Алпийската Венеция: Анси

Този френски град е известен като „Венеция на Алпите“ с канали, гурме ресторанти и средновековен замък

0
 

Сподели

Shares
Замъкът Пале де л’Ил (Palais de I'Île)
Замъкът Пале де л’Ил (Palais de I’Île) / снимка: Egor Myznik, Unsplash

Романтиката на виещите се водни канали на Венеция я превърна в една от най-любимите туристически дестинации в Италия. Но има и други места в Европа, с подобна инфраструктура и очарование. Нидерландският Гитхорн например нежно е наричан „Нидерландската Венеция“.

А какво да кажем за френския Анси?

Този планински град, разположен северния бряг на езерото Анси в югоизточна Франция, примамва пътешественици с очарованието на стария си град, който е пресечен от канали и мостове – оттук и прозвището му „Алпийската Венеция“ или „Венеция на Алпите“. Намира се на 32 км южно от швейцарския град Женева и на 102 км североизточно от град Лион.

Анси
Френският град Анси / снимка: Mathias Reding, Unsplash

Вижте: Градовете, в които моторните превозни средства са забранени

Освен очарованието от преплитащи се водни канали, Анси притежава и богати на наследство забележителности като Château d’Annecy и Palais de I’Île, църкви, музеи, кафенета, уютни бистра и ресторанти с рейтинг Michelin.

Този красив алпийски град е любима дестинация на мнозина и заради зашеметяващата природа наоколо – искрящо езеро с пясъчни плажове, реки, водопади и заснежени върхове. А посетителите имат богат избор за това къде да отседнат – в бутикови хотели, старинни къщи за гости и къмпинги.

Френският град Анси
Френският град Анси / снимка: Valentin Lacoste, Unsplash

Независимо дали планирате да останете в Анси за по-дълго време или просто да се отбиете за малко, като част по-дълго пътуване из Френските Алпи, и може би дори Южна Франция (на по-малко от четири часа от Прованс), няма да ви отнеме много време да се влюбите в него.

Какво да посетите в Анси?

Езерото Анси

Едно от най-големите и девствени езера във Франция, езерото Анси се захранва от чисти планински извори, които се стичат от покрити със сняг върхове. Предлага пясъчни плажове през топлите месеци. Ако сте любители на водните спортове, със сигурност ще бъдете изкушени от възможностите да карате падълборд, уейкборд, гмуркането или да си вземете катамаран под наем.

Вижте: Езерото Кадо и неговите мистични гиганти

Езерото Анси
Езерото Анси / снимка: Aurelien Krier, Unsplash

Стария град Vieille Ville

Компактен и изключително удобен за пешеходци, Vieille Ville излъчва приказен чар с калдъръмени улици, канали и къщи в пастелни цветове, украсени с цветни саксии. Това е мястото, където няма да имате нищо против да се изгубите. Всъщност, да се разхождате наоколо, може би да спрете в някоя от буланжериите (френка пекарна) или да седнете в кафене на тротоара, е част от спокойната привлекателност на стария град.

Вижте: Наслади се на чудесата на Френските Алпи

Замъкът Пале де л’Ил
Замъкът Пале де л’Ил (Palais de I’Île) / снимка: Уongs, Unsplash

Замъкът Пале де л’Ил (Palais de I’Île)

Построен на скалист остров още през 12-ти век, Palais de I’Île е изпълнявал различни функции през годините: затвор, съдилище, работилница за монети, административна сграда, гимназия и училище за каменоделци. Заслужено обявена за исторически паметник през 1900 г., в оригиналната средновековна сграда сега се помещава музей.

Шато д’Анси
Шато д’Анси снимка: Joshua Kettle, Unsplash

Шато д’Анси

Замъкът, построен на върха на хълм над града, е бил дом на графовете на Женева през 13 век. Днес в него се помещава музей с различни секции, които показват местни мебели, скулптури и изкуство, както и експонати от сферата на природните науки. До него лесно се стига пеша. Не пропускайте да се насладите на красивите гледки, разкриващи се от хълма, на който е построен.

Вижте: Алпийски курорти част 4 – Франция

Jardins de l'Europe
Jardins de l’Europe (Градините на Европа в Анси) / снимка: Rraissa Lara Lutolf Fasel, Unsplash

Jardins de l’Europe

Този озеленен с дървета парк, намиращ се на брега на езерото Анси, е дестинация, която определено заслужава вниманието ви. Проектирано през 1863 г., това прекрасно зелено пространство предоставя идеалното място за почивка, независимо дали става въпрос за следобеден пикник или спокойна разходка.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.