Пълноценен сън: Тайната съставка за добър преход в планината

Или как наличието на добър матрак може да ви помогне за по-добър преход?

0
 

Сподели

Shares
Леглова база в българска хижа
Снимка: Полина Димитрова

В наши дни, хората, които очакват повече от себе си, обръщат все по-голямо внимание на това с какво се хранят, тренират редовно, стараят се да прекарват повече време сред природата и като цяло се стремят да водят здравословен начин на живот. Важен компонент за личното ни здраве и количеството на енергия, с която разполагаме през деня, зависи и от зареждането на батериите ни – спането. Качественият сън е ключово важен за всички, които искат да постигат резултати, независимо дали става въпрос за тичане по задачи, баири или писти.

Според първото национално представително проучване за съня на българите www.kakspim.bg, 54% от анкетираните вярват, че времето, прекарано в планината, е предпоставка за по-качествен живот.

Дали обаче времето сред природата е самодостатъчно условие, за да презаредите батериите си?

Има много и различни начини за „почивка“ сред природата, някои от които могат да те върнат в ежедневието по-уморен, отколкото си тръгнал. Всеки го разбира различно, но всички се обединяваме около твърдението, че за качественото възстановяване е важен сънят.

Специална програма на „MATRАX“ финансира избрана хижа с до 5 000 лв. в матраци
Специална програма на „MATRАX“ финансира избрана хижа с до 5 000 лв. в матраци

Има две основни причини, поради които добрият нощен сън е толкова важен, особено когато се подготвяте за дълъг преход:

  • гарантира необходимата енергия, за да завършите физически напрегнат преход през гората или изкачване на планина;
  • осигурява подходящото настроение, за да извлечете всички психологически ползи, които идват в едно с прекарването на време сред природата.

…След като сте имали една нощ с дълбок и спокоен сън, вие се събуждате с привидно безгранична енергия, за да посрещнете новия ден. А, ако се подготвяте за дълъг преход, ще имате нужда от възможно най-заредени батерии.

Много от нас обаче не се замислят, че незадоволителният сън не е причинен само от малкото на брой часове, но и от неспокойното въртене през цялата нощ. Когато си лягате рано, вечерта преди преход, е много по-вероятно да получите пълното количество сън, от което се нуждаете, но ако не спите пълноценно през цялата нощ, причината може да е друга, а именно матракът.

Как добрият матрак допринася за съня ни преди преходи?

Удобен матрак ще ви осигури комфорт, ще отпусне тялото ви, което помага за освобождаване на натрупаната умора. Същевременно елиминира възможността за създаване на нови болки в мускулите на врата и гърба, причинени по време на сън. Когато говорим за спане в хижи и заслони, едни от най-добрите видове са матраците с мемори пяна. Те са универсални, защото са проектирани да се придържат към формата на тялото. Друго предимство е, че при двоен матрак, когато единият човек се върти, не пречи на другия до него.

Добрият нощен сън ще ви създаде по-добро настроение

66% от анкетираните в www.kakspim.bg смятат, че сънят се отразява на цялостното здравословно състояние. Същият процент считат, че се отразява и на тяхното емоционално състояние. Над 60% от хората с недобър сън се оплакват от болки в кръста, врата и гърба. А повече от половината запитани смятат, че в голяма степен качеството на съня се отразява на настроението и фокуса. И проучванията, и опитът показват, че лишаването от сън може да ви направи раздразнителни, заядливи и мързеливи. А ние не искаме да се чувстваме така, нали? Това е особено важно, ако се надявате да използвате разходките си сред природата като форма на релаксация или медитация. Ако сте сърдити и раздразнителни, преходът ви няма да бъде толкова приятен, колкото би могъл, и няма да се върнете от пътуването си в състоянието на ума, което сте се надявали да постигнете. Казано с други думи – почивката ви няма да е почивка.

Вижте: Специална програма на „MATRАX“ финансира избрана хижа с до 5 000 лв. в матраци

Леглова база в българска хижа
Снимка: Полина Димитрова

Вземайки под внимание всичко това, нашите партньори в кампанията „Хижа на годината“ от MATRAX, и марките им Magniflex & isleep, отправиха покана към всички стопани на хижи и заслони – да кандидатстват с проект за обновяване на легловата база. Кандидатури по проекта ще се приемат до 15 ноември 2023 г. 

Освен това всички хижари могат да се свържат с Мatrax и да се възползват от специалните условия, които от компанията са подготвили специално за хижи и заслони: Вижте как точно да направите вашето запитване тук: „Хижа на годината“ с три преференциални програми за стопани на хижи и заслони.

Продуктите, предлагани от Мatrax и двете им основни марки – Magniflex & isleep, комбинират добре познати технологии с най-новите разработки, с единствена цел да осигурят спокоен сън и пълноценен живот на милиони клиенти по света. Повече за съня и решенията за по-добра почивка вижте на magniflex.bg.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.