Гинес отне два рекорда на Меснер: Не му стигали 5 метра до Анапурна

Нова класификация твърди, че той никога не е достигал истинския връх на Анапурна, а е останал на 5 метра под него

0
 

Сподели

Shares
Райнхолд Меснер
Photo: off.sport.pl

На легендарния алпинист Райнхолд Меснер бяха отнети два от рекордите в Книгата на световните рекорди „Гинес“, след като нова класификация твърди, че той никога не е достигал истинския връх на Анапурна, а е останал на 5 метра под върха.

От десетилетия се смята, че Меснер е първият човек, изкачил всичките 14 върха с височина над 8 000 метра. Нещо, което той прави без допълнителен кислород, и което му печели още една титла. Освен това Меснер е изкачвал някои от тези върхове два пъти.

Вижте: Райнхолд Меснер – повелителят на планините

Райнхолд Меснер
Райнхолд Меснер (снимка: © Roland Weihrauch/dpa)

Скандалът

Това е стара разпра, но Меснер все още се ядосва, както първия път, когато чуе за този спор. Еберхард Юргалски, хроникьор от 8000ers.com и отскоро главен консултант за Световните рекорди на Гинес (GWR) по въпросите на алпинизма — публикува актуализиран списък на онези, които са достигнали истинските върхове на всичките 14 осемхилядника.

Юргалски, който не е алпинист, анализира от години маршрутите на алпинистите, като ги сравнява със сателитни и фотографски данни и ги използва, за да стигне до решението си.

Той твърди, че Меснер и други не са достигнали истинския връх на Анапурна,  основавайки се на оценки на снимки, направени на върха, и лични разкази на други алпинисти. Германецът също е допринесъл и за изваждането на титлата на Нимс Пурджа за най-бързо време за 14-те най-високи върха от рекордите, което сега държи Кристин Харила.

Вижте: Райнхолд Меснер: Вярвам, че аз съм строителят на собствената си съдба

Райнхолд Меснер, 1982 г. на Гарешрбрум II
Райнхолд Меснер, 1982 г. на Гарешрбрум II (снимка: Личен архив)

Гинес

Юргалски е известен като усърден статистик и неговите изследвания доведоха до публикуването на изявление от Книгата на Гинес, в което се казва, че макар да „нулират“ рекордите на мнозина пионери в алпинизма, са длъжни „да настояваме за изкачване от базовия лагер до истинския връх, съгласно актуализираните указания на 8000ers.com.“ По този начин се отричат постиженията както на Меснер, така и на всички алпинисти от старото поколение.

Така Гинес вече приема за първи покорил 14-те осемхилядници американеца Ед Виестърс (в периода 1989 – 2005 г.), следван от Вейка Густафсон и Нирмал Пурджа. Така вече в списъка на алпинистите, изкачили 14-те най-високи върха, фигурират едва четирима души, след като 40 бяха премахнати.

Райнхолд Меснер и Петер Хабелер
Снимка: earthsky.org

Отговорът на Меснер

Първо, никога не съм претендирал за никакви рекорди, за да могат да ми ги отнемат. Също така планините се променят, както всичко в природата. Снежната покривка може да се е срутила и върхът да е намалял с 5 метра. Билото, водещо до върха, е дълго три километра, Юргалски просто е объркал източния връх с главния,

коментира 79-годишният легендарен алпинист. Той още казва, че Юргалски не е истински експерт и го нарича „невеж“.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Reinhold Messner (@reinholdmessner_official)

Изминаха почти 40 години, но ако някой е изкачвал Анапурна, това със сигурност сме Ханс и аз. Целта ми е не е върхът, а пътят, моят алпинизъм не познава рекордите.

– допълва Меснер.

Неговият партньор, при изкачването на Анапурна през 1985 г., 66-годишният Ханс Камерландер, се изказва категорично в негова защита:

По този начин се унищожава алпинизмът. Разбира се, няма абсолютна сигурност, тогава бяха други времена, без GPS. Ние все още сме убедени, че сме достигнали върха, но кой знае дали зад скалата не е имало още пет-шест метра за изкачване. Това все пак не би омаловажило постижението ни. Човечеството наистина става все по-лошо.

В заключение

Гинес непрекъснато актуализира списъка си с до голяма степен незначителни „рекорди“, като скоростно поглъщане на насекоми, но компетенцията му в алпинизма и други приключенски дейности е особено спорна. Факт е, че Гинес издава тонове сертификати, с които комерсиалните катерачи гордо украсяват акаунтите си в Instagram. Междувременно лишава един от най-великите алпинисти за всички времена от ключово постижение.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.