На планина с Планинка: маршрути и съвети за планински преходи

Автори на проекта са Мариана и Милен, дизайнери, любители на планината

0
 

Сподели

Shares
Планинка
Мариана и Милен от „Планинка“

Когато си на правилната вибрация, добри хора дебнат отвсякъде. И тъй като ние сме на вълна планина, напоследък все по-често срещаме позитивни хора, които носят планината и любовта към нея в сърцето си. Така се случи, че се запознахме с двама души, радеещи за българските планини и споделящи опита си чрез своя проект „Планинка“. 

Те са двойка любители планинари, по професия дизайнери. Мариана е на 29 години и е графичен дизайнер и фотограф, а Милен е на 35 и се занимава с 3D дизайн. И двамата са ценители на качествената музика, хубавите книги и пътуванията. Най-много обичат да прекарват време сред природата, някъде в планината.

Милен е родом от Добрич, но е живял дълго време в София, а след това в различни градове и държави, докато един ден решава да се премести в Пловдив. Така, чрез познати, съвсем случайно двамата се запознават. Мариана от дете ходи по планините и винаги е носила тази любов и свързаност с планината, а покрай нея и Милен започва да споделя тази страст.

Попадайки на проекта им, поискахме да разберем повече и да надникнем в същината на процеса. За него ни разказа Мариана.
Планинка: книжка Рила
Планинка: книжка Рила

360º: Какво е Планинка?

Мариана: „Планинка“ е бранд, който създава дизайнерски книги и аксесоари, вдъхновени от българските планини и природа.

360º: Как се роди идеята за него?

Мариана: Идеята се роди преди няколко години, когато трябваше да правя дипломен проект за академията, която съм завършила. Исках да създам проект, който да обединява любовта ми към планината и дизайна. Няколко години след това моят партньор ми вдъхна кураж да издам първата си книга. В началото стартирахме с crowdfunding кампания за книгата за Рила, за да видим дали има интерес към такъв проект. Когато видяхме, че на хората им допада, това ни вдъхнови да продължим да развиваме Планинка.

360º: Как избрахте името?

Мариана: Идеята за името ми хрумна много спонтанно.

Към планината винаги трябва се подхожда с уважение, но и с обич и умиление – искам да подскажа на хората да я почувстват по-близка.

360º: Колко издадени книги имате? Разкажи ни за тях?

Мариана: Първата книга, която издадохме беше за Рила планина. В книжката има 17 маршрута, някои от които са до върховете Мальовица, Мусала, Дено̀, Мечит и други, до най-високият водопад в планината – Рилска Скакавица, до красивите Урдини езера, както и до много хижи като „Иван Вазов“, „Белмекен“, „Марица“, „Ловна“ и други. Ще откриете още полезни съвети за това какво е нужно да се сложи в раницата и как да я подредите най-правилно.

Планинка: книжка Пирин
Планинка: книжка Пирин

В книжката за Пирин ще намерите основна информация за планината и за нейните обитатели. Описали сме преходи до едни от най-популярните места като връх Вихрен и Кончето, Муратово езеро, Синаница, Тевно езеро, както и не толкова известни като Газейски езера, Василашки езера, връх Джано, Кременски езера и други. В последния раздел на книгата има полезни съвети как да разпознаваме различните видове туристическа маркировка и какво да правим ако ни се случи инцидент в планината.

Вижте: Как да се справим с лошото време в планината?

През 2022 издадохме и третата ни книга от колекцията “Малка книжка за планината“ – Стара планина. В книжката сме събрали любопитни факти за Балкана, за флората и фауната, реките, резерватите и много други. Както в другите ни книжки за улеснение на нашите читатели сме направили справочник на хижите, за да могат бързо да намират информацията, която им е нужна. Преходите отново са с различна трудност и времетраене. Описали сме някои от по-лесните като до Кобилини стени, връх Ком, Тодорини кукли. Ще намерите как да стигнете до уютните хижи „Мазалат“, „Козя стена“, „Ехо“, „Амбарица“ и други. Описали сме още маршрутите до едни от най-красивите водопади – Райско пръскало, Кадемлийско пръскало и Карловско пръскало.

Планинка: книжка Стара планина
Планинка: книжка Стара планина

360º: Какъв е интересът към продуктите, които предлагате и каква обратна връзка получавате? 

