Природното богатство на Словения ще ви плени

0
 

Сподели

Shares
Piran, Slovenia, Снимка: Mikita Karasiou
Piran, Slovenia, Снимка: Mikita Karasiou

На север може да видите част от Алпите, по-точно веригата Юлийски Алпи, където се намира и най-високият връх на страната – Триглав (2864 м). Триглав е национален символ на Словения, а от него се разкрива прекрасна гледка към планината и езерата Блед и Бохин, които са задължителна част от туристическата програма в Словения.

На югозапад ви очаква Адриатическото крайбрежие и перлата му – историческият град Пиран. Неговите тесни улични разкриват венецианска архитектура, романтична атмосфера, културни събития и артистични магазинчета, за да ви отведат до каменист плаж с прозрачна вода. Ако сте любителите на пясъчни плажове, разгледайте Порторож и Странска, две от най-популярните морски дестинации в страната.

Špičnik, Slovenija, Снимка: Blaz UoztHbe0Iic
Špičnik, Slovenija, Снимка: Blaz UoztHbe0Iic

Как да стигнете до природните забележителности на Словения?

Най-лесно е да разгледате страната с личен автомобил. Това ви дава гъвкавост и сигурност, тъй като пътищата са първокласни и ще ви отведат до всяко интересно кътче. Разбира се, за целта трябва да имате винетка. Тя е електронна и може да я закупите предварително от удобния официален сайт Vignetteslovenia.si – процедурата отнема минути. Може да изберете седмична, месечна или годишна винетка, а отчитането й става дистанционни. Така може да сте напълно спокойни за вашия престой в Словения. Ето какво ви очаква.

Triglav, Trenta, Slovenia, Снимка: Ales Krivec
Triglav, Trenta, Slovenia, Снимка: Ales Krivec

Алпийско величие

Триглавският национален парк, най-големият и най-старият в Словения, заема почти 1/4 от територията й. Юлийските Алпи са дом на множество растителни и животински видове, сред които браунова мечка, рис и орел. Паркът предлага куп възможности за планински туризъм, катерене, рафтинг, каньонинг и други активности през лятото, а през зимата условията за ски са отлични. В него се намира известната Вратска долина, както и красивият и буен водопад Перичник с височина от 52 метра, който се слави с голям дебит.

Езерото Блед, Словения, Снимка: Arnaud Steckle
Езерото Блед, Словения, Снимка: Arnaud Steckle

Приказни езера

Картата на Словения е изпъстрена с много езера, които са изключително чисти и предлагат страхотни възможности за отдих и разходки. Най-известно е езерото Блед, което има островче в средата с романтична църква. На един от бреговете се издига замък, а във водите се отразява алпийският пейзаж. Тази дестинация сякаш е изваяна от четката на виртуозен художник, но е още по-истинска, ако се разходите с лодка по езерото или се изкачите до замъка или околните върхове за панорамна гледка. Друго прекрасно езеро е Цето, което през лятото се пълни с вода и става дом на много риби и птици.

Soča Rvier, Slovenia, Снимка: Fabian-Kuhne
Soča Rvier, Slovenia, Снимка: Fabian-Kuhne

По бързеите на чистите реки

Словения е известна с чистота на своите реки, образуващи проломи, ждрела и скални феномени. Тяхната бистра и студена вода ги прави идеални за рафтинг или каякинг. Най-известна е Сава, но туристите предпочитат тюркоазените води и живописното дефиле на река Соча. Цветът се дължи на минералния състав на водата, а най-добрият сезон за посещение е лятното, когато е пълноводието й. Друга любопитна река е Крака, която тече под земята около 55 км, преди да излезе на повърхността и да се влее в Сава.

Škocjan, Slovenia, Снимка: Robert Katzki
Škocjan, Slovenia, Снимка: Robert Katzki

Пещерите – подземна приказка

Под земята се крие друго богатство на Словения – огромните пещери. Най-известна от тях е Постойна. Тя е дълга около 24 км и се състои от обширна мрежа от камери, образувани от река Пивка. Може да я разгледате пеша или с влакче. Имайте предвид, че температурата там е постоянна – 10 градуса по Целзий, затова вземете дебели дрехи, докато разглеждате приказните формации от сталактити и сталагмити, както и подземната река.

Това са само част от природните забележителности, които Словения има в изобилие. Останалите – открийте сами.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.