39 от 39: Тея и Вики за 1 година изкачиха всичките родни планини

Те членуват в Сдружение "Млад планинар" - Петрич и в покоряването на планинските върхове се включват още деца от сдружението и ръководителите Иван Траянов и Гергана Сандъкчиева

0
 

Сподели

Shares
Тея Дамянова, на 10 години, Виктория Траянова, на 9 години, изкачват всички 39 върхове
Тея Дамянова, на 10 години, Виктория Траянова, на 9 години, изкачват всички 39 върхове (снимка: Сдружение „Млад планинар – Петрич“, Фейсбук)

В рамките на инициатива на сдружението „Млад планинар“ от Петрич: „Българските първенци на 39-те родни планини”, група деца в рамките на изминалата година изкачиха всичките 39 планински първенци в страната. Повечето от децата нямаха възможност да се включат във всички изкачвания, но две момичета успяха: Тея Дамянова, на 10 години и Виктория Траянова, на 9 години. 

Направиха го, отказвайки се от семейни почивки и участия в състезания и инициативи на други клубове. Отказаха се да бъдат на рождените дни на най-добрите си приятели, на баба и на дядо. Просто си поставиха голямата цел и успяха.

– коментира постижението на двете деца Гергана Сандъкчиева, един от ръководителите на сдружение „Млад планинар“. Пред телевизия NET plus тя добави:

„Това за нас е смисълът и вярвам, че тези деца вече знаят, че в живота си винаги трябва да се борят докрай и винаги могат да успяват.“

Деца от сдружение „Млад планинар“ - Петрич на Мусала
Деца от сдружение „Млад планинар“ – Петрич на Мусала (снимка: Сдружение „Млад планинар – Петрич“, Фейсбук)

Кампанията на сдружението: „Българските първенци на 39-те родни планини” е по повод неговата 10-а годишнина. В нея се включват около 40 деца на възраст между седем и 18-годишна възраст.

Вижте: Да обиколиш България на две колела

Каузата на сдружение „Млад планинар“ е да следва заръката на Алеко Константинов – „Опознай родината, за да я обикнеш“. Преди година децата, водени от ръководителите си Иван Траянов и Гергана Сандъкчиева, изкачват първо Черни връх. За финал оставят първенеца на Балканите – Мусала. Групата го изкачва на 23 септември 2023 година. Върхът е оставен за финал, „за да бъде по-знаково, по-емоционално, като край на инициативата“, споделя Сандъкчиева.

Деца от сдружение „Млад планинар“ - Петрич към Мусала
Деца от сдружение „Млад планинар“ – Петрич към Мусала (снимка: Сдружение „Млад планинар – Петрич“, Фейсбук)

Ръководителката споделя каква е статистиката от едногодишната кампания:

52 седмици,
39 планини,
39 върха,
9100 пропътувани километра в България,
210 часа ходене, без почивките,
813 478 крачки в планински терен,
22 845 метра преодоляна денивелация.

Тя уточнява, че са изкачили 39 български първенци. „Казвам български, защото една част от българските планини са в гранични райони и на някои от тях, по-високите върхове се намират в друга държава.“

Вижте: Христо Проданов и Костадин Калчев – топлодарителите, които преди 60 години спасиха 14 деца в планината

Деца от сдружение „Млад планинар“ - Петрич на Вихрен

Деца от сдружение „Млад планинар“ – Петрич на Вихрен (снимка: Сдружение „Млад планинар – Петрич“, Фейсбук)За първи път организирана група деца успява да стъпи на всички български първенци в рамките на една година. Сандъкчиева посочва, че в момента, в който са преполовили върховете, децата са повярвали в успеха на инициативата. „Тогава вече се усети и по-силната емоция в децата, тогава се усети и по-голямото желание да присъстват на всички преходи, да направят всичко възможно да са част от тази инициатива докрай. За което много им благодаря, защото техните усилия и подкрепата от страна на родителите реално са причината да доведем тази инициатива до успешен край“, каза още тя.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.