неАЛПИНИАДАТА 2023 отново събира катерачи, за да си „подадат ръка“

Инициаторите на събитието Виктор Иванов и Нино Пелов само за една година успяха да създадат място и условия за споделяне на катерачни умения между по-опитни и по-млади катерачи. И продължават...

0


Дата на събитието: 30.09.2023

Сподели

Shares

неАлпиниада, Враца

„Пепи, кога ще е НеАлпиниадата на Враца тая година, знаеш ли?“

Някои сутрини се събуждам от такива въпроси. Поради моята естествена способност да се забърквам в какви ли не каши, явно създавам усещане, че знам всичко, което се случва в катерачния, некатерачния и всеки друг свят. Само че, скъпи приятели, неприятели, врагове, съмишленици, сподвижници, любители, неАлпиниадата се организира за втора поредна година от две будни лица: Виктор Иванов и Нино Пелов от клуб по екстремни спортове „Вратица“. Моето участие е dust in the wind, както се пееше в една песен. Миналата година се включих основно с дух и присъствие и толкова болно рамо, че не можех да си нося раницата, а тази – е, поне ще мога да осигурявам и надъхвам хората от земята.

неАлпиниада, ВрацаНа 30 септември и 1 октомври беседката на Малката Вратца, Враца приютява срещата. Целта на неАлпиниадата остава непроменена: популяризиране на мултипич и традиционното катерене в България чрез споделяне на знания и умения.

Казано на достъпен език, това е един успешен начин на катерачи с опит да „подадат ръка“ на други, които искат да започнат да катерят дълги маршрути, но им липсват подготовка, смелост, понякога инвентар, но най-често – свръзка.

неАлпиниада, ВрацаНеАлпиниадата е възможност да се попълнят тези празноти, да се учи от препатилия, да се наслушаш на вълнуващи истории и да се придобие опит. Както и да се научиш на правилна комуникация на скалата – там, където не виждаш другаря си – да викнеш „Пауп“ или, ако не можеш, да изкрещиш като див звяр в клетка (на една алпиниада преди години ни се случи да слушаме и такива звуци, поради наличието на много свръзки – предпоставка да не чуеш твоята и да стане сакатлък. Та, после се оказа, че свръзката е викала като жадна ламя от едноименния маршрут).

неАлпиниада, Враца

неАлпиниадата е място за срещи, за обмен на опит, за опознаване на инвентара, да изчистиш техниката си на осигуряване и други подобни катерачни умения. И миналата година, и тази, ще има установки за деца и възможност на катерачите да ги оставят на сигурно за няколко часа. В статията „неАЛПИНИАДАТА 2022 – различното събитие за обменяне на опит в катеренето“ детайлно разказвам какво провокира този формат и че той дойде закономерно след поредица проучвания и анализиране какво се случва в катеренето.

Тук, в тази статия, се опитвам да ви провокирам да усетите духа, атмосферата на срещата. И да не се забравя, че планинските водачи и алпинистите ще водят доброволно, приемайки каузата за своя.

неАлпиниада, ВрацаСлед първото издание през 2022 г., емоционалните и рационални отзиви бяха много. Споделям ви няколко:

„Благодарности към организаторите и водачите за подадената ръка. Споделянето на опит е пътят към развитието. Приятно и безопасно катерене на всички“, Славян.

неАлпиниада, Враца„Аз искам да благодаря от името на участниците за тази чудесна идея и така хубаво организираното събитие! За възможността да се срещнем и да се обогатим от уменията на опитни алпинисти и професионалисти, да срещнем стари и нови приятели, с които споделяме една страст и да се забавляваме. Беше прекрасно!“, Таня.

„Искам да изразя благодарност за сърцатата организация и вдъхновеното участие на всички, с които вчера учихме нови неща, създавахме нови приятелства и се радвахме на любимата Вратца“, Димитър Нанчев.

неАлпиниада, ВрацаТази година в дните 29.09-01.10. ни очакват още емоции. А някои участници от миналата година може да покачили категорията си и да се престрашат за мултипич маршрут?

неАлпиниада, ВрацаСрещата е на Вратцата. Защото Алпинизмът отново е на сцената и практикуващите му се увеличават.

Формата за записване, както и цялата програма, може да намерите Тук!

неАлпиниада, Враца

Снимки: Архив на неАлпиниадата от 2022 година.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.