Ловци на истории: Филип Лхамсурен ще представи филма „Прегръдката на Амазония“

25 октомври 2023, City Stage Sofia

0


Дата на събитието: 25.10.2023

Сподели

Shares
Филип Лхамсурен ще представи филма „Прегръдката на Амазония“
Филип Лхамсурен

В петото издание на „Ловци на истории на 25 октомври в City Stage София ни очаква една ексклузивна прожекция на филма на Филип Лхамсурен „Прегръдката на Амазония“. Освен това ще имаме възможността да се потопим във вълнуващ разговор на живо с неговия автор и главен герой. Всичко това си струва да се види и чуе!

7500 километра през дъждовните гори и саваните, реките и планините на Амазония. Сам. Без моторизиран транспорт. Там, където джунглата те прегръща, за да намериш истинското щастие. Където законите на живота са прости и безмилостно истински най-силен е този, който е най-гладен. Това е едно пътуване към себе си.

Продукцията Прегръдката на Амазония документира страха и възторга, спокойствието и неизказаното щастие на Филип по пътя. Ставаме свидетели както на борбата му със стихиите, така и на сливането му с тях, на срещите с диви животни и местните жители, за които наглед опасната и негостоприемна Амазония, е дом като всеки друг. Разбираме и за безмилостното ѝ експлоатиране, което застрашава нейното съществуване.

Филип Лхамсурен ще представи филма „Прегръдката на Амазония“
Филип Лхамсурен

Приключенецът, пътешественик и писател Филип Лхамсурен винаги си поставя все по-сериозни предизвикателства. Едно обаче е сигурно – той е човек, който винаги търси връзката с Природата. И го прави там, където тази връзка е най-истинска и чиста. Обикаля из непокътнатите диви кътчета на планетата, из нейните „забравени пътища“, както самият той ги нарича. И избира в това начинание да е сам, защото така се чувства по-силен.

Първото си голямо пътешествие Филип прави едва 17-годишен, когато през 1997 г. се завръща към корените си в Монголия. В следващите две години, прекарани там, постепенно опознава и навлиза все по-дълбоко в безкрайните смълчани простори на Централна Азия и Южен Сибир, кръстосва степите на кон, често се загубва съзнателно…, за да се намери.

Вижте: „По забравените пътища“ oт Родопите до Памир

Филип Лхамсурен ще представи филма „Прегръдката на Амазония“
Филип Лхамсурен

10 години по-късно отново се връща в родината си и оцелява през зимата в тайгата в северната част на Монголия при температури под минус 45 градуса. По време на това пътуване изписва няколко тефтера, които по-късно се превръщат в първата му книга „Душата на човека“.

През 2013 г. изминава повече от 10 000 км с велосипед от Родопите до планината Памир в Централна Азия. По пътя преодолява пустини и планини, болести и размирни райони. Дневникът от това пътуване става основата на следващата му книга „Забравените пътища“.

Първият опит на Филип да прекоси Южна Америка от запад на изток е през 2015 г., когато тръгва с колело от малко рибарско селище на брега на Тихия океан, изкачва Андите, включително най-високия връх, разположен на екватора – Каямбе (5790 м), след което се спуска в селвата – екваториалната гора на Амазония, и започва да се придвижва по реките с индианско кану и малка надуваема лодка. Почти 2000 км и 3 месеца след началото на експедицията обаче му се налага да я прекрати, след като по-голямата част от екипировката му потъва, ограбен е и е подложен на обстрел.

Вижте: Филип Лхамсурен и прегръдката на Амазония

Той обаче не се отказва от мечтата си и три години по-късно отново е в Амазония. Този път тръгва от най-високата част на амазонската джунгла по горното течение на Рио Негро. Напредва из зеления безкрай с кану, пеша и с велосипед, през места, където човек не е стъпвал, за да достигне половин година по-късно до крайната си цел – брега на Атлантическия океан.

Именно това епично и лично пътуване проследява филмът Прегръдката на Амазония. В заснемането на филма и в цялото приключение неоценима помощ на Филип оказва фотографът Румен Койнов, който отдавна живее там и на предварително определени точки по маршрута доставя на пътешественика следващото задвижвано само с човешка сила превозно средство, което ще му е нужно.

Във филма Филип споделя:

Когато си опрял тялото си, душата си, духа си в природата, когато си обгърнат от нея, падат всички маски и истинското ти лице се оголва. Това е истинската прегръдка. Това е прегръдката на Амазония.

След края на прожекцията всеки от присъстващите ще може да зададе своите въпроси към Филип и да се докосне до мъдростта, бликаща от философията му за живота и от неговите истории. 

В петото издание на “Ловци на истории” на 25 октомври в City Stage София - прожекция и разговор с автора на филма „Прегръдката на Амазония“ - Филип Лхамсурен25 октомври 2023 г., 19 ч., City Stage София

Билети на inglobo.bg (в продажба от 3 октомври 2023 г.)
Early Bird (до 15 октомври 2023 г.) – 25 лв.
Bird on time (от 16 октомври 2023 г.) – 33 лв.
Билети в деня на събитието на място – 35 лв.

Следете събитието във Фейсбук.

Повече информация за филма:
„Прегръдката на Амазония“, 2020 г., 1:36 ч.
Автор и продуцент: Филип Лхамсурен
Главен оператор и логистика на терен: Румен Койнов
Режисьор: Мария Дамянова
Оператори: Филип Лхамсурен и Димитър Захариев
Монтаж: Петя Димитрова
Цветни корекции: Ани Божилова
Графика: Калин Радков и Биляна Савова
Музика: Филип Лхамсурен и Валери Шолевски –
Ogonek

За приключението на Филип в Амазония ви разказваме в книгата „Български приключенци със световни успехи“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.