Шабан Мустафа триумфира с две победи на световното по планинско бягане за ветерани

Българският бегач завоюва два златни медала на световното за ветерани в Калхера, о-в Мадейра (Португалия)

0
 

Сподели

Shares
Шабан Мустафа беше безапелационен на световното първенство по планинско бягане за ветерани в Португалия
Шабан Мустафа пресича финалната линия на световното първенство по планинско бягане за ветерани в Португалия (снимка: World Mountain Running Association)

Състезателят на клуб „Шампион Сунгурларе“ Шабан Мустафа беше безапелационен на световното първенство по планинско бягане за ветерани в Португалия. В рамките на три дни той участва в два старта и победи и в двата.

Първият златен медал българският бегач спечели в дисциплината uphill в петък, 15 септември, като преодоля 9200 м с денивелация +800 м/-50 м с време 44:03 минути. Така той спечели титлата на изкачване в подгрупа М45.

Вижте още: Шабан Мустафа се класира втори на„Gornergrat Zermatt Marathon“.

На тази дистанция Шабан бе втори в генералното класиране (93 стартирали), като преди него беше само състезаващият се в група М40 американец Ерик Блейк, с време 43:11 минути. В подгрупа М40 шести финишира другият български състезател Иво Андреев с време 49:54 минути, съобщи alexander-vangelov.com.

Иво Андреев и Шабан Мустафа на световното първенство по планинско бягане за ветерани в Португалия, 2023
Иво Андреев и Шабан Мустафа на световното първенство по планинско бягане за ветерани в Португалия, 2023 (снимка: Иво Андреев, Фейсбук)

Два дни по-късно, в неделя, Шабан се наложи и в дългата дистанция: 32 км (+1151 м/ -1154 м), където стана абсолютен шампион, финиширайки първи сред 154 участници. Победното време на Шабан е 2:11:52 ч., а след него с 2:19:22 се нареди по-младият (М40) Масимиляно Бернарди. На 12-а позиция в генералното класиране на 32 км финишира вторият ни състезател Иво Андреев, което обаче му отреди почетната 4-та позиция в неговата възрастова група М40. Той пробяга 32 км за 2:28:19 ч.

Вижте още: Шабан Мустафа зае 2-ро място на Тур де Тирол

Вижте награждаването на Шабан Мустафа, заснето от Иво Андреев:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.