Алексей Молчанов постави нов световен рекорд от -136 метра в свободното гмуркане с моноплавник

Рекордът падна два пъти в рамките на 10 минути, като предишният рекордьор, Молчанов, успя да си върне титлата

0
 

Сподели

Shares
Алексей Молчанов
Алексей Молчанов (снимка: Molchanovs, Фейсбук)

21 август 2023 г. се оказа изключителен ден в историята на свободното гмуркане. В първия състезателен ден от CMAS 7th Freediving Depth World Championship 2023, в Карибско море, Роатан, Хондурас, станаха факт две актуализации на световния рекорд в CWT в рамките на само 10 минути. Такова забележително събитие не се е случвало през последните 11 години.

При дисциплината CWT или Постоянен баласт с моноплавник – гмуркачът трябва да слезе на дълбочина и да изплува със собствени сили като ползва моноплавник.

Първата актуализация бе дело на Андрей Матвеенко – 134 метра, а само 10 минути след това предишният рекордьор Алексей Молчанов си върна световната титла в свободното гмуркане с моноплавник, постигайки дълбочина от 136 метра.

В първия ден от състезанието CWT, Андрей Матвеенко направи сдържано съобщение за гмуркане до 134 м (правилата на CMAS позволяват на спортистите да обявят дълбочина с 3 метра по-голяма от техния личен рекорд, постигнат през последните три месеца). Световният рекордьор Алексей Молчанов обяви дълбочина от 136 метра. За него това гмуркане беше с 3 м по-дълбоко от предишния му личен рекорд, докато съобщението на Андрей надвиши официалното му лично постижение с впечатляващите 15 м.

Известна е чувствителността на Андрей Матвеенко към азотната наркоза. Това състояние обикновено е по-изразено в тъмна и студена вода. В подготовката си за Световното първенство през 2023 г. Андрей тренира в предизвикателните води на Черно море, като успешно достига дълбочина от 120 м. По време на тренировъчните си сесии в топлото и добре осветено Карибско море той разширява границите си и постига дълбочина от 133 м.

Вижте: Нов световен рекорд при мъжете по време на Световното първенство по свободно гмуркане в гр. Бургас

Алексей Молчанов
Алексей Молчанов (снимка: Molchanovs, Фейсбук)

По време на гмуркането си за световен рекорд Андрей поддържа правилни модели на движение и постига рекорд със 134 метра. Скоростта му на изкачване остава постоянна и той бързо изпълнява протокола на повърхността. Цялото му гмуркане продължава 3 минути и 59 секунди. Въпреки че рекордът на Андрей съществува само 10 минути, можем да очакваме, че той ще постигне още по-забележителни постижения в близко бъдеще.

Както може би се досещате, Алексей Молчанов, гмуркайки се само 5 минути след Андрей, също завърши успешно представянето си на дълбочина 136 метра. Неговото гмуркане продължи с 38 секунди повече. За разлика от Андрей, той демонстрира обичайния си спокоен стил по време на гмуркането. Така Алексей Молчанов си върна титлата като световен рекордьор в CWT!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.