Включи се в мониторинга на вековни дървета!

Харесайте вековно дърво от картата и си направете приятна разходка до него

0
 

Сподели

Shares
Дъб, с. Старо железаре
Дъб, с. Старо железаре / снимка: Асоциация на парковете в България

Асоциация на парковете в България призовава всеки желаещ да се включи в проверката на вече обявените вековни дървета. Както вече сме ви разказвали, за да бъдат съхранени тези дървета, бе създаден специален регистър. 

Защо проверката на такова дърво е важна?

Това е важно да се направи, за да се знае дали вековните дървета съхнат, дали има гнилостни процеси, или човешко посегателство върху тях, за да може да се предприемат мерки за спасяването на им и удължаване на техния живот.

Според регистъра на вековните дървета в България, у нас има обявени за опазване 1381 вековни дървета. Всички те са изключително важни за околната среда. Освен с впечатляващия си външен вид, вековните дървета са място където живеят или се хранят много животни. През годините самите те са станали малки екосистеми, поради което съхраняването им е от огромно значение за опазване на околната среда в добро състояние.

Някои от тези дървета са обявени за защитени преди повече от 50 години. За този период в състоянието им е възможно да са настъпили сериозни промени. В повечето случаи промените са по-скоро негативни и може да са следствие на естествени процеси или да се дължат и на човешка намеса. Важно е да се знае какво е тяхното състояние, за да могат да бъдат предприети навременни мерки по тяхното опазване.

Вижте още: Апликация помага в търсенето и опазването на вековни дървета

Ясен, с. Александрово
Ясен, с. Александрово / снимка: Асоциация на парковете в България

За мониторинга

Местните регионални инспекции по околната среда и водите имат задачата да извършват такъв ежегоден мониторинг, но поради недостиг на кадри и изобилие от други задължения, не са способни да изпълняват ефективно и тази задача. Ето защо вашето съдействие би било от огромна полза и ще помогне директно за опазването на вековните дървета у нас.

Какво да направите?

Да си харесате дърво от картата и да си направите приятна разходка до него. Без значение е къде живеете. Ако погледнете на картата, ще откриете, че в рамките на еднодневна екскурзия има поне едно такова дърво.

ВАЖНО: При копиране на координатите в Google maps или GPS, поставете първо тези започващи с цифрата 4, а след това тези започващи с цифрата 2.

След това отбележете във формуляра какво е състоянието на дървото. Той е изготвен във възможно най-опростен вид и попълването му отнема по-малко от 5 минути, като не се изискват специални познания, за това. Снимайте дървото с вашия телефон, за да се видят специфичните му особености (дали има следи от човешка намеса, удар от гръм и т.н.) и изпратете снимките, което също става лесно чрез формуляра.

Мониторингът на дърветата ще бъде провеждан всяка година в периода от началото на май до края на октомври.

Старо дърво
снимка: Асоциация на парковете в България

За какво ще послужи събраната информация?

Постъпилата от вас информация ще бъде обобщена и структурирана в доклади, които ще бъдат предоставени на съответните Регионални инспекции по околна среда (РИОСВ). Информацията ще подпомогне осъществяването на мониторинга и може да послужи за вземането на решения за запазването на доброто състояние на дърветата.

Знаете вековно дърво, но не го намирате на картата

Ако знаете впечатляващо старо дърво, което е ценно за вас, можете да попълните формата и от Асоциация на парковете в България ще подадат предложение до съответната регионална инспекция за неговата защита.

Вижте още: Вековни дървета в България

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.