Плевели в градината – как да се отървем от тях?

Борбата с плевелите изисква редовни усилия и правилен подход

0
 

Сподели

Shares

Плевели в градинатаГрадината е мястото, където следва да се отдаваме на релаксация, да се наслаждаваме на красотата на природата и където да създадем уютен кът както за себе си, така и за цялото семейство. Огромна пречка за постигането на това удоволствие обаче се оказват плевелите. Не само, че се появяват навсякъде, но и са доста упорити. 

В тази статия ще споделим някои методи за справяне с тях, какви препарати против плевели може да използвате и как, както и ще ви дадем някои практически съвети и препоръки, които да ви помогнат в борбата.

Основни видове плевели в градината и тяхната вреда

Независимо дали става въпрос за голяма градина, или по-малък двор, плевелите са чест проблем за всеки градинар. Тези нежелани растения може да предизвикат множество проблеми. Познаването на различните видове и разбирането на вредата от тях е първата стъпка към успешната борба с тях. Делят се на два вида, от които:

  • едногодишни – този вид се разпространяват чрез семена и преминават през своя жизнен цикъл за една година. Лесни са за премахване, но семената им може да останат в почвата години наред и да пораснат при подходящи условия. Към едногодишните спадат лобода, портулак и други;
  • многогодишни – многогодишните, както подсказва и името им, може да живеят много години. Те имат дълбоки корени, което ги прави особено упорити. Разпространяват се чрез корени, столони или семена, поради което са по-трудни за контрол. Примери за такива са копривата и слънчогледът.

Основните вреди, които нанасят плевелите, се изразяват в намаляване на реколтата и забавяне растежа на растенията. Това се дължи на факта, че се конкурират с културните растения за светлина, вода, пространство и хранителни вещества, като ги лишават от тези важни фактори, помагащи им да се развиват. Също така, предоставят убежище на вредители и болести, които може да атакуват желаните насаждения.

Ефективни методи за премахването им от двора

За да се поддържа една градината в добро състояние, е важно да се знаят какви са различните методи за борба с плевелите. Някои от тях са силно химически, докато други предлагат по-естествен и екологичен подход.

Химикали срещу плевели

Хербицидите са специализирани химикали, формулирани конкретно за унищожаване на плевелите в градината. Те действат като блокират способността на тези вредни растения да фотосинтезират, което в крайна сметка ги убива. Въпреки ефективността си, използването им изисква повишено внимание. Може да са селективни – такива, които убиват само определени видове или неселективни – те убиват всяко растение, с което влизат в контакт. Затова е важно да се избира подходящият хербицид за конкретната ситуация и внимателно да се следват инструкциите за приложение.

Пестициди и хербициди

Докато хербицидите са създадени специално за борба с плевели, пестицидите са предназначени за контрол на вредители като бактерии, гъби и насекоми. Изборът относно правилния препарат зависи от множество фактори, като например към кой вид спадат израсналите плевели, които трябва да се контролират, къде се намират, както и дали околните растения са чувствителни към определени химикали и ако да – към кои точно.

Пръскане и третиране за превенция на почвата

Превенцията е особено важна за управлението. Редовното пръскане на градината с препарати против плевели може да предотврати тяхното появяване. Освен това, предварителното третиране на почвата с хербициди може да намали риска от покълване на семената им.

Естествени методи за отърваване, без използването на химикали

Една от най-екологичните методики е мулчирането. То помага да се задържи влагата в почвата, намалява ерозията и предотвратява растежа на плевели, тъй като може да се разпростре по повърхността.

Интегриран подход към унищожаването им в градината

Интегрираният подход представлява комбинация от механични, химически и естествени средства за контрол и унищожаване на плевелите. Може да включва ръчно премахване, ротация на културите и пръскане с препарати при необходимост. По този начин се осигурява дългосрочно решение на проблема.

Химическите методи често предлагат бързи резултати, но крият и някои потенциални рискове и въздействие върху околната среда. От друга страна, естествените са по-бавни, но са по-безопасни околната среда. В крайна сметка, с правилния подход и усърдие, всеки градинар може да се справи с този предизвикателство и да създаде здравословна и процъфтяваща градина.

Практически съвети и препоръки за борба с вредната растителност

За поддържането на градината в отлично състояние, е необходимо не само да третирате засегнатите зони, но и да предприемете някои последователни действия. Ето някои практически съвети и препоръки за борба с вредната растителност:

  • редовно проверявайте и разчиствайте градината – правете редовни обходи в двора и премахвайте плевелите, които видите, докато са още млади. Това ще предотврати тяхното разрастване и разпространение;
  • използвайте правилните градински инструменти – мотиката и някои други специализирани инструменти са много полезни в този случай, защото позволяват да премахнете тези вредни растения без да наранявате околните, засадени от вас;
  • избягвайте прекомерното напояване – това се налага, защото влагата стимулира растежа им. Поливайте насажденията си си рано сутринта или късно вечерта, когато слънцето не е толкова силно, като насочвате водата директно към корените на растенията;
  • използвайте покривни материали – така ще блокирате светлината и ще предотвратите растежа на плевелите. Може да използвате слама, тревни отпадъци, дървесни стърготини или да си направите пластмасов покрив;
  • внимавайте с химикалите – ако решите да използвате химически препарати срещу нежеланите треви в градината, винаги внимателно и точно следвайте инструкциите, написани на етикета на продукта. Избягвайте пръскането при силни ветрове, за да не разпръснете химикалите върху желаните от вас растения.

Борбата с плевелите изисква редовни усилия и правилен подход. Независимо дали предпочитате химически, или естествени методи, ключът към успеха е в правилната грижа, последователността и ангажиментът към постигане на здравословна и красива градина, свободна от вредни растения.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.