Мариана: Към книгите и като цяло към проекта има голям интерес. Всеки ден получаваме много положителни коментари, което много ни зарежда. Виждаме, че хората оценяват и харесват това, което правим и сме изключително щастливи. Смятаме, че предлагането на качествено и полезно съдържание е ключово хората да ни следват и да харесват бранда ни.

360º: Имали ли сте интересни случки?

Мариана: Преди няколко години изкачихме връх Вихрен. Докато си почивахме и се наслаждавахме на гледките, едно момче се приближи към нас и попита дали не сме от „Планинка“. Оказа се, че е подкрепил кампанията ни. Беше случайна среща и ми стана много мило да се запозная с човек, който харесва и подкрепя бранда ни.

Благодарение на Планинка се запознахме с много прекрасни хора, с които споделяме общата любов към планината и природата.

360º: Колко време отнема създаването на една книжка?

Мариана: Процесът по създаване на книга е дълъг. За да създадем една книга, започваме с планирането и подбирането на маршрути – това може да отнеме година или повече. Заснемаме и описваме всеки един маршрут и си записваме всякаква полезна информация. Бих казала, че това е леката и приятна част. След това идва малко по-трудната, но пак много интересна работа – логическото изграждане на съдържанието на книжката, така че да е максимално полезна и лесно разбираема.

При всяка една книжка най-труден е моментът с избора на маршрути. Стараем се да са така подбрани, че да има разнообразие – както за начинаещи така и за по-напреднали туристи. Подбираме по-популярни дестинации както и по-малко познати места в планините. Следва избор и обработка на снимки, създаване на илюстрации, проверка на цялата информация, оформление, страниране и предпечатна подготовка – неща, които в едно издателство се правят от различни хора. С целия този процес се занимавам аз, а Милен отговаря за видеографията, развитието на идеи, както и за качеството на продуктите.

Вижте: Стефани Циканделова, щастливият дигитален номад от тук до края на света

Планинка: канче Пирин
Планинка: канче „Пирин“

360º: Къде (и как) могат да бъдат закупени продуктите?

Мариана: Книжките могат да бъдат закупени от нашия онлайн магазин www.planinka.bg. В София ще намерите бройки в Gifted Sofia и в магазина на Природонаучния музей.

360º: Какво планирате – като нови продукти на бранда, следващи книжки?

Мариана: За бъдеще планираме да издадем книги за любимите Родопи, Витоша и Странджа. Имаме идеи да създадем и други интересни продукти, свързани с природата и планините на България, но засега ще запазим в тайна.

360º: Кои са важните неща, когато човек отива в планината?

Мариана: Едно от най-важните неща е човек да тръгва подготвен. Трябва да е наясно с маршрута, да проверява метеорологичните условия и да е с подходяща екипировка. (Във всяка една от книгите ни има чеклист с най-необходимия багаж за планината).

Приканваме хората да се отнасят с уважение към планината – да опазват природата, да си прибират боклука в раницата, да спазват правилата в Националните парковете и като цяло да ходят осъзнато в планините – без да предприемат излишни рискове за себе си или околните.

Вижте: Как да се ориентирате по тъмно в планината?

Мариана и Милен от "Планинка"
Мариана и Милен от „Планинка“

360º: Какво мислите за българските хижи и хижари?

Мариана: Смятаме, че нашите хижи имат огромен потенциал, но сме наясно, че поддръжката им е много трудна. Освен желание, са нужни и средства. И все пак винаги се усеща, когато в една хижа се влага старание и хижарите те карат да се чувстваш като у дома си. Важно е също да не забравяме, че ние като гости трябва да се отнасяме с уважение и да спазваме съответните правила на мястото.

360º: Какво е отношението ви към кампанията „Хижа на годината“?

Мариана: Подкрепяме с две ръце кампанията и сме щастливи, че има такива инициативи. Като редовни посетители на българските хижи бихме се радвали на подобрения и развитие в по-добра насока, като например подобряването на легловата база и хигиенните условия, нови технологии, като соларни панели, подобряване на обслужването – приветливи и отзивчиви стопани. Смятаме, че чрез кампанията това би било възможно и е едно добро начало.

Планинка
Снимка: Планинка

В Блог Планинка ще намерите много описани маршрути, интересни забележителности, полезни съвети и любопитни факти.
В инстаграм и фейсбук профилите Мариана и Милен редовно споделят за местата, които са посетили.
Още полезна информация може да откриете в техния ютуб канал.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.