Как да се справим с неприятната миризма на обувките ни за спорт?

Вижте 15 съвета за превенция и справяне с неприятната миризма на обувките за спорт

0
 

Сподели

Shares
Как да се справим с неприятната миризма на обувките
снимка: Md. Zahid Hasan Joy, Unsplash

Колкото по-често спортувате, толкова по-голяма е вероятността обувките, с които практикувате любимия си спорт, да започнат да миришат неприятно. Това е страничен ефект от потенето и от задържането на влага в обувката. Неприятно е, но има начини за справяне.

Защо обувките ни миришат?

Източникът на миризмата на вашата обувка всъщност е доста прост. Всеки от краката ви има повече от 250 000 потни жлези, които отделят пот, докато спортувате. Тази пот е ограничена до три места – вашият крак, вашият чорап и вашата обувка. Миризмата се появява, когато потта няма къде да се изпари. Дори обувките с подходяща вентилация са склонни да абсорбират и задържат част от тази влага. Все пак не само потта е виновна. Самата миризма идва от бактериите, които живеят на всяко от тези места. Поради това е важно не само да отървете обувките си (и себе си) от миризмата, но и да атакувате бактериите, които я причиняват. Ако не го направите, това може да ви причини инфекция.

Как да се предпазите?

Първото и най-важно нещо е след като сте спортували, да оставите обувките ви да се проветрят добре, а не да ги сложите веднага в тъмния килер или шкаф, където не могат да изсъхнат. Може дори да ги оставите на слънце за половин – един час, ако е нужно и малко повече.

Редовното миене на краката (и особено след активен спорт) ще намали наличните бактерии, като по този начин ще доведе до по-малко прехвърляне върху обувките ви. Поддържането на краката ви чисти също така намалява риска от заразяване с гъбички и подобни инфекции.

Носете правилните чорапи и обувки. Носенето на обувки с дишащи характеристики – като мрежеста горна част и минимални наслагвания – е лесно начало. Купете си чорапи, изработени от влагоотвеждащи влакна или вълна. Те ще осигурят повече вентилация на краката ви, позволявайки на повече пот да се изпари. И накрая, никога не носете маратонките си на бос крак, дори и да ги ползвате само за лека разходка. Липсата на чорапи означава, че няма бариера между вашата пот и обувките, което прави потта по-лесна за абсорбиране.

Вижте още: Най-добрите съвети за сън при температури под нулатa

Събуйте обувките си възможно най-скоро след тренировка. Това им позволява да се проветрят, вместо да останат в контакт с потните ви крака и чорапи. Свалете обувките си, отстранете стелките и ги поставете на хладно и сухо място (и, разбира се, хвърлете чорапите си в пералнята). Избягвайте да ги оставяте в багажника на колата, защото там условията са чудесни за развъждане на бактерии.

Добър начин за отнемане на влагата от спортните обувки е като ги напълните с вестници
Добър начин за отнемане на влагата от спортните обувки е като ги напълните с вестници / снимка: runnigshoeguru.com

Трикове за справяне с неприятната миризма

Бебешка пудра и/или сода бикарбонат

Бебешката пудра абсорбира потта ви и помага за намаляване на миризмата. Содата бикарбонат има същия ефект. Поръсете около половин чаена лъжичка от двете във всяка обувка, докато не ги ползвате. Може да направите същото, като използвате само сода или само пудра.

Този вариант има „мързелива“ разновидност. Смесете заедно половин чаша сода за хляб (бикарбонат) и половин чаша царевично нишесте. Разделете наполовина и всяка част поставете в стар чорап (трябва да са чисти). Завържете всеки в горната му част, за да не се разсипва сместа. Вече имате домашен ароматизатор – поставяйте го всяка вечер в обувката. След месец си подгответе нова смес.

Изсушете със сешоар

В този случай първо трябва да премахнете стелките от обувките. Ако сешоарът е мощен, използвайте на най-ниската степен и от разстояние поне 20 сантиметра.

Оцет

Вземете парче памучен плат, това може да е стара тениска, която сте отписали. Важното е да е чиста и суха. Отрежете парче около 15х15 см и напоете с оцет, но не прекалено, не бива да се стича. Избършете с него обувките от вътрешната страна.

Същото може да приложите и като използвате бутилка с пулверизатор. Напълнете я със смес в съотношение 1:1 от дестилиран бял оцет и вода. Пръскайте обувките си отвътре със сместа след всяко носене. (Опитайте се да избягвате пръскането от външната страна на обувките, тъй като оцетът може да причини обезцветяване на някои материали.)

Поставете обувките на добре проветриво място, за да изсъхнат. Добавете циркулиращ вентилатор, за да ускорите процеса на сушене.

Чай

Може да използвате пакетче чай, което да поставите под стелката на обувката, така че да абсорбира миризмата.

Вижте още: Време за есенно почистване

Активен въглен

Ако поставите няколко таблетки активен въглен в обувките през нощта, те ще абсорбират лошата миризма. Не забравяйте да поставите от тях и в предната част, на мястото за пръстите.

Канела

Това също е добър вариант – поръсете обувките с канела. Със същия успех може да се използва и бакпулвер. Тук ще получите и бонус – ако на сутринта бягате с приятели и уханието на подправки се усеща, може да се похвалите, че сте правили сладкиш.

Кафето е добро средство за справяне с миризмата на обувките
снимка: Christina Rumpf, Unsplash

Кафе

Вземете стари (изпрани) чорапи и ги напълнете с кафе, най-добре смляно. Оставете ги така за една нощ и ще имате резултат.

Билки

Листа от мента, листа от градински чай или натрошена дъбова кора също ще ви помогнат да се справите с неприятната миризма. Достатъчно е да ги поставите вътре в обувките през нощта. Ако нямате пресни листа, тогава изсушените също са подходящи – освен всичко, те ще абсорбират и влага. Просто ги поставете в платнена или ленена торбичка.

