Завръщането на Килиан Жорнет: 485 км през Пиренеите и 177 трихилядника за 8 дни

Той успява да реализира неимоверно труден преход по силно техничен терен, изискващ пълна концентрация и крайни усилия на волята

0
 

Сподели

Shares
Килиан Жорнет: 485 км през Пиренеите
снимка: Avisuals

Много от феновете на Килиан Жорнет съжаляваха, че е вън от играта в тазгодишния състезателен сезон поради контузия. За щастие той се завърна по категоричен начин, като изпълни предизвикателството да изкачи наведнъж всичките 177 върха над 3000 метра в Пиренеите.

На 10 октомври Килиан завърши немислим преход в Пиренеите. В продължение на осем дни той изкачва 177 трихилядника, изминава 485,65 км, преодолява повече от 43 000 м надморска височина и извършва над 155 часа физическа активност.

Един от преходите му е продължил 39 часа без прекъсване. Няколко от хребетите, които изкачва, са били по много техничен терен. Въпреки всичко в някои от дните той успява да изкачи по 40 върха.

Вижте: Килиан Жорнет с нов световен рекорд

Килиан Жорнет: 485 км през Пиренеите
Килиан Жорнет на един от върховете през Пиренеите снимка: Avisuals

Емблематичната планинска верига пресича границата между Испания и Франция и разделя Иберийския полуостров от останалата част на континентална Европа. Стартът е бил от основата на връх Фрондела, в понеделник, 2 октомври, а на 10 октомври, вторник, той е слязъл от последния връх Pica d’Estats. Това е специално място за Килиан, тъй като той е израснал там.

Преоткриване на Пиренеите

Преоткриването на върховете, които вече не помнех, беше грандиозно преживяване, физически, емоционално и психически. От друга страна, това е едно от най-трудните неща, които съм правил. В момента съм изтощен, но много щастлив. Наслаждавах се на всяка стъпка и натрупах спомени за цял живот.

– казва Килиан след края на предизвикателството.

Вижте: По ръба на Матерхорн с Килиан Жорнет

Килиан Жорнет: 485 км през Пиренеите
Килиан Жорнет / снимка: Avisuals

Зараждането на идеята

Тази година исках да участвам в някои състезания, но не беше възможно поради контузия. След като се възстанових, започнах да обмислям различни проекти и мислех да свържа върховете, по-високи от 3000 метра в Пиренеите. Имах предвид тази идея, но не бях сигурен дали ще бъде осъществимо предизвикателство или чиста лудост. След като се консултирах и потърсих съвет от хора, които са много запознати с маршрутите на Пиренеите, реших да го направя.

Килиан Жорнет: 485 км през Пиренеите
Екранна снимка: igrAvidos

След успешното завръщане на Килиан Жорнет предстои да видим къде ще го отведат пътеките по-нататък.

Вижте репортаж във видеото:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.