„Победих в Монголия“: Петър Стойчев се наложи на 1 миля в ледените води на езерото Хьовсгьол

Плуването се осъществява в открити води. Температурата на въздуха е била около 2 градуса, а на водата - едва 7,5 градуса

0
 

Сподели

Shares
Петър Стойчев с победа на Хьовсгьол в Монголия
снимка: Sport PR Events Managment

Българският плувец Петър Стойчев, признат за най-успешен състезател в света по плувен маратон, триумфира в плуването на една миля при мъжете на състезанието Mile swim in Khövsgöl lake в езерото Хьовсгьол в Монголия. Състезанието се проведе за пръв път и е под егидата на Международната организация по ледено плуване.

46-годишният български спортист преодоля дистанцията за 23:55 минути в конкуренция с участници от всички континенти. Победителка при жените стана южноафриканката Саманта Уелтън.

Водоемът с кристалночисти води е на няколко милиона години и е известен като „по-малкият брат на Байкал“. В превод името му означава „езеро със синя вода“.

„Плуването се осъществява в открити води – в два кръга по 820 метра. Задължително се плува с колан на кръста с надуваемо устройство за безопасност. Температурата на въздуха по време на състезанието беше около 2 градуса, иначе падаше до минус 5 – минус 6. Заради по-топъл фронт температурата на водата по време на състезанието беше 7,5 градуса. Езерото се намира на надморска височина от 1645 метра, което прави плуването много трудно. Щастлив съм, че отново имах възможността да развея българското знаме като победител на още една дeстинация – в първото плуване в монголското езеро Хьовсгьол“, заяви Петър Стойчев.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.