Етерични масла

Капнете от вътрешната страна 3-4 капки масло от лавандула или от зелен чай. Изпаренията на етеричното масло в продължение на 24 часа ще имат антибактериален ефект.

Торбичките силикагел се грижат обувките ни да са сухи
снимка: antiserangga.com

Не изхвърляйте торбичките силикагел от новите обувки

Истината е, че те са сложени в кутията с обувките, за да „изсмукват“ влагата. Но повечето хора автоматично ги изхвърлят и повече не се сещат за тях. Вътре в торбичките има прозрачни малки топчици – те са направени от силициев диоксид, който се счита за невероятно средство за сушене. Другото му наименование е силикагел.

Поставете ги във фризера

Минусовите температури на фризера ще убият микробите и така ще спасят обувките ви от лоша миризма. Напъхайте смачкан вестник в обувките, сложете ги в найлонов плик и го запечатайте. Поставете за едно денонощие във фризера. След това любимите ви маратонки ще ухаят много по-приятно.

Забележка: Този метод е препоръчителен най-вече за маратонки за бягане без мембрана. Ако се касае за туристически (или други) обувки от специализирани материи, съветваме ви да проучите подробно характеристиките на материалите, от които са направени, преди да пристъпите към прилагането му.

Вижте още: За изкуството да ходиш в планината и различните видове подходи за придвижване

Сменете стелките

Ако нито едно от горните средства няма ефект, опитайте да смените стелките си.  Потърсете стелки, направени от материали, абсорбиращи потта или такива, които можете да извадите и да перете отново и отново. Имайте предвид, че подобно на обувките, всички стелки имат специфични инструкции за грижа. Някои могат да бъдат измити и поставени отново, но други трябва да се сменят периодично. Ако не забележите подобрение след смяната на стелките, вероятно е време да изперете или смените обувките си.

Как да се справим с неприятната миризма на обувките
снимка: stock.adobe.com

Използвайте готови продукти за намаляване на влагата и миризмата

В търговската мрежа има различни продукти, които могат да са ви от помощ в борбата с потните, миришещи обувки. Сред тях са: дезодориращи топчета, спрейове със сребърни йони, торбички с пълнеж от бамбук и въглен и дори електронни сушилни за обувки.

Крайна стъпка: Измийте/изперете обувките 

Когато миризмата стане твърде осезаема и няма друго решение, което да е достатъчно ефективно, измийте обувките си. Ако искате да изперете обувките си, не забравяйте да прочетете от какъв материал са, тъй като някои не трябва да се перат. Хвърлянето им в пералнята може да доведе до избледняване на цветовете и да отслаби материалите, от което да загубят формата си, така че винаги проверявайте етикета за поддръжка.

Вижте още: Подходящи обувки за бягане: как да ги изберем?

Използвайте торбичка за пране, ако пускате обувките си в пералня
снимка: runnigshoeguru.com
Пране в пералня

Ако можете да ги поставите в пералнята, студено машинно пране без перилен препарат (или със спортен перилен препарат), това би трябвало да им подейства добре. Преди да ги поставите в пералнята, отстранете сериозните замърсявания, извадете стелките, завържете връзките на двете обувки една за друга и поставете всичко в торба за пране. Можете дори да поставите кърпа за допълнителна защита. Поддържайте цикъла на центрофугиране бавен. След като са изпрани, избягвайте да ги поставяте в сушилня! Напълнете ги с вестник, за да запазят формата си, и ги оставете да изсъхнат на въздух. Не ги поставяйте в близост до радиатор или духалка.

И един бонус съвет – тъй като обувките се перат на ниска температура, а както казахме, от тях бликат бактерии – за да не замърсите пералнята си, преди да ги сложите за пране в нея, измийте предварително на ръка обувките с подходящ препарат. Ако не ви се занимава с това, след като сте изпрали спортните си обувки в пералнята, нека следващият цикъл да е почистващ – на много висока температура. Все пак не искате бактерии и гъбички от обувките да се преселят върху кърпите ви за лице.

Как да се справим с неприятната миризма на обувките
снимка: runnigshoeguru.com
Пране на ръка

От друга страна, скъпи нови маратонки или такива с материали, които не могат да се поставят в пералнята (като кожа, кадифе, велур и др.) трябва да се перат на ръка. За да направите това, започнете със сваляне на връзките и стелките. Смесете топла вода с малко количество безопасен за обувки препарат, за да създадете сапунена смес. Нанесете тази смес върху четка, гъба или кърпа и почистете обувките си. Повторете същите стъпки с връзките и стелките. Когато приключите, изплакнете препарата, натъпчете обувките с вестник и оставете всичко да изсъхне на въздух.

Вижте още: Как да изберем най-добрите обувки за планина този сезон?

Обувки, които не може да се перат

Ако случаят е такъв, почиствайте външната част чрез измиване само с вода или с препарати, които са подходящи за съответния продукт. Миризмата, за която си говорим обаче, е от вътрешната страна. Ето какво може да направите, за да елиминирате бактериите, респективно миризмата. Както в случая с оцета, вземете парче памучен плат и потопете в разтвор от: 100 мл вода и 2 капки етерично масло от бор/лавандула/евкалипт/чаено дърво. Изцедете плата, така че да остане леко влажен и избършете обувката от вътрешната страна. Оставете в проветриво и сухо помещение, за да се подсушат и след това приберете в мястото им за съхранение.

За да почистите вътрешната страна, може да използвате и дезинфекциращ спрей за обувки от търговската мрежа.

Когато всичко друго се провали, помислете за закупуване на нов чифт спортни обувки. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.