Отбелязват с водосвет и курбан 90 години от първата копка на хижа „Македония“

Празникът ще се проведе на 23 септември 2023 година

0


Дата на събитието: 23.09.2023

Сподели

Shares
Годишнина от първата копка на хижа "Македония"
Първа копка на хижа „Македония“ (снимка: ajgidik.com)

Преди 90 години туристи от Горна Джумая (днес Благоевград) поставят първия камък в основите на тяхната хижа „Македония“, стопанисвана с любов и обгрижвана като реликва и до днес от техните потомци.

Годишнината ще бъде отбелязана с празник с водосвет и курбан за здраве на 23 септември 2023 година. Празникът ще е на поляната пред хижата, от 11 до 15 часа. Поканени са всички, които имат отношение към х. „Македония“ – които са работили на нея, свързани са с нея, както и граждани и туристи.

Хижа "Македония"

Хижа „Македония“ (снимка: Фейсбук страница на хижата)Очакват се интересни гости, голяма част, от които – ветерани, свързани с хижата, които ще споделят от първо лице своите разкази за историята на х. „Македония“.

Сред участниците в програмата са Детски танцов ансамбъл, а така също Хор на Ветераните туристи, който ще изпълни стари песни, свързани с хижата. При добри условия ще се осъществят демонстрационни полети с парапланери, които ще излитат от връх Голям Айгидик и ще кацат на Меча поляна. Деца от ММА клуб ще направят демонстрации. Участие ще вземат и други спортни клубове от Благоевград, които имат дългосрочно сътрудничество с хижата.

Вижте още: Историята на хижа „Македония“

За празника ще бъде приготвен курбан, но ще има и казан с традиционната за хижата бобена чорба с гъби.

При хубаво време дрон ще заснеме всичко най-интересно.

Подробности и новини за празника може да следите във фейсбук събитието.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.