Илия Коруев: „Стремя се да запалвам искрата в повече хора, търсещи контакт с природата“

"Целият ми живот е обвързан със спорт и той ми е помогнал да се изградя личностно и да създам дългогодишни приятелства", споделя създателят на Flow Ski Academy

0
 

Сподели

Shares
Илия Коруев, основател на Flow Ski Academy
снимка: Flow Ski Academy

Специалистите казват, че когато човек е близо до природата, той е в контакт със своята еволюционна среда и така се чувства на мястото си. И ако днес е по-скоро нормално да живеем в пулса на модерния свят, сред липсата на време и в рамките на стомана и бетон, то все по-често и все повече хора отправят взор към естествената природна среда и връзката с нея.

За Илия Коруев това важи с още по-голяма сила, защото е роден в сърцето на Родопа планина, в китния град Смолян. След като получава сериозно образование в чужбина и работи успешно като като специалист бизнес процеси, мениджър проекти и консултант по проекти, той се завръща към любимия спорт – ските и се посвещава на това да споделя страстта си към него и към планината. Помолихме го да ни разкаже за интересния път, който е изминал:

Flow Ski Academy
снимка: Flow Ski Academy

360º: Какво представлява животът в Смолян, през очите на едно малко дете?

И.К.: Смолян е най-красивото място и перфектна детска площадка за едно дете. От колела, преходи, катерене, езера, ски, до плуване, волейбол, тенис и много други спортове децата имат неограничени възможности за забавление. По цял ден съм бил навън с колело, в планината или на тренировки. Прибираш се, за да хапнеш и пак бягаш навън, защото приятелите те чакат за следващата мисия.

360º: Кои са първите ти спомени, свързани със спорт?

И.К.: Майка ми Силва Коруева (Петрунова) е професионална спортистка и олимпийска медалистка по волейбол от игрите в Москва, 1980 г.

Аз съм закърмен със спорт и в нашето семейство се е гледало и говорело за спорт винаги.

Ски, тенис, лека атлетика и много други са били само някои от нещата, които сме гледали. Алберто Томба, Фон Грюнинген, Пит Сампрас са ми били идоли още от ранна детска възраст.

Илия Коруев, основател на Flow Ski Academy
снимка: Flow Ski Academy

360º: Тренирал си различни спортни дисциплини, разкажи ни повече за това?

И.К.: От 4-годишен карам ски. От първи клас съм тренирал плуване и тенис, а от пети клас започнах да тренирам волейбол.

Целият ми живот е обвързан със спорт и той ми е помогнал да се изградя личностно и да създам дългогодишни приятелства.

360º: Кога ските се превърнаха в твой фаворит сред спортовете?

И.К.: В НСА записах втора специалност – Ски, при доц. Кръстьо Згуровски и тогава разбрах, че това е спортът, който ми дава най-голямо удовлетворение и искам да се занимавам професионално. Комбинацията от ските, заобикалящата среда и хората, с които ги практикуваш, създават едно цялостно усещане за хармония и щастие, което е пристрастяващо. В един момент започваш да мислиш само за ски.

Илия Коруев
Илия Коруев, снимка: Flow Ski Academy

360º: Нееднократно си бил доброволец. Какво ти донесе тази дейност? 

И.К.: Освен незабравими спомени и дългогодишни приятелства, доброволческата работа помага да изградиш социални компетенции, отговорност и умения за работа в екип. Качества, които се оказват все по-ключови за реализиране в модерния свят.

В БМЧК (Българско младежки Червен кръст) участвах в организирането на различни кампании и в отбора по даване на първа помощ, където станахме и републикански шампиони. Като член на БТС имах възможност да участвам в спортно-туристическите дейности, като преходи, катерене и други.

Бях доброволец и на Първите младежки зимни олимпийски игри в Инсбрук през 2012 година.

Там беше първата ми среща с големия спорт и успях от кухнята да преживея емоцията на едно най-значимите спортни събития – Олимпийските игри.

През трите седмици в Инсбрук и региона се докоснах до много различни зимни спортове и помагах в организацията на фристайл, слопстайл и ски крос състезанията в Kühtai. Там се затвърди любовта ми към ските и желанието ми да се занимавам професионално със спорт и туризъм.

Илия Коруев,
Илия Коруев, снимка: Flow Ski Academy

360º: Какво означава да си ски инструктор в днешно време?

И.К.: През 2012 г. се върнах от Германия и се явих в края на сезона на изпит за клас C ISIA (най-високото ниво за ски учител към Interski). Това за много хора е върхът на професионалното им развитие. За мен се отвори един цял нов свят, където може непрестанно да учиш и да се развиваш.

Ски учителската професия е многокомпонентна – освен технически умения, се изискват също така педагогически, комуникационни, умения за преценка на обстановката и кондицията на ученика.

Това предполага възможност за комплексно развитие като специалист. Аз съм поел по този път и се наслаждавам на всеки един аспект в процеса по усъвършенстване ежедневно.

360º: Как се случи така, че направи завой към корпоративния свят? Колко години беше част от него?

И.К.: След като се върнах от Германия, имах идеалистична представа за туризма в България и за възможностите, които предлага.

Бързо стана ясно, че това, което ме интересува в туризма, не се търси в българските компании от туристическия бранш.

С два чужди езика – немски и английски и образование в чужбина, бях много подходящ кандидат за разрастващия се аутсорсинг сектор тогава. Осем години бях част от корпоративния свят като специалист бизнес процеси, мениджър проекти и консултант по проекти.

Илия Коруев със семейството си
Илия Коруев със семейството си, снимка: Flow Ski Academy

360º: Какво те накара да се върнеш обратно към спорта и планината?

И.К.: Винаги съм знаел, че не съм на мястото си в корпоративния свят и през 2020 г. назря моментът да се върна в туризма и страстта ми към ските и планината да станат моя професия.

360º: С какво се занимаваш в момента?

И.К.: През 2020 г. основах Flow Ski Academy, базирана в к.к. Боровец, където предлагаме обучение по снежни спортове ( ски, телемарк, сноуборд, ски бягане) на световно ниво. Работим с начинаещи и напреднали, като предлагаме курсове по ски усъвършенстване и лагери в чужбина.

През топлите месеци с Христо Тумбев от Инто дъУайлд организираме тийм билдинг програми с насоченост дейности на открито (каякинг, рафтинг, преходи, изкачвания, отборни игри на открито, акции по почистване на защитени територии, залесяване на дръвчета и други интересни дейности).

Освен другите дейности, се занимавам и с консултантска дейност на хотели и резорти с фокус върху развиване на спортно-туристически продукти. Това включва анализ на моментното състояние и потенциала и профил на клиента, последвано от създаване на стратегия за развиване на спортно-туристически продукти с конкретни идеи и впоследствие съдействие при реализирането на стратегията и продължаващ мониторинг и съпорт на клиентите.

Вижте: Училище по снежни спортове Flow Ski Academy: качество и индивидуално отношение

360º: Какви цели си поставяш?

И.К.: В личен план да бъда осъзнат родител и партньор. В професионален – да продължавам да споделям страстта си към ските и планината, и да запалвам искрата в повече хора, търсещи контакт с природата.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.