Пирин Ултра за седма година предизвиква най-добрите бегачи от България и света

Седмото издание на ултрамаратона Пирин Ултра ще се проведе от 8 до 10 септември 2023 г. в Пирин Планина

0


Дата на събитието: 08.09.2023

Сподели

Shares
Седмото издание на ултрамаратона Пирин Ултра ще се проведе от 8 до 10 Септември в Пирин Планина. Старт/Финалът отново ще бъде разположен на централния площад в гр. Банско, а участниците ще се състезават по три трасета: Трасе А 160К, Трасе В 66К и най-късото, но най-технично и екстремно – Трасе С Pirin Extreme 38K. След представянето му през 2021г.  Pirin Extreme спечели сърцата на състезатели и публика и бе определено като едно от най-екстремните такива в световен мащаб, а през 2022г. окончателно затвърди позицията си на едно от най-техничните и емблематични трасета в дисциплината Скайрънинг.  Макар и по-късо, трасето е силно технично, с 3300м+, а най-високата точка е първенецът в Пирин планина – вр. Вихрен (2914м)! Pirin Extreme преминава през няколко силно технични участъка, а именно Котешки чал, Кончето, изкачването от местността Премката до вр. Вихрен, северния ръб на вр. Тодорка. Стартът на Pirin Extreme 38K ще бъде даден на 09.09.2023, в 08:00ч. Бегачите ще имат лимит от 14 часа за преминаването на трасето.

Два часа преди стартът на Pirin Extreme, в 06:00 на 09.09.2022, ще стартират и участниците по средното трасе – Трасе В 66К. Тук денивелацията е 4200м+, а най високата точка – 2686м – връх Куклите! Лимитът за преминава е 20 часа.
Ултра класиката на Пирин Ултра – трасето с дължина 160 км и тази година ще предизвика любителите на дългите разстояния. Денивелацията на трасето е 11000М+, лимитът за преминаване 50 часа, а най-високата точка, която състезателите ще достигнат – едноименния връх Пирин (2662 м). Стартът на Трасе А 160К ще бъде даден на 08.09.2022 в 06:00 часа. Маршрутът навлиза в дълбокото сърце на Пирин и освен тест за физиката и психиката на състезателите, е и награда и удоволствие за очите и душата.

През 2023 г. в планината ще бъдат организирани 12 подкрепителни пункта по различни точки от трите трасета, а екип от близо 30 души ще следи за безопасността по късото трасе Pirin Extreme. За движението на екипите ще се погрижат електрифицираните автомобили, осигурени от Hyundai.
Тази година състезанието очаква над 500 бегачи от 33 страни – България, Швеция, Словакия, САЩ, Франция, Чехия, Норвегия, Финландия, Белгия, Босна и Херцеговина, Гърция, Испания, Ирландия, Израел, Канада и още!
Движението на всички участници ще бъде следено на живо на широк екран в базовия лагер на състезанието, разположен на централния площад в гр. Банско, посредством GPS система за проследяване. Онлайн резултатите в реално време може да следите тук.
На Старт/Финала ще бъде обособена също и Експо зона, където водещи български и чуждестранни компании в света на аутдор спортовете, ще представят своите продукти и услуги!
Призьорите в Пирин Ултра 2023 ще получат парични и материални награди от генералния спонсор на събитието – верига магазини Basecamp. Материални награди осигурява и знаковата компания за производство на оборудване за аутдор приключения –  Dometic. Очакват ги още и вкусни изненади от Три лъжициТръвна пчелен мед и BackBar. Победителите на най-дългата дистанция – Трасе А 160К, ще получат и  портативни кафе машини от Wacaco.  Пиринско пък осигуряват студената глътка свежест с 0% алкохол за всички след Финала!

Пирин Ултра 2023 се провежда с подкрепата на Министерство на туризма,  Община Банско,  Българската федерация по Скайрънинг,  Национален парк „Пирин“. Генерален спонсор на тазгодишното издание на състезанието са магазини за планинска екипировка  Basecamp. Спонсори на събитието са UniCredit Leasing – компанията, която дава преференциални условия за зелен лизинг и застрахователно решение на електрически автомобили за по-чисто, по-достъпно и по-устойчиво пътуване,  Пиринско ПивоDometic,  Wacaco, минерална вода  Pirin Spring. Партньори на мероприятието са фирма  SivenБългария, фирма за спортна екипировка Sign Sport, хотел „ Бялата Лавина“,  компания за автомобилен транспорт и логистика Eurospeed, енергийни и протеинови барчета Leya. За свежестта и тонуса на участниците ще се погрижат  GoldNutrition Bulgaria и  Аптека INpharm a за сигурността им – Пистова спасителна служба. Медийни партньори на събитието са  runbg.net,  see.bg,  360°.Онлайн проследяването се осигурява от  Loggator.

 

Photo: © Yanne Golev, Ian Corless, Alexander Valchev, Marina Bandelyuk.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.