Тенджен (Лама) Шерпа е загинал на Шиша Пангма

По-рано тази година Тенджен постави световен рекорд, като изкачи всичките 14 планини над 8000 метра само за 92 дни, заедно със своята партньорка по катерене Кристин Харила

0
 

Сподели

Shares
Тенджен (Лама) Шерпа
Тенджен (Лама) Шерпа / снимка: Seven Summit Treks

При злощастен обрат на събитията Тенджен (Лама) Шерпа, рекордьорът по алпинизъм, и американката Джина Мари са загубили живота си в лавина на Шиша Пангма, Китай. По-рано тази година Тенджен постави световен рекорд, като изкачи всичките 14 планини над 8000 метра само за 92 дни, заедно със своята партньорка по катерене Кристин Харила.

Неочаквана лавина отнема животи

Докато се опитват да изкачат Шиша Пангма, Тенджен и Джина са попаднали в лавина. Те бяха в неизвестност от 7 октомври 2023 г. Въпреки обширните усилия за търсене и спасяване, телата на изчезналите в крайна сметка не бяха открити. Местните власти, отчитайки всички обстоятелства, в крайна сметка са решили да ги обявят за загинали, съобщава bnn.network.

Шиша Пангма
Снимка: summitpost.org

Кристин Харила, партньорката на Шерпа в катеренето, която сподели монументалното им постижение да изкачат всичките 14 върха над 8000 метра, изрази дълбоката си скръб за инцидента. В прессъобщение тя изказва съболезнованията си на опечалените семейства, заявявайки, че страстта на Шерпа към алпинизма е вдъхновяваща и смъртта му е голяма загуба за общността на катерачите.

Вижте: Шиша Пангма: най-малко изкачваният осемхилядник

От Seven Summit Treks, фирмата, в която работеше Лама, също изразиха скръбта си от случилото се:

Сърцата ни натежаха, когато получихме новини за Тенджен (Лама) Шерпа, който изчезна на връх Шиша Пангма на 7 октомври 2023 г. Неукротимият дух на Лама винаги ни е вдъхновявал с неговата отдаденост и доброта. Неговото алпинистко наследство ще свети завинаги, а паметта му ще бъде запечатана в сърцата ни. Нашите молитви са за Лама и семейството му, както и към онези, които изчезнаха и загинаха на Шиша Пангма.

Два дни по-рано, в лавината, паднала на 7600 м н.в., смъртта си намериха  американката Анна Гуту и нейният водач – Мингмар Шерпа. Другата американка – Джина Мари и шерпът ѝ Тенджен (Лама) Шерпа бяха в неизвестност. Двете бяха в надпревара коя да стане първата жена от Съединените щати, изкачила всичките 14 осемхилядници.

Вижте още: Кристин Харила помага на семейството на загиналия Тенджен Лама Шерпа

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.