Северно сияние и южна жега на Sofia Vocal Fest

0


Дата на събитието: 03.12.2011

Сподели

Shares

Haig Yazdjian на Sofia Vocal Fest

На 2 декември от 19.30 в клуб Studio 5 публиката ще види за първи път Haig Yazdjian Festival Project – съвместен негов проект с българските музиканти Костадин Генчев (кавал) и Христина Белева (гъдулка) от Булгара, пианиста Теодор Петков-ТОТО и перкусиониста Иван Цонков.

Haig Yazdjian, роден в арменско семейство в Сирия, е една от най-ярките фигури в съвременната уърлд музика. Той притежава изумителна вокална техника, довела до десетки колаборации и позитивни ревюта от критици и фенове от цял свят за всичките му студийни албуми. В музиката му се смесват екзотиката на Ориента, специфичният арменски фолклор, балканско-средиземноморската страст и западните джаз влияния.

На концерта, освен неповторимия глас на Haig, ще чуем и изпълненията му на уд – струнен инструмент, характерен за арменската и близкоизточната традиционна музика.

Unni Løvlid на Sofia Vocal Fest

Sofia Vocal Fest ще приключи с ефирния и омагьосващ глас на Unni Løvlid и проекта RITE.

Концертът на 3 декември от 19.30 часа в клуб Studio 5 ще срещне публиката с артистичната симбиоза между забележителния глас на норвежката изпълнителка, уникалните мелодии в музиката й, изсвирена акустично на стъкло и вода, с експериментални електронни подложки.

Певицата, която е един от най-обичаните фолклорни музиканти в родината си, не се ограничава само в традиционния стил и постоянно експериментира, включвайки широк спектър форми на изкуството към своите сценични изяви или студийни проекти. RITE, реализиран през 2008-а година, е изцяло авторски проект, отнел на изпълнителката 4 години и вдъхновен от работата й със съвременни и фолк музиканти от Норвегия, Полша, Китай и Египет.

Критиците в Европа го определят като „пост-фолк съкровище, в което виолончело, акордеон, перкусии, стъклен екот, електронни заклинания и опияняващият глас на Unni се сливат във вълшебна музикална хипноза”. Слушайки RITE преминаваме през изкусителен лабиринт от напрежение, невинност, очакване, безпокойство, успокоение, тишина, възторг, красота и безбрежност.

Билети и за двата концерта се продават в Дюкян Меломан и мрежите на Ticketstream и Eventim на цена от 20 лева (25 в деня на концерта и на място).

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.