дълъг и болезнен период и след като се събудих от кома и след различните ампутации, в мен се запали голямо желание да бягам, желание без причина или логика, а само инстинкт, лично предизвикателство срещу „съдбата“ , срещу бактерията, която искаше да ме спре.

Андреа Ланфри катери на Jökulsárlón Glacial Lagoon
Андреа Ланфри катери на Jökulsárlón Glacial Lagoon / снимка: Ilaria Cariello Photography fb

Роденият в Лука, на 26 ноември 1986 г., Андреа винаги е бил момче, запалено по планините, спорта и приключенията. Тежката болест се опитва да го спре, а вместо това само увеличава желанието му за живот.

Днес, благодарение на чифт протези, той тича, върти педали и изкачва всяка планина, която пожелае, дори най-високата в света.

Вижте още: Кърсти Еннис или към върховете на света с протеза

Двата крака и седем пръста на ръцете са му ампутирани, но Андреа Ланфри се справя отлично с планинското колоездене
Въпреки че двата крака и седем пръста на ръцете са му ампутирани, но Андреа Ланфри се справя отлично с планинското колоездене / снимка: Ilaria Cariello Photography

Спортната му кариера и новият му живот като спортист започват единствено благодарение на набирането на средства. През ноември 2015 г. много хора от цяла Италия се събират, за да му помогнат да осъществи мечтата си да стане бегач. Благодарение на тях започва да тренира и също благодарение на тях успяхвада се присъедини към италианския национален параолимпийски отбор по лека атлетика, постигайки рекорди, европейски медали и световен сребърен медал в Лондон, както и постигайки много други важни цели.

Андреа Ланфри на Еверест
Андреа Ланфри на Еверест / снимка: Planetmountain

„Успях да започна да тренирам, постигнах много важни цели! Преместих границите си към все по-високо и по-високо, ставайки все по-добър и по-добър. Нямам предвид само спортни или алпинистки подвизи, но голяма част от моето удовлетворение идва от предаването на други хора на същата положителна енергия, която ми позволи да бъда човекът, който съм днес“, споделя атлетът.

Вижте още: Тери Фокс, който отказа да се предаде и пробяга 5000 км с протеза

Андреа е първият италиански лекоатлет с двойна ампутация на подбедрицата, който успява да преодолее границата от 12 секунди на 100 метра. Той подобрява три италиански рекорда, печели два бронзови медала, както и сребърен медал на Световното първенство през 2017 г.

Освен това Андреа Ланфри е първият спортист с множество ампутации, достигнал връх Еверест (8849 м н.в.). На 13 май 2022 година смелият атлет успява да сбъдне мечтата си и заедно със своя партньор в катеренето – алпийският водач Лука Монтанари, изкачва най-високият връх на планетата (с допълнителен кислород).

В началото не всичко върви гладко и опитите за катерене са по-скоро провал и огромно изпитание. Вижте първите му „стъпки“ във видеото:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.