Зрелищна надпревара на финала на Българските даунхил серии на Витоша през уикенда

Колоездачи от цяла България, Гърция, Великобритания, Нидерландия и Република Северна Македония се включиха в Home Mountain Bike Cup

0
 

Сподели

Shares
Финал на Българските Даунхил Серии 2023
Стивиан Гатев

На 14 и 15 октомври на Витоша се проведе десетото поредно издание на състезанието по планинско колоездене в дисциплина спусканеHome Mountain Bike Cup. За първи път в историята състезанието се проведе по новото трасе за спускане „Лалето“, което предложи много адреналин, както за участниците, така и за многобройната публика.

Трасето, по което се проведе състезанието, е дълго близо 2 км и е доста технично и тежко. Включва множество стръмни участъци, каменни „реки“, скокове, скални дропове и други естествени и изкуствено създадени препятствия. В добавка сухото време го направи още по-предизвикателно.

Финал на Българските Даунхил Серии 2023
Спускането по писта „Лалето“ гарантира значителна доза адреналин

Най-бърз във финала бе представителят на съседна Гърция – Александрос Топкароглу, който преодоля трасето с време 3:34.52 мин. и заслужено оглави класирането в категория Мъже Елит. На второ място след него се класира Националния шампион на България Стивиан Гатев от КК „Хоталич“, който спря часовника на 3:40.40. Трети след тях, само на 37 стотни след съотборника си, остана Йордан Донев.

При 15-16 годишните юноши, най-добро време от всички в категорията и 4-то време от всички участници в състезанието успя да постигне Аспарух Соколов, които е един от най-успешните ни ски състезатели от клуба на „Витоша ски“, а от тази година се състезава и в планинското колоездене. Той премина по трасето за 3:41.08, втори след него на над 17 секунди се класира Атанасиос Парадас от Гърция, а трети остана Теодор Георгиев от Райдърс Юнайтед.

Финал на Българските Даунхил Серии 2023
Деница Тошева

При дамите най-бърза бе националната ни шампионка Деница Тошева от Райдърс Юнайтед, а на второто и третото стъпало на почетната стълбичка до нея се наредиха Емма Мартино от Нидерландия и Карина Иванова, за която това бе едва първо състезание.

Финал на Българските Даунхил Серии 2023
Победителите в категория Мъже Елит

По традиция събитието е част от календара на Столична Община и се провежда с подкрепата на Фондация „София – Европейска столица на спорта“, а тази година беше и финален кръг на Българските Даунхил Серии и определи шампионите за годината.

Победителите получиха парични и предметни награди, предоставени от партньорите на събитието – Stanley България, Aquamatrix, Doppelherz, Керхер, Furry Flow и други. След награждаването се проведе и церемонията по награждаването на победителите в Българските Колоездачни Серии за 2023 година. Пълното класиране в годишната ранглиста във всички дисциплини и категории на сериите можете да откриете на www.race-series.com.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.